Γιατί πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η αποκαλυπτική αναφορά ανώτατου αξιωματούχου του Υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία «Η κυβέρνηση είναι θετική σε κάθε συζήτηση για πακέτο, εφόσον δεν υπάρχουν δημοσιονομικά και εισπρακτικά μέτρα, αλλά μόνο μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα».
Σε συνδυασμό μάλιστα με το πρωτογενές πλεόνασμα, απόρροια ουσιαστικά πανθομολογούμενης «δημιουργικής λογιστικής», προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα πράγματα δεν πάνε κατ΄ευχήν για την κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς αναγκάζεται να προσφύγει σε ένα ακόμη δανεισμό για τη χώρα, τον τρίτο, το ύψος του οποίου θα κυμαίνεται μεταξύ 10-20 δισ. ευρώ μέχρι και το 2016.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι ουσιαστικά ένα νέο Μνημόνιο, αλλά θα ονομαστεί «αναπτυξιακό πακέτο» ή κάπως έτσι, καθώς η λέξη «μνημόνιο» είναι φορτισμένη αρνητικά, με την Αθήνα να προσπαθεί να πείσει εαυτούς και αλλήλους ότι δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα αλλά μόνο μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση Σαμαρά βρίσκεται εν αναμονή των αποφάσεων του Βερολίνου και δη του υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε ο οποίος προετοιμάζει το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι οι δανειστές χαλαρώνουν την πίεση προς την χώρα μας προκειμένου να συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις με βάση και την έκθεση του ΟΟΣΑ για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.
Πάντως η μυστική συνάντηση Γαλλίας – Γερμανίας με τους επικεφαλής της τρόικας στο περιθώριο του τελευταίου Eurogroup στις Βρυξέλλες και με την Ελλάδα απρόσκλητη ήταν ενδεικτική του έντονου παρασκηνίου που είναι σε εξέλιξη με τον ίδιο ανώτατο παράγοντα του ΥΠΟΙΚ να λέει προφανώς μετά λόγου πληροφόρησης και γνώσεως ότι «Ήταν για το καλό της Ελλάδας. Θα δείτε ότι ήταν για καλό», απορρίπτοντας έτσι τις ερμηνείες σύμφωνα με τις οποίες η συνάντηση έγινε κρυφά από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
Να σημειωθεί η συνέχεια του ελληνικού προγράμματος εκτιμάται ότι θα διασφαλιστεί με το νέο δάνειο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και μπορεί να αποτελέσει «προεκλογικό δώρο προς την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά» που σε συνδυασμό και με την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος κοινωνικές ομάδες και την διοχέτευση του 70% που επλήγησαν από την κρίση θα αποτελέσουν τα πολιτικά και επικοινωνιακά «όπλα» της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπίσει τους «λαϊκιστές» του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά το χρέος, η συζήτηση για την βιωσιμότητά του θα λάβει επίσημο χαρακτήρα με τα τις ευρωεκλογές καθώς οι δανειστές δεν θέλουν να σπείρουν κι άλλα “ζιζάνια’ ευρωσκεπτικισμού ενόψει και των ευρωεκλογών, χωρίς πάντως να αποκλείεται πριν από αυτές να υπάρξει ένα ακόμη “δώρο” προς την Αθήνα με κάποια υπόσχεση-δέσμευση.
Η Κουμουνδούρου πάντως παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και δεν ήταν τυχαία η παρέμβαση του κόμματος της Αριστεράς, Die Linke, που διένειμε στα ΜΜΕ το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ζήτησε αντί για νέο πακέτο βοήθειας την επιβολή εφάπαξ κεφαλαιακού φόρου στους πλουσιότερους Έλληνες, προκαλώντας αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας.