Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ να ταυτίσει την Νέα Δημοκρατία με την ακροδεξιά πέρα από την ξεκάθαρη επιδίωξη που έχει, στοχεύει ακόμα στο να θορυβήσει τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ οι οποίοι στην πλειοψηφία τους προέρχονται από το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ και έχουν ξεκάθαρες απόψεις σε ό,τι αφορά τις ακροδεξιές αντιλήψεις και πρακτικές.
Η στάση που κράτησε η Νέα Δημοκρατία στο θέμα των μαθητικών κινητοποιήσεων σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών έδωσε μάλιστα και την αφορμή στον πρωθυπουργό να αναφερθεί «σε ακροδεξιά στροφή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι η Ν.Δ. έχει απομακρυνθεί από την κεντροδεξιά και πολιτεύεται με την ρητορική της ΕΡΕ».
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η ανάδειξη αυτού του θέματος ακουμπάει στα δημοκρατικά αισθήματα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αλλά και των πολιτών που κινούνται παραδοσιακά στον χώρο του κέντρου. Πιστεύουν δηλαδή ότι αυτή η στάση δεν συσπειρώνει μόνο τους πολίτες που κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς αλλά και όσους παραδοσιακά ψήφιζαν κόμματα της κεντροδεξιάς, όπως για παράδειγμα το κόμμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Παράλληλα, και με βάση κάποια στοιχεία δημοσκοπήσεων, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάνει ένα ποσοστό από τους ψηφοφόρους της ΝΔ που τον ανέδειξαν αρχηγό στην κρίσιμη εσωκομματική μάχη όπου είχε αντίπαλο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Ισχυρίζονται ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι απομακρύνεται από την ΝΔ ένα κομμάτι ψηφοφόρων το οποίο πίστεψε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις απόψεις του. Χάνει δηλαδή τους δεξιούς ψηφοφόρους που ταυτίστηκαν μαζί του στην υιοθέτηση της φιλελεύθερης και νεοφιλελεύθερης πολιτικής που τους υποσχέθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτούς που εντάσσουν τους εαυτούς τους στην πεφωτισμένη δεξιά και που θεώρησαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φτιάξει ένα νέο δεξιό κόμμα με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά απαλλαγμένο από ανθρώπους, νοοτροπίες και αντιλήψεις του παρελθόντος.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη του επέμεινε σε αυτό το θέμα λέγοντας: «Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο που οφείλει να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του δημοκρατικού κόσμου. Το έχω πει και θα το επαναλάβω, ότι η υιοθέτηση της ακροδεξιάς ρητορικής και ατζέντας από τη Νέα Δημοκρατία είναι μια πολλαπλώς επικίνδυνη στάση. Διότι η ΝΔ, από την περίοδο Σαμαρά μέχρι σήμερα, επί της ουσίας νομιμοποιεί στον πολιτικό διάλογο απόψεις και θέσεις που παραδοσιακά εκφέρει το ακροδεξιό πολιτικό περιθώριο. Όταν η ΝΔ πολιτεύεται στο Μακεδονικό με όρους εθνικοφρόνων και μειοδοτών, είναι δεδομένο ότι αυτό θα έχει αποτύπωση σε κάθε έκφανση του πολιτικού ανταγωνισμού. Αναβαπτίζεται το μίσος, ο ρατσισμός, ο απροκάλυπτος εθνικισμός, σε θεσμικό λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης».