Αμοιβή για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και αλλαγές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογική διαδικασία που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Πρόκειται για το πρώτο από τα δύο σκέλη των νομοθετικών ρυθμίσεων που μαζί με τη συνταγματική αναθεώρηση θα οδηγήσουν στη θεσμοθέτηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού – εφόσον, βεβαίως, το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στα τέλη της εβδομάδας, εγκριθεί από πλειοψηφία 200 βουλευτών, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.
Έτσι, με το νομοσχέδιο για την εκλογική διαδικασία αυξάνονται οι έδρες Επικρατείας από 12 σε 15 και χάνεται μία έδρα από το Νότιο Τομέα Αθήνας, την Α’ Αθήνας και την Αχαΐα.
Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση των βουλευτών Επικρατείας προβλέπεται στη συμφωνία των κομμάτων για την ψήφο των αποδήμων, καθώς θα μπορούν να συμπεριλαμβάνουν στη λίστα Επικρατείας εκπροσώπους των Ελλήνων του εξωτερικού.
Επίσης, με τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου, γίνεται ηλεκτρονική η διαδικασία υποβολής και ανακήρυξης των συνδυασμών και των υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές, αλλά και για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων από τους δικαστικούς αντιπροσώπους.
Ηλεκτρονικά θα υποβάλλουν αίτηση και οι ετεροδημότες για να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, ενώ το ίδιο θα συμβαίνει και για τους Έλληνες του εξωτερικού – πάντοτε εφόσον εγκριθεί ο νόμος για να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους εκτός Ελλάδος.