Πολιτική

«Τείχος προστασίας» της ελληνικής οικονομίας απέναντι στον «τυφώνα» των δασμών Τραμπ θέλει να «χτίσει» η κυβέρνηση

Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι - Οι θέσεις της Αθήνας στις Βρυξέλλες

Συνεδριάζει σήμερα (07.04.2025) το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής για τους δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ. Βασικό ζήτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η προστασία της ελληνικής οικονομίας και η στάση που θα κρατήσει η Αθήνα απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κράτη της ΕΕ.

Σήμερα συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, με ένα διττό στόχο: Από τη μία να εκτιμήσει τις συνέπειες αυτού του εμπορικού πολέμου για την Ελλάδα και να εξετάσει τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο για να προστατευτεί και να θωρακιστεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, και από την άλλη να καθορίσει τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες… Εκεί όπου το προσεχές διάστημα θα δοθεί «μάχη» για τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς κάθε χώρα θα επιχειρήσει να προστατέψει τα δικά της προϊόντα, με την ομοφωνία των «27» για ένα τόσο μεγάλο και περίπλοκο θέμα να αποτελεί μεγάλο «στοίχημα».

Αν και οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ υπερτερούν των εισαγωγών, και η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρωτογενώς, απειλή, εν τούτοις θα υπάρξουν μεγάλες δευτερογενείς επιπτώσεις, κάτι που θέτει την ελληνική κυβέρνηση υπ’ ατμόν.

Οι επιπτώσεις και για την Ελλάδα θα είναι πολυεπίπεδες και όπως σημειώνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες «δυστυχώς ακόμη δεν μπορούν να αποτιμηθούν».

«Η άνοδος του πληθωρισμού διεθνώς οδηγεί σε παγκόσμια ύφεση και αυτό είναι εφιάλτης για κάθε χώρα. Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά…» δηλώνει στο newsit.gr παράγοντας της κυβέρνησης, επισημαίνοντας τις κινήσεις πανικού που παρατηρούνται στα χρηματιστήρια, στις αγορές χρήματος κ.α..

Εκτός από περιορισμό των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ (το ποσοστό κινείται στο 5%), η Αθήνα προετοιμάζεται για ένα «σπιράλ» προβλημάτων…

Οι αυξήσεις των τιμών σε προϊόντα θα οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού, προκαλώντας «σκιές» στη θετική εικόνα της οικονομίας, πάνω στην οποία βασίζεται η κυβέρνηση για προχωρήσει στα νέα μέτρα στήριξης των πολιτών, που σχεδιάζει να εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ..

Αναταράξεις θα υπάρξουν και στον τουρισμό. Κίνδυνοι υπάρχουν και στον τομέα των επενδύσεων, ενώ αυτός ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την ΕΕ (το ύψος δασμών είναι 20%) θα οδηγήσει σε ακριβότερο κόστος δανεισμού για όλες τις χώρες ευρωπαϊκές χώρες, άρα και για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα τον περασμένο χρόνο πραγματοποίησε εξαγωγές στις ΗΠΑ ύψους 2,4 δις ευρώ. Ωστόσο οι εισαγωγές είναι σημαντικά μικρότερες, κάτι που οδήγησε σε πλεόνασμα 268 εκατ. ευρώ το 2024.

Η εκτίμηση που υπάρχει στην Αθήνα είναι ότι η μείωση των ελληνικών εξαγωγών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα επηρεάσει το ελληνικό ΑΕΠ, στην καλύτερη περίπτωση 0,4% και στη χειρότερη 0,8%.

Η θέση της Ελλάδας, την οποία θα εκφράσει και στις Βρυξέλλες, είναι ότι η ΕΕ οφείλει να αλλάξει άμεσα την αντίληψη της για το πως στέκεται απέναντι στις ΗΠΑ και το πώς αλληλεπιδρά μόνο στα θέματα της άμυνας αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.

Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει όχι μόνο τη στρατηγική της, αμυντική αυτονομία, αλλά και την αυτονομία της σε τομείς, όπως η ενέργεια, οι πρώτες ύλες κ.α., ώστε να μειωθεί η έκθεση σε διεθνείς οικονομικές διαταραχές.

«Κανείς δεν μπορεί να βγει ωφελημένος από έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο. Η χώρα μας, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου, θα συμμετέχει ενεργά στη συνδιαμόρφωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αντίδρασης απέναντι στην καινούργια πραγματικότητα» ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία ανάρτηση στα social media.

Σε εθνικό επίπεδο, η στόχευση της κυβέρνησης, είναι μεταξύ άλλων, η προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων, κι αυτό το οποίο αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι η περαιτέρω απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος (μείωση των διοικητικών βαρών κατά 25%, κίνητρα για καινοτομία κ.α. παρεμβάσεις), ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές.

Στον αντίποδα, θα εξεταστεί και η διείσδυση στις δυο πολύ μεγάλες αγορές της Ινδίας και της Κίνας, με τη θέσπιση κινήτρων για εξαγωγές και απλοποίηση και περαιτέρω ψηφιοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών.

Επιπλέον, συζητείται η αξιοποίηση όλων των κοινοτικών εργαλείων (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, πόροι από Αναπτυξιακή Τράπεζα) για τη στήριξη ιδιαίτερα της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης κατά Αντιπολίτευσης: Δηλητηριάσατε την πολιτική ζωή με το τεράστιο ψέμα του παράνομου φορτίου
«Σήμερα καταρρίπτονται με πάταγο οι ασυναρτησίες σας», πρόσθεσε ο Υπουργός Υγείας από το βήμα της Βουλής και μίλησε για «παλαβομάρες» της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στη διάρκεια συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων στην Ολομέλεια της Βουλής