Μετά την πολύωρη συνάντηση Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισαν να αλλάξουν την Ευρώπη, κάτι που φάνηκε από τη κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, με τη Γερμανία πλέον να παίρνει το πάνω χέρι στην υπόθεση αυτή. Τίποτα πλέον δεν θα είναι το ίδιο στην Ευρώπη όπως την ξέρουμε με σκληρές αποφάσεις και αυστηρότατες κυρώσεις για όλους τους απείθαρχους. Ερώτημα τι θα συμβεί για την απείθαρχη Ελλάδα.
Από τη συνάντηση προέκυψε πως η Γερμανία κατάφερε τελικά να περάσει το δικό της με τον Νικολά Σαρκοζί να ταυτίζεται με τις γερμανικές θέσεις και να λέει κι αυτός όχι στην έκδοση του ευρωομόλογου ως λύση προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση. Ωστόσο, και οι δύο ξεκαθάρισαν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι και παραμένει ανεξάρτητη. Η συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας είναι γεγονός όπως ανακοίνωσαν και αυτή θα αποσταλεί την Τετάρτη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει, ενώ σύμφωνα με αυτή την απόφαση φάνηκε πως και οι δύο επιδιώκουν μία νέα συνθήκη είτε με όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε μόνο με την ευρωζώνη.
Η Μέρκελ κατάφερε τελικά να περάσει τις σκληρές αποφάσεις που ήθελε με τον Νικολά Σαρκοζί να ανακοινώνει πώς και οι δύο χώρες επιθυμούν αυτόματες κυρώσεις για τις περιπτώσεις των χωρών που τα ελλείμματά τους ξεπερνούν το 3%, ενώ και η Μέρκελ δήλωσε πως δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι για δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς αλλαγή της συνθήκης.
Και οι δύο ηγέτες στη συνέντευξη Τύπου αποσαφήνισαν πως στηρίζουν την ενεργοποίηση του μόνιμουι μηχανισμού στήριξης το 2012 και όχι το 2013 όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένο να συμβεί, ενώ ο κ. Σαρκοζί τόνισε πως επιθυμία τους είναι η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο.
Αναφορικά με την Ελλάδα, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως η χώρα μας εξακολουθεί να είναι μία ειδική περίπτωση, ενώ ο κ. Σαρκοζί δήλωσε πως “πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτό που γίνεται στην Ελλάδα δεν θα συμβεί αλλού”.
Ο κ. Σαρκοζί συμπλήρωσε ότι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί θα πρέπει να ορίζονται συνταγματικά και ζήτησε να υπάρχουν μηνιαίες συναντήσεις για τον έλεγχο των στοιχείων.Ο κ. Σαρκοζί πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις πλέον θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας.
Για το μόνο πράγμα που συμφώνησαν δημοσίως για τη χώρα μας η Μέρκελ και ο Σαρκοζί είναι πως η Ελλάδα αποτελεί μία ειδική περίπτωση, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν. Οι αποφάσεις τους όμως για αλλαγές στις ευρωπαικές συνθήκες αλλάζουν με μιάς τις δυνατότητες ελιγμών της χώρας μας μέσα στα ευρωπαικά όργανα.
Τι κινδύνους αντιμετωπίζει η Ελλάδα
Πρώτα πρώτα η απόφαση Μέρκελ-Σαρκοζί για επιβολή κυρώσεων στις χώρες με ελλείμματα άνω του 3%, όχι απλά μας ”φωτογραφίζει” αλλά υποθηκεύει και το μέλλον μας, αφού μας καθιστά πρώτο και μόνιμο προτεινόμενο κράτος για τιμωρία.
Γιατί ούτε στον ύπνο μας δεν μπορούμε να πιάσουμε στο άμεσο μέλλον αυτόν τον μαγικό στόχο, και κάποιοι μάλιστα λένε πως αυτή η τιμωρία – δοκιμασία μπορεί να μην είναι ανεκτή από την Ελλάδα και με αυτό τον τρόπο μας σπρώχνουν προς την έξοδο.
Πολύ σημαντική είναι επίσης η γαλλογερμανική μεθόδευση για αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων.
Πλέον δεν θα χρειάζεται ομοφωνία αλλά πλειοψηφία για τις αποφάσεις στην Ε.Ε, κάτι που σημαίνει πολύ απλά πως ”καίγεται” ένα διαπραγματευτικό μας ατού, αφού η ψήφος μας δεν θα μπορεί να καθορίζει τις εξελίξεις.
Γιατί η Γερμανία μαλακώνει τη στάση της στο ”κούρεμα”;
Ίσως έτσι να εξηγείται και το δημοσίευμα του Reuters, ότι δηλαδή η Γερμανία φέρεται να είναι έτοιμη να ”μαλακώσει” τη στάση της στο PSI, στο ”κούρεμα” δηλαδή και στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.
Γιατί μπροστά σε αυτά που φαίνεται να κερδίζει απόψε η Γερμανία, σαν πενιχρό αντάλλαγμα μοιάζει η ενδεχόμενη χαλάρωση της στο θέμα των απωλειών του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή των κατόχων ομολόγων.
Δηλαδή η Γερμανία θα νερώσει το κρασί της, και εκεί που ήταν κάθετη και απαιτούσε να πληρώσουν οι ιδιώτες-τράπεζες, το ”κούρεμα” τώρα μοιάζει να είναι έτοιμη να μοιραστεί το βάρος.Αυτό για την Ελλάδα πολλοί το μεταφράζουν πως θα έχει μία πολύ σημαντική επίπτωση, πως δεν θα επιτραπεί να περάσουν οι τράπεζες στα χέρια του Δημοσίου.
Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο η γερμανική αλλαγή θα προβλέπεται στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης που η Μέρκελ δέχτηκε να ισχύει νωρίτερα, από το 2012 δηλαδή αντί το 2013.
Διαβάστε επίσης :