Η τοποθέτηση των δυο στελεχών που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ, του Θάνου Μωραΐτη και του Άγγελου Τόλκα στο υπουργικό συμβούλιο άνοιξε, όπως ήταν φυσικό, την συζήτηση για το ποια στελέχη αφορά η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά.
Η λογική της κίνησης του πρωθυπουργού, επισημαίνουν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες είναι η δημιουργία ενός ρεύματος που θα δείχνει ότι ο προοδευτικός χώρος διαμορφώνεται και μορφοποιείται με αιχμή τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως λένε το πρώτο βήμα έγινε από τον ίδιο τον κόσμο -που ήταν παλαιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι σταδιακά μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ– με αποκορύφωμα τις νίκες του 2015. «Αυτός ο κόσμος είναι που ωθεί σήμερα τα στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ να μετακινηθούν προς το κυβερνών κόμμα αποδεχόμενα ότι η νέα προοδευτική πλειοψηφία κτίζεται με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεταν οι ίδιοι άνθρωποι.
[read4more]
Όλα αυτά δημιουργούν ένα ρεύμα και σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί η φημολογούμενη πανελλαδική διακήρυξη από στελέχη του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ η οποία αναμένεται να στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό το ρεύμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι «οι κινήσεις αυτού του χαρακτήρα δείχνουν καταρχάς το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή είναι ανοιχτή σε συνεργασίες, δεν περιορίζεται μόνο στα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται σε έναν ευρύτερο κόσμο, ο οποίος έχει αναφορά στην Κεντροαριστερά στον προοδευτικό χώρο και νομίζω ότι αυτό έχει αναδειχτεί όλα αυτά τα χρόνια. Από κει και πέρα, νομίζω ότι οι επιλογές του Πρωθυπουργού και για την κ. Ζορμπά και για την κ. Ξενογιαννακοπούλου και για τον κ. Τόλκα και για τον κ. Μωραΐτη σε αυτόν εδώ τον ανασχηματισμό, αναδεικνύουν ακριβώς, αυτή την πρόθεση να υπάρξει μια αναφορά και μια συνεργασία πια του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, με δεδομένο ότι το ΚΙΝΑΛ έχει πάρει διαζύγιο από την παράταξη αυτή».
Όσοι πάντως εμφανίζονται να διαφωνούν με τις επιλογές του πρωθυπουργού σπεύδουν να επισημάνουν ότι δεν είναι κατά της διεύρυνσης γενικότερα αλλά είναι αντίθετοι με το προφίλ των συγκεκριμένων στελεχών. Και αυτό γιατί θεωρούν ότι τα στελέχη που «θα μετέχουν στο αντιδεξιό, προοδευτικό μέτωπο το οποίο θα αντιμετωπίσει το μαύρο μέτωπο της ακροδεξιάς σε συνεργασία με την νεοφιλελεύθερη δεξιά» στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και σαφή τοποθέτηση υπέρ των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ όπως για παράδειγμα για την συμφωνία των Πρεσπών.
Οι διαφωνούντες λοιπόν θεωρούν ότι τα χαρακτηριστικά αυτά δεν τα έχουν τα δυο νέα στελέχη της κυβέρνησης καθώς ο μεν Θάνος Μωραΐτης είχε καταφερθεί με δηλώσεις του σχετικά πρόσφατα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ο δε Άγγελος Τόλκας είχε διαφωνήσει με την συμφωνία των Πρεσπών. «Εάν για παράδειγμα έμπαιναν στην κυβέρνηση η Λούκα Κατσέλη ή ο Δημήτρης Ρέππας δεν θα υπήρχαν αντιδράσεις και διαφωνίες καθώς τα στελέχη αυτά έχουν βρεθεί πολλές φορές απέναντι στο δεξιό μέτωπο».
Από την πλευρά των 53+ την διαφωνία τους με τις επιλογές του πρωθυπουργού εξέφρασε με άρθρο του που είχε τίτλο «Ανασχηματισμός που προκαλεί ερωτήματα» στην εφημερίδα Εποχή και το site Commonality ο Παύλος Κλαυδιανός.
Στο άρθρο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Η υπουργοποίηση δύο κεντρικών στελεχών τού ΠΑΣΟΚ δημιουργεί σειρά ερωτημάτων, καθώς έως λίγους μήνες πριν είχαν υπεύθυνες θέσεις στο ΚΙΝΑΛ και δεν μοιάζει με όλες τις προηγούμενες, κατ΄ αρχάς ως προς αυτό. Ως ενεργά στελέχη με τοποθετήσεις τους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν τώρα μοναδική τροφή στον αντικυβερνητικό Τύπο για το αγαπημένο του έργο φθοράς της κυβέρνησης. Σε μια στιγμή που δημιουργείται θετικό ρεύμα προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ στον ανένταχτο κόσμο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, το οποίο η αντιπολίτευση προσπαθεί να ανακόψει δια της διαβολής ότι «το δέλεαρ είναι οι υπουργικές θέσεις», είναι το λιγότερο λάθος να επιλέγονται δύο στελέχη εκ του ΚΙΝΑΛ και να δίνουν έδαφος στην υπονόμευση».
Ακόμα πάντως και αυτοί που γκρινιάζουν, αντιλαμβάνονται ότι η κίνηση του πρωθυπουργού να εντάξει στην κυβέρνηση του δύο στελέχη του ΚΙΝΑΛ, τα οποία αποχώρησαν μόλις πριν από κάποιους μήνες από το κόμμα τους, είχε ένα συμβολικό χαρακτήρα και ένα μήνυμα με αποδέκτη την Φώφη Γεννηματά. Μήνυμα που φαίνεται ότι ενόχλησε σφόδρα τη Χαριλάου Τρικούπη αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις της.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς επέφερε ένα ακόμα χτύπημα στο κόμμα του καθώς μιλώντας το Σάββατο στο 1ο Thessaloniki Regional τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας: «Πρέπει να εργαστούμε για να μετατρέψουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών σε ευκαιρία για σταθερότητα και ανάπτυξη στα Βαλκάνια… Χρέος μας είναι να εξηγήσουμε στους λαούς των δύο χωρών ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να γίνει πραγματικότητα το όραμα για το κοινό μέλλον των Βαλκανίων».