Τρίτη, 5 Νοε.
17oC Αθήνα

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πολιτικοί οι λόγοι της απόφασης να ταφεί ως ιδιώτης

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πολιτικοί οι λόγοι της απόφασης να ταφεί ως ιδιώτης

Η απόφαση της κυβέρνησης ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος να ταφεί ως ιδιώτης, ήταν καθαρά πολιτική, όπως παραδέχονται και πηγές από το Μαξίμου.

«Ήταν μονόδρομος» δηλώνει στέλεχος της κυβέρνησης σχετικά με την απόφαση να ταφεί ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος σαν ιδιώτης στο Τατόι.

Ο φόβος των αντιδράσεων, όχι μόνο από τους πολιτικούς αντιπάλους αλλά και από την κοινή γνώμη, στο να ικανοποιηθεί το αίτημα της οικογένειας η κηδεία και η ταφή να γίνουν με τιμές αρχηγού κράτους, έπαιξε καταλυτικό ρόλο.

Η εκτίμηση «γαλάζιων» στελεχών

Θα μπορούσε να είναι άλλη η απόφαση αν η χώρα δεν βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο;

Κάποιοι, εντός και της “γαλάζιας” παράταξης, που έχουν τη θέση ότι «ο τέως Βασιλιάς υπήρξε αρχηγός του Κράτους και η δημοκρατία και το πολίτευμα δεν έχουν να φοβούνται το παραμικρό», συνδέουν ξεκάθαρα την απόφαση της κυβέρνησης με τις εκλογές αλλά και το κεντρώο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα, κάποιοι, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, μιλούν για «αντίδραση αμηχανίας», ενώ δεν πέρασαν απαρατήρητες οι αναρτήσεις υπουργών όπως των κ.κ. Βορίδη, Γεωργιάδη, Πέτσα κ.α., οι οποίες εκτιμάται ότι είχαν στόχο να συγκρατήσουν τις αντιδράσεις και τη δυσαρέσκεια των πολιτών που βλέπουν θετικά το θεσμό της Μοναρχίας.

Η απόφαση της Κυβέρνησης

Χθες στη Διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, ουσιαστικά επικυρώθηκε η θέση που είχε εξαρχής η κυβέρνηση, από την περασμένη εβδομάδα δηλαδή που οι γιοι του τέως Βασιλιά ενημέρωσαν τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη για την επιδείνωση της υγείας του πατέρα τους και την επιθυμία του.

Έτσι, ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης, δίπλα στους προγόνους του στο Τατόι. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Τα επιχειρήματα του Μαξίμου

Τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης, ήταν βασικά δύο:

-Το πρώτο ήταν ότι δεν διαθέτει ελληνική υπηκοότητα, πέρα από το δανέζικο διαβατήριο χρονολογίας του 1983 που εκδόθηκε στη χώρα καταγωγής της συζύγου του Άννας Μαρίας.

-Το δεύτερο ήταν ότι δεν θεωρείται δημόσιο πρόσωπο και ότι μετά το δημοψήφισμα του 1974 έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο αυτό.

Μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν και οι τρεις γιοι του τέως Βασιλιά, Παύλος, Νικόλαος, Φίλιππος για να συζητήσουν με Γιώργο Γεραπετρίτη, τις λεπτομέρειες της κηδείας.

Στο αίτημα να επιτραπεί λαϊκό προσκύνημα (ακόμη και 2 ημερών), το μήνυμα της κυβέρνησης ήταν ότι αν επιλεχθεί η εξόδιος ακολουθία να γίνει στη Μητρόπολη Αθηνών, αυτό δεν είναι εφικτό.

Σε λαϊκό προσκύνημα λίγων ωρών;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξόδιος ακολουθία θα γίνει τελικά τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στη Μητρόπολη Αθηνών. Σε εξέλιξη φέρεται να υπάρχει συζήτηση για προσκύνημα λίγων ωρών στο παρεκκλήσι του Αγ. Ελευθερίου, ίσως από τις 8 το πρωί της ίδιας ημέρας.

Της ακολουθίας αναμένεται να χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, μαζί με τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, «κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξης και εθιμοτυπίας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΙΣ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις