Κυριακή, 24 Νοε.
13oC Αθήνα

Τέλος Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου βγαίνει το… διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Τσίπρας - Καμμένος

Η αντίστροφη μέτρηση για την τελική ψηφοφορία για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών έχει ξεκινήσει στην γειτονική μας χώρα. Στις 9 Ιανουαρίου αρχίζουν οι διαδικασίες για την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και έξι ημέρες.

Παράλληλα για την ελληνική κυβέρνηση ο χρόνος ξεκινά να μετρά αντίστροφα καθώς από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ΦΥΡΟΜ θα εξαρτηθεί και πότε ο Πάνος Καμμένος θα αποφασίσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι τόσο ο υπουργός Άμυνας όσο και στελέχη του κόμματος εμφανίζονται σχεδόν πλέον καθημερινά να δηλώνουν την διαφωνία τους για το θέμα αυτό, όλα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου οι ΑΝΕΛ θα εγκαταλείψουν το κυβερνητικό σχήμα.

Στην Κουμουνδούρου πάλι θεωρούν ότι η συγκυβέρνηση θα πρέπει να τελειώσει το γρηγορότερο δυνατόν προκειμένου να σταματήσουν οι καθημερινές αναταράξεις από τις δηλώσεις των στελεχών των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης στην πρώτη του συνέντευξη για το 2019 αναφέρθηκε στο θέμα αυτό λέγοντας ότι: «πρέπει να δούμε πώς εννοεί τελικά ο χώρος των ΑΝΕΛ, ποια στάση θα επιλέξει με βάση την διαφωνία ως προς την Συμφωνία των Πρεσπών. Όχι μόνο για την μη ψήφιση, αλλά την επίδραση της διαφωνίας στην στάση των ΑΝΕΛ απέναντι στην κυβέρνηση συνολικότερα. Έχουν ακουστεί πολλά, έχουν δοθεί πολλές ερμηνείες, έχουν γίνει πολλές δηλώσεις. Θα είναι καθοριστικής σημασίας για το πολιτικό κύρος και την βιωσιμότητα της κυβέρνησης. Θεωρώ πως -αντιλαμβανόμενος την μεγάλη διαφωνία που έχουν στο συγκεκριμένο ζήτημα- δεν πρέπει τελικά να υιοθετηθεί μία στάση τέτοια που να ακυρώσει αυτή την πορεία της κυβέρνησης, που ξεκίνησε από κοινού το 2015 και έφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δεν αξίζει αυτό ούτε στους ΑΝΕΛ ούτε στην κυβέρνηση συνολικότερα».

Με λίγα λόγια ο Πάνος Σκουρλέτης επιχειρεί να δεσμεύσει πολιτικά τους ΑΝΕΛ ότι μετά την απομάκρυνση τους από την κυβέρνηση δεν θα κάνουν ακρότητες, ενώ παράλληλα για μια ακόμη φορά εξηγεί στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τους λόγους αυτής της περίεργης συγκατοίκησης.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια που θέλουν μετά την αποχώρηση Καμμένου ο πρωθυπουργός να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος τα ακύρωσε λέγοντας: «δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει κατά κανένα τρόπο απώλεια της εμπιστοσύνης της Βουλής. Ο κύριος Καμμένος έχει δηλώσει σαφώς ότι ναι μεν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ωστόσο δεν θα υπερψηφίσει ποτέ μια πρόταση δυσπιστίας την οποία θα κατέθετε ο κύριος Μητσοτάκης ή οποιοσδήποτε άλλος από την παρούσα Βουλή. Με αυτή την έννοια, θα έχουμε μια κυβέρνηση η οποία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, την Ισπανία, την Πορτογαλία, θα λειτουργεί με τη λεγόμενη ανοχή ενός μέρους του Κοινοβουλίου. Άρα, δεν υφίσταται κανένας απολύτως λόγος για να υπάρξει οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη».

Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν πάντως ότι εάν η συμφωνία φτάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο, τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου ευχάριστα και για την ΝΔ. Και αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό, θα υπάρξουν δυο ψηφοφορίες, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει ότι για τεχνικούς λόγους θα πρέπει να στηθούν δυο κάλπες. Η πρώτη θα αφορά στην κύρωση της συμφωνίας όπου εκεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να καταψηφίσει. Η δεύτερη ψηφοφορία- η οποί θα γίνει λίγες μέρες αργότερα – και η οποία αφορά στο πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ αναμένεται να αποτελέσει πονοκέφαλο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεδομένου ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολο για τους βουλευτές της ΝΔ να καταψηφίσουν.

Το γεγονός αυτό αναμένεται άλλωστε να αναδειχθεί από το κυβερνών κόμμα επισημαίνοντας «την ανακολουθία και την υποκρισία» που υπάρχει στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις