Site icon NewsIT
17:25 | 04.02.20

Θάνος Ντόκος: Λήξαν το ζήτημα, δεν υπάρχει θέμα παραίτησής του

Θάνος Ντόκος
Newsit Newsroom

Τα όσα είπε ο Θάνος Ντόκος για ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο προκάλεσαν σάλο, ο ίδιος έθεσε την παραίτησή του στην διάθεση του πρωθυπουργού, αλλά το θέμα... λήγει εδώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, το Μαξίμου έκρινε ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που έδωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος και το σενάριο αποδοχής της παραίτησής του δεν είναι στο κάδρο.

Ο Θάνος Ντόκος και οι αντιδράσεις

Σάλο προκάλεσαν νωρίτερα οι δηλώσεις που έκανε ο Θάνος Ντόκος, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, σχετικά με το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο. Ο ίδιος έθεσε -όπως προαναφέραμε- την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού αλλά μίλησε για προσωπικές απόψεις, όπως και ο Στέλιος Πέτσας.

Ο Θάνος Ντόκος, σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο της Κύπρου την περασμένη Κυριακή (02.02.2020) είχε ερωτηθεί αν με τη φράση του «να τα βρούμε με την Τουρκία», προτείνει συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

Η απάντησή του ήταν η εξής: «Η συγκεκριμένη φράση, που δυστυχώς παρερμηνεύθηκε, ήταν η ακόλουθη: «Ακόμη και η συνεκμετάλλευση θα μπορούσε να συζητηθεί, υπό την προϋπόθεση της πρότερης οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο». Αυτό σημαίνει μια ξεκάθαρα εμπροσθοβαρή, υπέρ ημών, συμφωνία. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα εξασφαλίζει αυτό που επεδίωξαν διαδοχικές ελληνικές Κυβερνήσεις, δηλαδή την προσφυγή των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Click4more Πέτσας: Δεν εξετάζουμε κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε Λέσβο, Χίο, Σάμο

Τα επόμενα βήματα είναι υποθετικά: εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή (το πιο πιθανόν) στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών (περίπτωση Κατάρ-Ιράν), εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα. Η Ελλάδα εξασφαλίζει λοιπόν τη βασική της επιδίωξη (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών) με ένα υποθετικό αντάλλαγμα που έτσι κι αλλιώς δεν θα τη βλάψει, καθώς θα στηρίζεται στα δεδομένα της οριοθέτησης που θα έχει προηγηθεί».

Φυσικά, το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις και ο Θάνος Ντόκος, σε συνέντευξή του την Τρίτη (04.02.2020) στον realfm 97,8 έκανε λόγο για προσωπικές απόψεις αλλά έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού.

«Είναι προσωπική άποψη, αν θέλετε κεκτημένη ταχύτητα αν και πλέον θα έπρεπε να έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν εκφράζω προσωπικές απόψεις αλλά μετά από 20 χρόνια που εξέφραζα τον εαυτό μου. Χρησιμοποίησα ένα υποθετικό παράδειγμα για να πω κάτι απλό και αυτονόητο: ότι αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά μπορούμε να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες και κάτι που θα συζητούσαμε. Είναι άκαιρο και κακώς χρησιμοποίησα το συγκεκριμένο σενάριο γιατί ούτε η Τουρκία φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει συμπεριφορά και να πάμε σε μία ομαλοποίηση των σχέσεων ούτε έχει ανακαλυφθεί τίποτα για να κάνουμε συζήτηση πως θα το μοιράσουμε, ούτε η Τουρκία δείχνει τη διάθεση να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες», είπε σχετικά με το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης ο Θάνος Ντόκος.

«Η παραίτηση είναι πάντοτε στη διάθεση του πρωθυπουργού. Το λάθος μου είναι ότι άνοιξα ένα ζήτημα άκαιρο, καθαρά υποθετικό σε μία στιγμή που έχουμε πάρα πολλά ζητήματα τα οποία είναι καυτά και τρέχουν. Δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον πρωθυπουργό γιατί απουσιάζει στη Σαουδική Αραβία, αν θεωρηθεί ότι δημιούργησα πρόβλημα, η παραίτηση είναι δεδομένη», σημείωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού.

«Πάμε στη Χάγη με μία λογική ατζέντα θεμάτων και προφανώς όχι με όλο αυτό το κατεβατό που η Τουρκία έχει θέσει στο τραπέζι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η θέση διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και πολλά χρόνια είναι ότι θα συμφωνήσουμε ποια είναι η ατζέντα και θα πάμε στη Χάγη και θα κριθούν τα ζητήματα με βάση τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου και μετά κουβεντιάζουμε ό,τι άλλο. Είναι κάτι που δεν μπορεί να το αποφασίσει και να το σηκώσει μία μόνο κυβέρνηση. Η συζήτηση για προσφυγή στη Χάγη θα αργήσει πολύ, έχουμε να διαχειριστούμε πολύ πιο άμεσα, καθημερινά ζητήματα με την Τουρκία», είπε επίσης.

Πέτσας: Δεν τίθεται ζήτημα

Για τις δηλώσεις του Θάνου Ντόκου ερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Τρίτης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά τον κάλυψε.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις Ντόκου και το σενάριο για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι «δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα. Το μόνο θέμα που τίθεται υπό διευθέτηση είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας». Και πρόσθεσε ότι «άλλωστε ο κ. Ντόκος έχει δηλώσει ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version