Νέα Δημοκρατία και Ελληνική Λύση ψήφιζαν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Δυο τροπολογίες της τελευταίας στιγμής ξεσήκωσαν θύελλα στη Βουλή. Βαριές κουβέντες από την αντιπολίτευση που αποχώρησε σύσσωμη. Τι απάντησε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Παρελθόν και με τη βούλα αποτελεί το πανεπιστημιακό άσυλο, η κατάργηση του οποίου υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης στο άρθρο 64 του διυπουργικού νομοσχεδίου.
Το συγκεκριμένο άρθρο ψηφίσθηκε με 162 θετικές ψήφους έναντι 15 «κατά» και 21 «παρών» από τους 198 βουλευτές που μετείχαν στην ονομαστική ψηφοφορία. Με αυτή την ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου, έκλεισε ο πρώτος κύκλος των νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία έχει προσδώσει στις διατάξεις μείζονα συμβολική και ουσιαστική αξία.
Το απόγευμα ψηφίστηκε από την Ολομέλεια κατά πλειοψηφία το διυπουργικό νομοσχέδιο μαζί με τις διατάξεις που αφορούν το πανεπιστημιακό άσυλο, την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Να σημειωθεί ότι καμία από τις ονομαστικές ψηφοφορίες που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί των τριών επίμαχων άρθρων δεν διεξήχθη καθώς είχε αποχωρήσει νωρίτερα από την Ολομέλεια και οι βουλευτές του δεν συμμετείχαν στη διαδικασία .
Click4more: Τσίπρας: «Στα κλεφτά φέρνουν μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα μνημόνια»
Ονομαστική ψηφοφορία έγινε στη βάση του αιτήματος του ΚΚΕ για το άρθρο 64 που αφορά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου χωρίς τη συμμετοχή του ΜέΡΑ25 που επίσης είχε αποχωρήσει από την Ολομέλεια.
Το άρθρο υπερψήφισαν ΝΔ και Ελληνική Λύση, ενώ το ΚΙΝΑΛ δήλωσε «παρών» και το ΚΚΕ καταψήφισε.
Ειδικότερα: Σε σύνολο 198 παρόντων βουλευτών το άρθρο έλαβε 162 ψήφους υπέρ, 15 ψήφους κατά και 21 «παρών».
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, όπως και υπέρ των άρθρων 1,2,3 που αφορούν την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες. Υπέρ του άρθρου 101ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Η νέα διάταξη ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, λόγω της προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού και την οδηγεί σε παραίτηση.
Πανικός για δυο τροπολογίες της τελευταίας στιγμής! Αποχώρησε η αντιπολίτευση!
Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση που τελικά αποχώρησε από τη διαδικασία συζήτησης, προκάλεσε η κατάθεση δύο τροπολογιών από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, λίγο πριν ξεκινήσει η ψήφιση του διϋπουργικού νομοσχεδίου. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση τους, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τους θεσμούς.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για απαράδεκτη αντικοινοβουλευτική, αντιδημοκρατική διαδικασία και ζήτησε την άμεση απόσυρση των τροπολογιών, ενώ κάλεσε το προεδρείο της Βουλής να μην τις κάνει δεκτές.
«Ό,τι χειρότερο συνέβαινε τα τελευταία χρόνια είδαμε να επαναλαμβάνεται σήμερα και μάλιστα στην πρώτη στιγμή της θητείας αυτής της κυβέρνησης», ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης.
Click4more: Θύελλα στη Βουλή – Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε επίσης και ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου. «Είναι κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό από την κυβέρνηση. Ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν γίνει αυτά. Τον ξεπεράσατε κάνοντας κακή αντιγραφή του. Εμείς δεν θα συμμετάσχουμε στην παραβίαση του κανονισμού» ανέφερε ο κ. Κεγκερόγλου.
Έντονη ήταν και η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου που έκανε λόγο «για απαράδεκτη, μεθοδευμένη συμπαιγνία κυβέρνησης και προεδρείου της Βουλής για να περάσουν αυτές οι άθλιες τροπολογίες».
«Κάνετε ένα απαράδεκτο έγκλημα και εσείς όπως οι προηγούμενοι. Πρέπει να αποσύρετε τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και να κρατήσετε τα προσχήματα. Διαφορετικά δίνετε άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται» υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
«Είναι πλήγμα για τον κοινοβουλευτισμό και τεράστιο ατόπημα της κυβέρνησης. Δεν συμμετέχουμε στο κοινοβουλευτικό αυτό πραξικόπημα», τόνισε ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.
Παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που τόνισε ότι «αν αυτή είναι η έννοια της αποφασιστικότητας και της κυβερνησιμότητας, για τις οποίες διατείνεται η κυβέρνηση της ΝΔ, τότε υπάρχει έλλειψη σεβασμού σε βασικούς θεσμούς».
«Δείχνει ότι δεν καταλάβαμε τίποτα για τα αίτια της κρίσης και τον θεσμικό εκτροχιασμό που ταλαιπωρεί 10 χρόνια τη χώρα. Κάνατε κακή αρχή δυστυχώς Πλήττετε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αφήστε τα μεγαλεπήβολα περί κυβερνησιμότητας και αποφασιστικότητας και προστατεύστε τους θεσμούς», ανέφερε.
Τι απάντησε ο Βούτσης
“Η αντιπολίτευση βιάστηκε να αποχωρήσει. Ίσως είναι και μια εσκεμμένη αποχώρηση, διότι ήξεραν τι θα ακούσουν και δεν ήθελαν να είναι παρόντες”, σχολίασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατά την Ολομέλεια.
Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε “κρίσιμες, σημαντικές και θετικές” τις διατάξεις των τροπολογιών που κατέθεσε στη Βουλή, κρίσιμες “για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, την Ελλάδα που θέλουμε την επόμενη μέρα, γιατί η Ελλάδα δεν περιμένει”.
Ειδικότερα για την τροπολογία για το ανώτατο ποσό μηνιαίας σύνταξης, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει και κρύβεται για να μην αποκαλυφθεί η βαριά κληρονομιά που άφησε. “Ενημερώθηκα από τη γενική διευθύντρια των Συντάξεων ότι υπάρχουν συντάξεις ύψους 24.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 10.000 ευρώ που είναι έτοιμες να απονεμηθούν. Στείλαμε κατεπείγον mail σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΦΚΑ με την εντολή να παγώσουν όλες οι πληρωμές των συντάξεων που είναι υψηλές”, είπε ο υπουργός και κατέθεσε στοιχεία για υψηλές μηνιαίες συντάξεις. “Τι ζητούσαν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Να καθίσω με τα χέρια σταυρωμένα και να πληρωθούν αυτές οι συντάξεις;
Γι΄αυτό έπρεπε να υπάρξει διάταξη νόμου, διαφορετικά στις 25 Αυγούστου, αν κάποιος υπάλληλος ακολουθούσε το νόμο και όχι την προφορική εντολή μου, τότε σαφέστατα, θα πληρωνόντουσαν αυτές οι συντάξεις”, είπε ο υπουργός Εργασίας για τον λόγο που κατατέθηκε η επείγουσα τροπολογία που βάζει πλαφόν στις συντάξεις και ενσωματώνει μέσα και ανταποδοτικότητα και αναδιανεμητικότητα, με σεβασμό στους συνταξιούχους. “Σε ένα κράτος που σέβεται τη δημοκρατία και τη λειτουργία του, δεν μπορούμε να αποδώσουμε τέτοιες υψηλές συντάξεις”, είπε ο κ. Βρούτσης.
Click4more: Πικραμένος – Τσίπρας και… άγρια κόντρα στη Βουλή – video
Για τη δεύτερη τροπολογία για την κατάργηση διατάξεων της εργασιακής νομοθεσίας, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι “στο επίκεντρο της πολιτικής της ΝΔ βρίσκεται ο άνθρωπος και ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος και ο αδύναμος γιατί αυτό είναι το DNA και το αξιακό σύστημα της ΝΔ και γι΄αυτό παίρνει αποφάσεις για να περιφρουρήσει εξελίξεις που υπονομεύουν την αγορά εργασίας, υπονομεύουν τον εργαζόμενο, κάνουν τη συμφιλίωση εργαζομένων και εργοδοτών αδύνατη, δημιουργούν διχασμό, κάνουν ελκυστική την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και είναι διατάξεις που ψήφισε παραμονές η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”. Ο υπουργός αναφερόμενος στην κατάργηση της διάταξης για την ευθύνη του αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι εργαζόμενου, την χαρακτήρισε τραγελαφική και ιδεοληπτική τη διάταξη. Ιδίως για την κατάργηση της διάταξης για το βάσιμο λόγο απόλυσης, ο υπουργός είπε αποδείχθηκε βλαπτική διότι τα αποτελέσματα των απολύσεων δείχνουν ότι αύξηση απολύσεων από το 2018 στο 2019 την οποία απέδωσε στη διάταξη αυτή. “Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Καταργούμε ιδεοληπτικές εργασιακές διατάξεις και προχωράμε μπροστά για την Ελλάδα του αύριο, για την Ελλάδα που αξίζει στους Έλληνες”, είπε ο υπουργός.