-Δεν ακολούθησαν τα βήματα Τσίπρα οι κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή -Κράτησε χαμηλούς τόνους ο πρωθυπουργός -Καρικατούρα του Σαλβίνι χαρακτήρισε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ο Νίκος Φίλης -Τραυματική εμπειρία η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου -Σάκης Παπαδόπουλος: Δεν μπορούμε να πάμε με τον Καμμένο μέχρι τον Οκτώβριο
Το θέμα του Πάνου Καμμένου που με το περιβόητο Plan B έκανε άνω κάτω την κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών της Κεντρική Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε το Σάββατο.
Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά για τα λεγόμενα του κυβερνητικού του εταίρου από τις ΗΠΑ για Plan B στο θέμα των Σκοπίων, όμως τα μέλη και τα στελέχη του κόμματός του δεν φαίνεται οτι είχαν την ίδια άποψη και εξέφρασαν ανοικτά τις διαφωνίες τους με τις κινήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ, δείχνοντας έτσι πόσο εύθραυστη είναι πλέον η κυβερνητική συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε έμμεσα στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για το Plan B λέγοντας πως «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δυο λαούς και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια», ενώ φρόντισε να αφήσει την μπικτή του τονίζοντας πως “καλό είναι όλοι όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης σε αυτόν τον τόπο, να μάθουμε να δουλεύουμε περισσότερο, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να μιλάμε λιγότερο. Και κυρίως να μιλάμε όταν πρέπει να μιλήσουμε και όχι όταν δεν πρέπει».
Πυρ ομαδόν κατά Καμμένου
Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ πάντως επικεντρώθηκαν στον Πάνο Καμμένο και εξαπέλυσαν επίθεση για το Plan B αλλά και για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Πρώτος και καλύτερος ο Νίκος Φίλης ο οποίος τόνισε πως εξαντλεί την δυναμική της αυτή η συνεργασία, ενώ αναφερόμενος στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ τον παρομοίασε ως καρικατούρα του Σαλβίνι…
«Δυστυχώς βλέπω ότι ο Καμμένος, θα απογοητευτεί βέβαια, θεωρεί ότι μπορεί να παίξει το παιχνίδι του Σαλβίνι στην Ελλάδα. Θα απογοητεύει όμως. Είναι καρικατούρα…», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Νίκος Φίλης δεν μάσησε τα λόγια του ούτε για την ΕΡΤ καθώς για τον πρώην υπουργό η κατάσταση στην ΕΡΤ, που… «κοχλάζει» όπως είπε, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα υποστούμε μεγάλη πολιτική ζημιά. Σας θυμίζω πως ο Σαμαράς έπεσε και από την ΕΡΤ που την έκλεισε δεν είναι δευτερεύον θέμα αυτό, δεν είναι παρανυχίδα. Είναι κρίσιμο θέμα».
Χριστοδουλοπούλου: Τραυματική εμπειρία η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ
Για τραυματική εμπειρία από τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έκανε λόγο και η Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία επικεντρώθηκε στην πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
«Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ανθρώπους που είναι κατά της συμφωνίας Πρεσπών, έχουν ρατσιστικές απόψεις, είναι άλλη ιδεολογική κατεύθυνση, ένας που δεν εχθρεύεται την ακροδεξιά δεν μπορείς να τον έχεις μέσα, δεν μπορείς να κατεβάσεις στο Αιγαίο δήμαρχο που είναι κατά των μεταναστών, μην τρελαθούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σάκης Παπαδόπουλος: Με τον Καμμένο μέχρι τον Οκτώβρη δεν μπορούμε να πάμε
Από την πλευρά του, ο Σάκης Παπαδόπουλος μίλησε για χοντροκομμένο άδειασμα του Πάνου Καμμένου στον Αλέξη Τσίπρα και εκτίμησε ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ δεν μπορεί να συνεχιστεί έως τον Οκτώβριο.
«Με τον Πάνο Καμμένο να πάμε μέχρι τον Οκτώβρη δεν μπορούμε», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως «το άδειασμα που έκανε στον Αλέξη Τσίπρα, είναι ένα ζήτημα χοντροκομμένο».
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτική συμμαχιών και με το Δανέλλη και με τον Κατσίκη. Όταν καταγγέλλουμε τη ΝΔ για εθνικολαϊκισμό, δεν μπορούμε να μη βλέπουμε τον εθνικολαϊκισμό του γείτονα και του συνεταίρου», σημείωσε.
Προβληματισμένος με Καμμένο και ο Δρίτσας
Αιχμές για τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο άφησε, κατά την ομιλία του, και ο Θοδωρής Δρίτσας. Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις τοποθετήσεις του υπουργού Άμυνας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
«Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα ξέρουμε, ατομικά ή συλλογικά, το τι σημαίνει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική; Υπάρχει ανάγκη εμβάθυνσης», τόνισε.