Site icon NewsIT

Το τελευταίο σενάριο: Αναπτυξιακό πακέτο το αντίβαρο στα υφεσιακά μέτρα μιας συμφωνίας

02.06.2015 | 10:55
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Για να καταφέρεις να δεις το περίγραμμα της πρότασης για συμφωνία θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου δύο πράγματα.Πρώτον: Η Μέρκελ, αλλά και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Οι λόγοι αφορούν στο νόμισμα το οποίο μετά από μία ενδεχόμενη έξοδο δεν θα είναι το ίδιο αφού θα έχει ανατραπεί ο πυλώνας της μη εξόδου καμίας χώρας και της εμπιστοσύνης προς αυτό που απορρέει από τον ¨ανεπίστροφο χαρακτήρα του».

Ο δεύτερος ο φόβος της αστάθειας παρά τις δηλώσεις για θωράκιση από το Grexit και άλλα γλαφυρά (στο σημείο αυτό σου υπενθυμίζω τις ανάλογες δηλώσεις περί θωράκισης της Ευρώπης με τους αυτόματους σταθεροποιητές του 2008 μετά την πτώση της Λίμαν Μπράδερς που είχαν σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της λήψης μέτρων).

Ο τρίτος είναι η γεωπολιτική διάσταση την οποία τα τεχνικά κλιμάκια, ακόμα και το Eurogroup δεν θέλουν να λάβουν υπόψη, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κάνουν η Μέρκελ, ο Ολάντ και οι άλλοι ηγέτες της Ευρώπης. Ιδίως μετά τις πιέσεις που ασκούν οι Αμερικάνοι.

Δεύτερο: Υφεσιακά μέτρα. Είναι η φράση κλειδί η οποία ερμηνεύει τα μέτρα που δεν μπορεί να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση ως σύνολο. Αν, όμως προσθέσεις ένα ισχυρό αντίδοτο στην ύφεση με αναπτυξιακά μέτρα, επενδύσεις, κονδύλια από τα ταμεία, το πακέτο Γιούνκερ, την ανθρωπιστική βοήθεια, τότε η συμφωνία στο σύνολό της μπορεί να πάρει αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Με την παράθεση όλων αυτών αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες εξήγησε στο Newsit.gr ποιο θα μπορούσε να είναι το τελευταίο σενάριο ώστε και το ΔΝΤ να ικανοποιηθεί εν μέρει και η ελληνική κυβέρνηση να μπορέσει να περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία.

Πρόσθεσε δε πως θα υπάρχει και φόρμουλα για επανεξέταση του θέματος του χρέους προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης του βάρους ώστε να καταστεί βιώσιμο, αναφορά που ικανοποιεί την κυβέρνηση όσο και το ΔΝΤ.

Στο σημείο αυτό ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρει πως το ΔΝΤ θα είχε βρεθεί εκτός του σκληρού πυρήνα των διαπραγματεύσεων αν δεν επέμενε η Γερμανία και ειδικά ο Σόιμπλε.

Επομένως το κλειδί που ανοίγει την πόρτα προς τη συμφωνία είναι μία ισχυρή αναπτυξιακή βοήθεια η οποία θα ανατρέπει τα υφεσιακά μέτρα. Κι΄ εδώ αξίζει να παραθέσουμε την απάντηση Ελληνα αξιωματούχου στην ερώτηση αν υπάρξει αναπτυξιακό πακέτο η οποία ήταν «τεράστιο, ένα βουνό».

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε τη χτεσινή πληροφορία του Newsit.gr από την καγκελαρία σύμφωνα με την οποία η Μέρκελ δεν θέλει σε καμία περίπτωση την έξοδο από το ευρώ και θα κάνει ότι μπορεί να την αποτρέψει και ότι προβληματίζεται από το μέτωπο που δημιουργείται στο εσωτερικό της χώρας.

Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι δεν θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα με ένα τελεσίγραφο και ότι η τελική συμφωνία θα τον βοηθάει να ξεπεράσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις, πράγμα που κάλλιστα μπορεί να γίνει με ένα πολύ ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version