Με αναφορά στον Σπύρο Δανέλλη και την απόφασή του να στηρίξει την κυβέρνηση ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο κ. Θεοδωράκης κατά την έναρξη της τοποθέτησής του στο πλαίσιο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και απευθυνόμενος στον διαγραμμένο από το Ποτάμι βουλευτή είπε:
“Θέλω να απευθυνθώ στον κ. Δανέλλη: Αυτό που κάνετε δεν είναι έγκλημα, είναι κάτι χειρότερο. Είναι λάθος. Στο έγκλημα μπορεί να υπάρχει πάθος, ένστικτο και απερισκεψία. Στο λάθος υπάρχει σκέψη, μελέτη και υπολογισμός”.
Μόνο τυχαία δεν ήταν η φράση του Σταύρου Θεοδωράκη, που ανακάλεσε αντίστοιχη του Ταλεϋράνδου, ως υπουργού Εξωτερικών, προς τον Μεγάλο Ναπολέοντα!
Η αναφορά παρέμεινε χαρακτηριστική στην ιστορία της πολιτικής ορολογίας με την έννοια πως πολιτικά λάθη, ακριβώς επειδή αφορούν σε σύνολο λαών και εθνών, είναι βαρύτερα των εγκλημάτων της καθημερινότητας, αφού πρόκειται περί λαθών, των οποίων η επίδραση, οι επιπτώσεις και οι συνέπειες εκτείνονται πολλές φορές σε πολλά και διαφορετικά πεδία και επίπεδα της κοινωνίας, της ανθρώπινης δράσης, όπως και της ικανότητας επιβίωσης λαών και εθνών.
Μετά την απαιτούμενη επεξήγηση της αναφοράς του κ. Θεοδωράκη, ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε πως ο κ. Δανέλλης συμμετείχε σε όλες τις συνεδριάσεις όπου ομόφωνα αποφασίστηκε να μην δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, λέγοντας πως προχωρά σε μεταγραφές βουλευτών από άλλα κόμματα αλλά στο καταστατικό του αναφέρει πως όποιος από την Κουμουνδούρου διαφωνεί με την “κομματική γραμμή” οφείλει να παραδίδει την έδρα του.
Θεοδωράκης: “Καρφί” για αχαριστία Δανέλλη
“Η κόκκινη γραμμή του Ποταμιού ήταν ότι δεν παρέχουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σε αυτή την απόφαση μέχρι χθες ήμασταν όλοι σύμφωνοι και ξαφνικά βγαίνει ένας βουλευτής και λέει ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Τον Κυριάκο τον ρώτησες;”, είπε προκαλώντας στιγμιαία αμηχανία στην αίθουσα για να εξηγήσει:
“Την Έλσα, την Ζαχαρούλα, τον Παναγιώτη τον Κωστή όλους τους εθελοντές του Ποταμιού που μετέχουν στα συνέδρια τους ρωτάς; Η απόφαση κ. Δανέλλη δεν είναι η εξύψωση της πολιτικής αλλά η κατάντια της πολιτικής. Εξαγοράστηκε; Όχι. Δεν εξαγοράστηκε ούτε λεφτά ούτε καρέκλα παζάρεψε. Είμαι σίγουρος αλλά δεν κάνει μικρότερο το λάθος. Σε μια έξαρση εγωισμού έβαλε πάνω από όλα το δικό του θέλω. Η δική του άποψη ιδέες ήταν ανώτερες από όλων των άλλων”.
Ο ίδιος πάντως δεν περιόρισε την κριτική του στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα που έχουν πάρει στις τάξεις τους βουλευτές του Ποταμιού όπως η ΝΔ και η ΔΗΣΥ.
Ποδοσφαιρικές… μεταγραφές
“Ο κ. Τσίπρας πήρε την κ. Παπακώστα και αναζητά άλλους πέντε. Με αυτή την ηθική η χώρα δεν πάει πουθενά. Οι μεταγραφές: Δευτέρα αλλού και Τρίτη εδώ δεν επιτρέπονται ούτε στο ποδόσφαιρο. Δεν γίνεται την Κυριακή να παίζεις με μια ομάδα και την Τετάρτη με άλλη.
Επιβαρυντικό στοιχείο είναι πως όλα αυτά συμβαίνουν σε μια Βουλή που έχει συγκροτηθεί με βουλευτές εκλεγμένους με λίστα. Τα κόμματα αποφάσισαν ποιοι θα είναι βουλευτές και σήμερα έχουμε 20 βουλευτές που παίζουν μουσικές καρέκλες. Δεν πρέπει να επιτρέπεται η αλλαγή ΚΟ σε έναν βουλευτή. Αυτή είναι η δική μας ηθική.
Το δικό σας καταστατικό κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ πάει ακόμα μακρύτερα. Λέει ότι ο βουλευτής που δεν ψηφίζει κομματική γραμμή παραδίδει αυτομάτως την έδρα του. Προφανώς όμως ισχύει το ρητό της αρπαχτής: τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας” είπε σε άλλο σημείο ο κ. Θεοδωράκης.
Σταύρος: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης ακόμα και αν δεν ολοκληρωθεί η Συμφωνία Πρεσπών
Ξεκαθάρισε τέλος ότι δεν παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ σε μια αποστροφή είπε:
“Ακούω να λένε ότι αν δεν πάρει ο Τσίπρας ψήφο εμπιστοσύνης δεν θα ολοκληρώσει αυτά που λέει και δεν θα ολοκληρώσει την Συμφωνία Πρεσπών”.
“Σε ένα παλιότερο διαφημιστικό σποτ εμφανιζόταν ο μικρός Αλέξης με σπασμένο το αριστερό χέρι και ένας κύριος υποσχόταν ότι θα του μάθει να γράφει με το δεξί. Γελούσατε. Έτσι όμως αντιλαμβάνεστε την πολιτική. Χθες με το δεξί χέρι, σήμερα με το αριστερό και αύριο με ένα τρίτο χέρι. Εμείς δεν είμαστε πρόθυμοι. Δεν σας δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Επιμένουμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μεγάλη αλλαγή”.