Τετάρτη, 20 Νοε.
20oC Αθήνα

Τα τρία θρίλερ της εκλογικής βραδιάς – Γιατί ο νικητής δεν είναι το μοναδικό ζητούμενο

Τα τρία θρίλερ της εκλογικής βραδιάς – Γιατί ο νικητής δεν είναι το μοναδικό ζητούμενο

– Πώς θα επηρεάσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής την αυτοδυναμία
– Το τρίτο κόμμα ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων την επόμενη ημέρα των εκλογών
– Πώς θα κρίνουν το αποτέλεσμα τα ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα Καμμένου και Παπανδρέου

Η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου μπορεί να μην είναι αμφίρροπη για τον νικητή, ωστόσο κρύβει τρία θρίλερ για γερά πολιτικά νεύρα, γεγονός πρωτόγνωρο για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα, λόγω και των πολιτικών και οικονομικών συνθηκών κάτω από τις οποίες βρίσκεται η χώρα.

Τα τρία λοιπόν θρίλερ των εκλογών είναι:

Το πρώτο κόμμα. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις προεκλογικές και όχι μόνο, θα καταφέρει τελικά το στόχο της αυτοδυναμίας; Με βάση τον εκλογικό νόμο «κλειδί» για αυτοδυναμία αποτελούν, εκτός από το ποσοστό του πρώτου κόμματος, το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής. Έτσι όσο αυξάνεται το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα καταφέρουν να περάσουν το 3% προκειμένου να εισέλθουν στη Βουλή, τόσο μικρότερο θα είναι το ποσοστό που απαιτείται από το πρώτο κόμμα προκειμένου να λάβει την αυτοδυναμία και 151 έδρες. Στο ακραίο σενάριο για παράδειγμα που τα κόμματα εκτός βουλής συγκεντρώσουν το 0% τότε το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί τουλάχιστον 40,4% προκειμένου να είναι αυτοδύναμο. Για κάθε μονάδα που αυξάνουν τα εκτός βουλής κόμματα το ποσοστό αυτοδυναμίας μειώνεται κατά 0,4%.

Ειδικότερα τα ποσοστά αυτοδυναμίας σε σχέση με αθροιστικό ποσοστό κομμάτων εκτός Βουλής έχουν ως εξής:

38.4%-5%
38%-6%
37.6%- 7%
37.2%- 8%
36.8%- 9%
36.4%-10%
36%-11%
35.6%-12%
35.2%    13%

Το δεύτερο θρίλερ της εκλογικής βραδιάς αναμένεται να είναι ποιο κόμμα θα έρθει τρίτο; Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν το ΠΟΤΑΜΙ να είναι φαβορί, ωστόσο οι δημοσκόποι και οι εκλογολόγοι των κομμάτων θεωρού ότι μπορεί να υπάρξει ντέρμπι με την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Σημειωτέον ότι όποιο κόμμα έρθει τρίτο και εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος θα λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και αυτομάτως αναδεικνύεται σε “ρυθμιστή” των πολιτικών εξελίξεων.

Το τρίτο θρίλερ έχει να κάνει με το ποιο ή ποια κόμματα θα μείνουν εκτός νέας Βουλής; Το γεγονός αυτό με βάση τον εκλογικό νόμο ίσως κρίνει και την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος ιδίως αν τα ποσοστά τους είναι κοντά στο 3% και αθροιζόμενα με τα άλλα μικρότερα κόμματα  κατεβάσει σημαντικά την οροφή της αυτοδυναμίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι και σε αυτή την περίπτωση μεταξύ των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ του Πάνου Καμμένου και του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΏΝ του Γιώργου Παπανδρέου και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Όσον αφορά το δεύτερο κόμμα, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι ακλόνητη και δεν κινδυνεύει να την χάσει από κανένα κόμμα, ενώ για την πέμπτη και έκτη θέση, που και οι δύο οδηγούν εντός Βουλής, θα αναμετρηθούν όπως όλα δείχνουν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

Εν κατακλείδι η ψήφος των πολιτών θα κρίνει το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης, με την Ολομέλεια της νέας Βουλής κατά πάσα πιθανότητα να απαρτίζεται από 7 ή 8 κόμματα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε