Στην Βουλή έφτασε η δικογραφία αναφορικά με τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τους πρώην Υπουργούς Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.
Νωρίτερα η δικογραφία για τον Κώστα Καραμανλή και τον Χρήστο Σπίρτζη αναφορικά με την υπόθεση του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη διαβιβάστηκε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ογκώδης, σύμφωνα με πληροφορίες, δικογραφία διαβιβάστηκε με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και αναμένεται να ανακοινωθεί στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη. Οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν γνώση των σχετικών εγγράφων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ισόγειο του Μεγάρου, στην ειδική γραμματεία του προέδρου της Βουλής.
Συγκεκριμένα ύμφωνα με το Σύνταγμα, τον ΚτΒ και το Νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών, με την έλευση και ανακοίνωση στην Ολομέλεια της δικογραφίας, αυτή θα τεθεί με την ειδική απόρρητη διαδικασία που προβλέπεται στην διάθεση των κομμάτων για να λάβουν γνώση.
Τα κόμματα, αφού μελετήσουν τα περιγραφόμενα μπορούν να καταθέσουν στην Ολομέλεια αίτηση με 30 τουλάχιστον υπογραφές βουλευτών για την σύσταση Ειδικής Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην πρόταση αυτή όμως, θα πρέπει να ζητείται η σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για την διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικήματα(σε βαθμό πλημμελήματος ή κακουργήματος ή και τα δύο) για κάθε πρόσωπο που προτείνεται να παραπεμφθεί για διερεύνηση.
Η Ολομέλεια, εντός 15ημερών από την κατάθεση του Αιτήματος θα κληθεί σε ειδική συνεδρίαση να αποφανθεί για την σύσταση ή όχι της Επιτροπής.
Τα αγκάθια της Αντιπολίτευσης
Το πολιτικό ενδιαφέρον, σε αυτή την πρώτη φάση είναι εάν το ΠΑΣΟΚ που διαθέτει 33 βουλευτές, θελήσει από μόνο του να προχωρήσει στην κατάθεση Αιτήματος σύστασης ή εάν θα υπάρξει συνεννόηση και με άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Τα «αγκάθια» σε αυτή την διαδικασία, δύο. Το πρώτο εάν θα μπορέσει να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ των κομμάτων της Αντιπολίτευσης των αδικημάτων που θα περιγράφονται και θα ζητείται η διερεύνηση. Το δεύτερο, εάν μόνο το ΠΑΣΟΚ, θα αντέξει να προχωρήσει στην σύνταξη «κατηγορητηρίου» προκειμένου να αναδείξει ότι είναι αυτό το κόμμα που ηγείται της Αντιπολίτευσης.
Σε αυτή την περίπτωση όμως μπορεί μια αυτόνομη πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ να το καταστήσει υπόλογο έναντι και της Αντιπολίτευσης ότι δεν προέβλεψε και δεν έβαλε όλα τα αδικήματα με αποτέλεσμα να πέσει ο Υπουργός στα μαλακά.
Ο πολιτικός αυτός χειρισμός του θέματος του «κατηγορητηρίου» της πρότασης σύστασης Προανακριτικής θα είναι ακόμα ποιο περίπλοκο ειδικά εάν στην δικογραφία και στο διαβιβαστικό του εισαγγελέα της Λάρισας κ. Μπακαΐμη, δεν υπάρχει ένδειξη αδικήματος (όπως στην περίπτωση Τριαντόπουλου) αλλά απλά υπάρχουν αναφορές ότι από τις απολογίες και τις καταθέσεις αναφέρθηκε ή προσκομίσθηκαν έγγραφα προσέκρουσα ότι είχε ενημερωθεί το Υπουργείου για την επικινδυνότητα της κατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου και την λειτουργίας του ΟΣΕ και σας διαβιβάζονται στην Βουλή όλα τα σχετικά στοιχεία αμελλητί για τις δικές σας ενέργειες.
Η προϊστορία
Να υπενθυμίσουμε ότι για την σύμβαση 717 έχει υπάρξει πόρισμα Εξεταστικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε μετά από πρόταση του ΚΚΕ που στήριξαν και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Επίσης, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει Αίτημα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την σύμβαση 717 αλλά είχε απορριφθεί από την πλειοψηφίας της ΝΔ.
Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ εστιαζόταν στα αδικήματα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος σχετικά με την υλοποίηση της σύμβασης 717 που αφορούσαν την σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση.
Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γινόταν λόγος για ευθύνες του πρώην Υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή ενώ ζητούσε και τον έλεγχο του προκατόχου του επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Χρήστου Σπίρτζης, χωρίς όμως να εντοπίζονται για αυτόν ευθύνες. Αντίθετα, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ζητούσε την εξέταση σε σχέση με τα αδικήματα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος και του δύο πρώην Υπουργούς
Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον ΚτΒ, εάν η Ολομέλεια έχει απορρίψει την σύσταση προκαταρτικής επιτροπής δεν μπορεί να συσταθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης κατά των ίδιων προσώπων, στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά, Συνεπώς κρίσιμος παράγοντας θα είναι το τι θα αναφέρεται στο εισαγγελικό αίτημα.
Τα “αγκάθια” για Κυβέρνηση και ΝΔ
Πολιτικά πάντως, σε κάθε περίπτωση για την κυβέρνηση και τη ΝΔ θα είναι δύσκολο να μην εγκρίνει αυτή την φορά την σύσταση Προκαταρτικής Επιτροπής κατά του Κώστα Καραμανλή.
Τα γαλάζια “αγκάθια” είναι όμως εάν θα δεχθούν να συγκροτηθεί μια Προανακριτική Επιτροπή που θα προτείνει η Αντιπολίτευση με αναφορές για τυχόν αδικήματα που συμπεριλαμβάνει ο μισός εάν όχι όλος ο Ποινικός Κώδικας και η Ποινική Δικονομία.
“Αγκάθι”, επίσης, το να επιλέξει και ψηφίσει μόνο μερικά από τα προτεινόμενα αδικήματα και όχι όλα που θα προτείνει η Αντιπολίτευση.
“Απαγορευτικό” πολιτικά θα είναι να καταθέσει και άλλη δική της πρόταση καθώς είναι βέβαιο ότι θα επικριθεί ότι επέλεξε αδικήματα χάδι για τον πρώην Υπουργό της.
Διέξοδος; Να ζητηθεί επί του Αιτήματος συγκρότησης που θα καταθέσει η Αντιπολίτευση να ασκηθεί η πρόνοια του άρθρου 155 παρ.1 που παρέχει την δυνατότητα να ανατεθεί «σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους» που θα εμπεριέχονται στην πρόταση της Αντιπολίτευσης. Όποτε το βάρος απόρριψης αδικημάτων θα πέσει στους ώμους της Επιτροπής αυτής και όχι στην Βουλή.
Δεύτερο πολιτικό παράθυρο, είναι η ΝΔ να ακολουθήσει αυτό που έκανε και στην περίπτωση του Χρ. Τριαντόπουλου, δηλαδή την συγκρότηση της Προκαταρτικής Επιτροπής με όλα τα τυχόν αδικήματα θέλει η Αντιπολίτευση, Συνοπτικές συνεδρίασης της Επιτροπής. Απόφαση για παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο όπου αυτό θα κρίνει ποια εξ αυτών στοιχιοθετούνται από τα πραγματικά περιστατικά και ποια όχι για την παραπομπή του πρώην Υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο προκειμένου να ελεγχθεί από τον φυσικό του δικαστή.