Η κυρία Βασιλική Θάνου ανέφερε ότι χθες συγκλήθηκε εκτάκτως σε συνεδρίαση η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού όπου ομοφώνως εξέφρασε την αντίθεσή της με την διάταξη.
Καθώς όπως είπε “η διάταξη αυτή πάσχει πρώτον εκ της αναδρομικότητας και δεύτερο ως προς το ατομικό φωτογραφικό χαρακτήρα που έχει” για την ίδια, την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, που ήταν νομική σύμβουλος στο γραφείο του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και δύο εκ των τεσσάρων βασικών εισηγητών της Επιτροπής που και αυτοί ήταν προηγουμένως σε γραφεία Υπουργών της Κυβέρνησης.
Χαρακτήρισε μάλιστα την διάταξη ως “άκρως φωτογραφική και ότι δεν δέχεται να τις βάζουν κομματική ταμπέλα”.
Την απέρριψε ως αντισυνταγματική και αντίθετη του ευρωενωσιακού δικαίου που υπερισχύει του εθνικού. Υποστήριξε ότι εάν η διάταξη αυτή ψηφιστεί, κάμπτει την ανεξαρτησία, την αμεροληψία και την απρόσκοπτη συνέχεια των υποθέσεων που ελέγχει η Επιτροπή.
Ο νομοθέτης – είπε η κ. Θάνου – εάν ήθελε θα έπρεπε να θέσει μια μεταβατική διάταξη και αυτό το κόλλημα να ισχύσει από τους επόμενους διορισμούς, μετά την λήξη των νυν μελών.
Όπως άλλωστε έγινε και με τον πρώην Πρόεδρο της Επιτροπής όταν θεσπίστηκε για τον Πρόεδρο της Επιτροπής το ανώτατο όριο του 73ου της ηλικίας, αυτή η διάταξη τότε δεν εφαρμόσθηκε άμεσα κατά του κ. Κυριτσάκη, ο οποίος το είχε υπερβεί, αλλά, μετά την λήξη της θητείας τους.
Επίσης, είπε, ότι και η διάταξη του 2016, με την οποία θεσπίστηκε το ασυμβίβαστο σε συγγενείς έως και δεύτερου βαθμού με πολιτικό, αυτό το κόλλημα ασυμβιβάστου πάλι δεν εφαρμόσθηκε άμεσα και δεν παύθηκε ο τότε Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Λουκάς που ήταν σύζυγος της βουλευτού της ΝΔ Νίκη Κεραμέως εκείνη την εποχή.
Τι απαντά η ΝΔ
Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, υποστήριξε ότι το κόμμα του είχε υποστηρίξει από την αρχή και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπου πέρασε για γνωμοδότηση, πως ο διορισμός της κ. Θάνου ήταν παράνομος, καθώς από το 2011 ισχύει το άρθρο 12 παράγραφος 3 του νόμου 3759/2011 όπου η ορίζει ότι επιλογή των μελών της Επιτροπής πρέπει να γίνεται όπως για τις άλλες συνταγματικές αρχές, όχι με πρόταση του υπουργού και τυπική γνωμοδότηση της Βουλής, αλλά με απόφαση της Βουλής και μάλιστα με την αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 νόμους που δεν εφαρμόζεται γιατί δεν έχει επέλθει μια αλλαγή και σχετική υιοθέτηση αυτού του τρόπου εκλογής στον Κανονισμό της Βουλής παρά τις πολλές άλλες αλλαγές που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια.
Δεύτερον, ο κ. Τζαβάρας , της επισήμανε και σε προσωπικό επίπεδο ότι δεν διαθέτει τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας μόνο και μόνο από το γεγονός ότι είχε παράσχει αμισθί υπηρεσίες στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και μετά στην Επιτροπή, αυτό το αμισθί είπε δεν δείχνει ότι προσφέρατε επαγγελματικές υπηρεσίες, αλλά της ταύτισης όπως της “ανταπόδοσης”.
Ευθεία αντεπίθεση από τον Παύλο Πολάκη
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και του εισηγητή της ΝΔ υποκριτικότητα λέγοντας: “Δεν είχατε την ίδια ευαισθησία ούτε για τον προηγούμενο Πρόεδρο της Επιτροπής ούτε και για τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής και την σύζυγο της κυρίας Κεραμέως. Και όταν καταθέσαμε την τροπολογία το 2016, μόνο επανάσταση δεν κάνετε εδώ μέσα για να πέσουν τα… μπετά”.
Σημείωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής είχε ως συνεργάτη τον Γιώργο Μυλωνάκη που ταυτόχρονα ήταν σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τώρα διορίσθηκε γενικός γραμματέας της Βουλής. Μάλιστα συνεχίζοντας και αυτό ανέφερε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ότι στόχος είναι να αδρανήσουν υποθέσεις που ερευνώνται όπως αυτή του καρτέλ του Τύπου, ο Παύλος Πολάκης είπε ότι η διάταξη αυτή έρχεται γιατί πριν λίγες ημέρες εκδόθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού απόφαση “που έχει να κάνει με το πρακτορείο Άργος του κ. Μαρινάκη… Αυτό είναι το ζουμί… 1-0 και πάμε… γιατί εγώ ήμουν καλός τερματοφύλακας ως φοιτητής της Ιατρικής, έπιανα και αυτά που πήγαιναν στο Γάμα λόγω σωματομετρικών στοιχείων…”.
Στην ερευνώμενη αυτή υπόθεση αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς ζητώντας από την κυρία Βασιλική Θάνου να ενημερώσει ποια είναι η πορεία της υπόθεσης για την διανομή Τύπου γιατί εδώ – όπως είπε – έχουμε “διανομέα Τύπου που είναι και ιδιοκτήτης εφημερίδων και θα μπορούσε να μην διαθέτει σωστά τα άλλα έντυπα για να το πω όσο ποιο κομψά γίνεται…”.
Μάλιστα σημείωσε ότι είχε θέσει ο ίδιος ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Κρέτσος με επιστολές τους το θέμα της διερεύνησης αυτής της υπόθεσης στον προηγούμενο Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Κυριτσάκη , ο οποίος όμως, όπως τόνισε “δεν έδειξε αντανακλαστικά…”.
Η κυρία Βασιλική Θάνου, πάντως, απαντώντας ανέφερε ότι η έρευνα που διεξάγεται για το Πρακτορείο Άργος, για την οποία έχει εκδοθεί και απόφαση και έχει ανακοινωθεί, είναι να γίνει οικονομικός έλεγχος βιωσιμότητας της επιχείρισης γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να εξακολουθήσει να υπάρχει η δυνατότητα διανομής των εφημερίδων και του Τύπου που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη.
Σοφία Βούλτεψη
Η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη επισήμανε για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις ότι η υπόθεση που ερευνάται για το Πρακτορείο Άργος δεν έχει να κάνει με το εάν υπάρχει ασυμβίβαστο του ιδιοκτήτη αλλά για την εφαρμογή του ενιαίου της τιμολογιακής πολιτικής της εταιρείας σε όλα τα μέσα που διακινεί.
Στην επίθεση η κ. Νίκη Κεραμέως
Πυρ κατά της κυρίας Θάνου και από την παριστάμενη στην Επιτροπή υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως επί προσωπικού για όσα ανέφερε για την απομάκρυνση από την θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής του συζύγου της. Υποστήριξε ότι “στον παραλληλισμό υπάρχει μια σημαντική διαφορά, το 2016 θεσπίσθηκε μια διάταξη που δεν αφορούσε την σύμπτωση ιδιοτήτων σε ένα πρόσωπο αλλά το σύζυγο βουλευτή. Για εσάς κ. Θάνου υπάρχει σύμπτωση ιδιότητας προσώπου, ο σύζυγός μου ήταν στην Επιτροπή 6 χρόνια πριν παντρευτούμε. Και κάτι τελευταίο, η διάταξη δεν διορθώθηκε ποτέ, ίσχυσε η διάταξη και απλά δεν διορθώθηκε ποτέ λόγω ταυτόχρονης λήξης σχεδόν της θητείας του”.
Στην ίδια κατεύθυνση και η απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη που ανέφερε ότι “χαίρομαι που δεν υπήρξε αντίρρηση ως προς την ανάγκη καθεαυτού της καθιέρωσης του ασυμβιβάστου ως προς την ανεξαρτησία. Εκεί που έχει προκύψει η διαφωνία είναι πως θα έπρεπε να υπάρχει μεταβατική διάταξη ή όχι για τα νυν μέλη…” υποστήριξε ότι το πνεύμα της Οδηγίας είναι λιτό και σαφές, στο να μην υπάρχει κανένα ίχνος πολιτικής επιρροής στα μέλη της Επιτροπής”. Η υπόθεση του συζύγου της κυρίας Κεραμέως – είπε ο κ. Γεωργιάδης – “δεν έχει καμία σχέση αφού τον παντρεύτηκε αφού ήταν μέλος της Επιτροπής”. Και αντέτεινε ότι η διάταξη δεν είναι φωτογραφική κατά της Προέδρου ή της Αντιπροέδρου της Επιτροπής καθώς όπως αποκάλυψε “ανάμεσα σε αυτούς που χάνουν την θέση τους είναι και πρώην σύμβουλος βουλευτή της ΝΔ”.
Η κυρία Θάνου απαντώντας στις ερωτήσεις που δέχθηκε είπε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει το οξύ ύφος του κ.Τζαβάρα και της προσωπικής επίθεσης που της άσκησε, υπενθύμισε ότι για την τοποθέτησή της στην προεδρεία της Επιτροπής είχε θετική γνωμοδότηση από όλα τα κόμματα πλην ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, και πως λόγω παλαιοτέρων ιδιοτήτων ως δικαστής δεν δέχεται κανένα ψόγο για την αμεροληψία της, δεν υπήρξε ποτέ κομματικό στέλεχος, έχει τρία παιδιά και δεν έχει διοριστεί κανένα στο δημόσιο.
“Αποδέχθηκα να προσφέρω αμισθί τις υπηρεσίες μου γιατί ήθελα να προσφέρω τις γνώσεις και την εμπειρία μου στην κοινωνία. Ήμουν πάντα αντικειμενική και αμερόληπτη όπως όλα τα μέλη του ΔΣ, απόδειξη αυτό που διαβάζω, δεν ξέρω εάν ισχύει αλλά το διάβασα σήμερα στην “Καθημερινή” και αφορά την δεύτερη υπόθεση που ερευνήσαμε και έχει εκδοθεί πρόσφατα ανακοίνωση της Επιτροπής μας για μια πολύ μεγάλη πολυεθνική εταιρεία με έδρα στην Γαλλία εξαγωγής βωξίτου.
Εκεί διατάξαμε ασφαλιστικά μέτρα μέχρι 2019 και ζητάμε από τα εμπλεκόμενα μέρη να κάνουν διαπραγματεύσεις εντός 2 μηνών για να βρουν μόνοι τους την λύση. Λέγεται μάλιστα ότι η Γαλλική Κυβέρνηση, δεν ξέρω εάν είναι αληθές ότι για την απόφασή μας αυτή παραπονέθηκε στη ελληνική κυβέρνηση, αυτό δείχνει στην πράξη την ανεξαρτησία με την οποία ενεργούμε.