Σάββατο, 23 Νοε.
19oC Αθήνα

Θάνος Πλεύρης: Επίσκεψη στις αποθήκες που φυλάσσονται οι αντιικές θεραπείες – «Καινοτόμος διαδικασία»

Θάνος Πλεύρης: Επίσκεψη στις αποθήκες που φυλάσσονται οι αντιικές θεραπείες – «Καινοτόμος διαδικασία»

Τις αποθήκες του ΕΟΠΥΥ, όπου φυλάσσονται οι ειδικές αντιικές θεραπείες για τον κορονοϊό επισκέφτηκε σήμερα, Σάββατο (5.2.2022) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής οι ειδικές θεραπείες έχουν ήδη διανεμηθεί σε πάνω από 500 ασθενείς με κορονοϊό στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του πειραματικού πρωτοκόλλου διάθεσης της θεραπείας με μολνουπιραβίρη, της πρώτης πόσιμης θεραπείας κατά της Covid-19, καθημερινά εγκρίνονται και διατίθενται περισσότερες από 80 με 100 θεραπείες. Το καινοτόμο φάρμακο φυλάσσεται σε ειδικές αποθήκες και διατίθεται μέσω του ΕΟΠΥΥ, ενώ φτάνει στα χέρια των ασθενών με κορονοϊό, μέσω κούριερ, χωρίς περιττή ταλαιπωρία των οικογενειών. Στις αποθήκες του ΕΟΠΥΥ βρέθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Στο λογαριασμό του στα social media έγραψε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα στον ΕΟΠΥΥ συνεχίζεται η διανομή των θεραπειών για την αντιμετώπιση της Covid-19. H διανομή των φαρμάκων κατ’ οίκον είναι μια καινοτόμος διαδικασία για την εξυπηρέτηση του ασθενούς που θα ενδυναμωθεί. Η στρατηγική μας στον ΕΟΠΥΥ έχει στο επίκεντρο τον ασθενή».

Δείτε την ανάρτηση του υπουργού Υγείας, κ. Πλεύρη:

 

Πάνω από 500 σκευάσματα έχουν ήδη διανεμηθεί

Εκατοντάδες αιτήματα έχουν κατατεθεί στην ειδική πλατφόρμα και έχουν λάβει ήδη έγκριση για τη χορήγηση της μοναδικής αντιικής θεραπείας που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, για την πρόληψη της σοβαρής νόσου Covid-19 σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Μέσα σε τρεις ημέρες έχουν εγκριθεί 512 σκευάσματα, ενώ περίπου 25 έχουν απορριφθεί.

Αυξημένη ζήτηση υπάρχει για τα αντιικά χάπια κατά της Covid-19. Οι θεράποντες γιατροί ανεβάζουν καθημερινά εκατοντάδες αιτήματα στη σχετική πλατφόρμα ζητώντας έγκριση από την ειδική πενταμελή Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, για την πειραματική χορήγηση σε ασθενείς τους.

Από την περασμένη Τρίτη που άνοιξε η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ και μέχρι χθες το βράδυ, έχουν εγκριθεί 512 αιτήσεις, ενώ χθες και σε μία μόλις ημέρα, εγκρίθηκαν πάνω από 80.

Περίπου 25 αιτήσεις, ωστόσο, απορρίφθηκαν, κυρίως εξαιτίας της καθυστέρησης στην κατάθεση του αιτήματος. Σύμφωνα με τις οδηγίες, το φάρμακο molnupiravir θα πρέπει να χορηγηθεί εντός 3 έως 5 ημερών από την ημέρα της διάγνωσης της λοίμωξης με PCR ή rapid test.

ΙΣΑ: 300 γιατροί ενημερώθηκαν για όλα τα στάδια της διαδικασίας

Για τον τρόπο χορήγησης των αντιικών φαρμάκων, καθώς και τη χρήση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενημερώθηκαν από την ίδια την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, περισσότεροι από 300 γιατροί που συμμετείχαν σε ενημερωτική διαδικτυακή συνάντηση, την οποία διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και το δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (4/2).

«Ο ασθενής δεν χρειάζεται να βγει από το σπίτι του, μπορεί απλώς να παραλάβει τα φάρμακά του από τον κούριερ. Αυτό είναι μία μεγάλη καινοτομία, μία πολύ καλή υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει ο καθένας από εμάς (σ.σ. γιατρούς), στους αρρώστους του», ανέφερε η κ. Γκάγκα.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, πρόσθεσε πως οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως το πρώτο χρονικό διάστημα της νόσησης είναι καθοριστικό για την αποτροπή των επιπλοκών:

«Ειδικά τώρα που προστέθηκαν νέα όπλα στην φαρέτρα της επιστήμης. Στόχος μας είναι σε κάθε γωνιά του λεκανοπεδίου, ο συμπολίτης μας που διαγιγνώσκεται θετικός να μπορεί να βρει γιατρό, ενημερωμένο για την αντιμετώπιση της λοίμωξης και να πάρει την αγωγή που θα αποτρέψει τις επιπλοκές και θα του σώσει τη ζωή», ανέφερε.

Η διαδικασία για την κατάθεση της αίτησης

Σύμφωνα με την ενημέρωση, τις πρώτες ημέρες μετά τη διάγνωση της νόσου ο θεράπων ιατρός υποβάλει την αίτηση συμπληρώνοντας τα στοιχεία του ασθενούς. Αυτόματα ο ασθενής και ο γιατρός λαμβάνουν SMS στο κινητό τους για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης.

Τα αιτήματα αξιολογούνται από πενταμελή επιστημονική επιτροπή, η οποία οφείλει να απαντήσει εντός 24 ωρών από την καταχώριση του αιτήματος. Τόσο ο γιατρός, όσο και ο ασθενής ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, θετική ή αρνητική.

Η διαδικασία παραλαβής των φαρμάκων

Εφόσον εγκριθεί η αίτηση, ο ασθενής καλείται να συμπληρώσει την ειδική φόρμα για τη συναίνεση στη θεραπεία και την εξουσιοδότηση του ταχυμεταφορέα, η οποία βρίσκεται στο fay.eopyy.gov.gr.

Για την είσοδο στην πλατφόρμα χρησιμοποιούνται οι κωδικοί Taxisnet. Αφού ο ασθενής ταυτοποιηθεί, ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή για την επιβεβαίωση των στοιχείων του και τον προγραμματισμό της παράδοσης του φαρμάκου.

Σε κάθε περίπτωση, τα αντιικά φάρμακα παραδίδονται το αργότερο εντός 48 ωρών από την έγκριση της αίτησης και συνοδεύονται από φύλλο οδηγιών στο οποίο αναφέρονται αναλυτικές πληροφορίες. Ταυτόχρονα, στο SMS που λαμβάνει ο ασθενής για την έγκριση της αίτησής του θα υπάρχει σύνδεσμος που θα παραπέμπει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας για αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις