Παρασκευή, 19 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Θεοδωράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απέχθεια στις μεταρρυθμίσεις

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

“Ελπίζουμε ότι την 21η Σεπτεμβρίου δε θα κοιτάξει ο καθένας το συμφέρον της παρεούλας του και θα κοιτάξουν όλοι με ποιο τρόπο μπορεί να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα λύσει τα προβλήματα της χώρας” δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη του

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού εξέφρασε την ελπίδα “ότι ο κόσμος θα ψαλιδίσει τα φτερά των δύο μεγάλων κομμάτων και ότι τα ποσοστά του Ποταμιού θα είναι μεγάλα, για να μπορέσουμε να επιβάλλουμε κάποιους νέους, ευρωπαϊκούς, κανόνες κοινής λογικής στην πολιτική”.

Ακόμη, αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να ορθοποδήσει η χώρα, τονίζοντας “Εμείς πρέπει να αποφασίσουμε ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν και αναρωτιέμαι ποιος θα το κάνει αυτό; Μπορεί να το κάνει η ΝΔ που μέχρι σήμερα αρνιόταν κάθε είδος μεταρρύθμιση; Και βέβαια είναι φανερό ότι δε μπορεί να το κάνει ο Αλέξης Τσίπρας καθώς υπάρχει απέχθεια στο ΣΥΡΙΖΑ για τις μεταρρυθμίσεις”. Τέλος, μιλώντας για το ρόλο του Ποταμιού στην σημερινή πολιτική πραγματικότητα είπε “Εμείς δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα πέρα από το να συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Δεν ψάχνουμε πελάτες αλλά σοβαρούς πολίτες”.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης
-Δεν έπρεπε να πάμε σε εκλογές. Έπρεπε η προτεραιότητα του πρωθυπουργού να ήταν η σταθεροποίηση της οικονομίας και μετά αν πραγματικά υπήρχε αδιέξοδο στη Βουλή, τότε να πηγαίναμε σε εκλογές. Τα παλιά κόμματα όμως πολιτεύονται με ένα στόχο: με ποιο τρόπο θα αιφνιδιάσουν τους αντιπάλους τους και θα κερδίσουν ξανά την εξουσία.
-Είναι πολύ συνειδητή η απόφαση του Ποταμιού να στηρίξει την Ελλάδα. Δεν στηρίξαμε Τσίπρα, ή τα μνημόνια. Δε στηρίξαμε μια κακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στηρίξαμε την Ελλάδα, την πατρίδα μας. Δεν είχαμε άλλο δρόμο. Κάποια στιγμή, όταν γραφτεί η ιστορία, θα καταλάβουν οι Έλληνες ότι το Ποτάμι ήταν ο βασικός μοχλός για να κρατηθεί η χώρα στην Ευρώπη.
-Το μνημόνιο δεν αρκεί για να αποφύγουμε την καταστροφή. Πρέπει να τηρήσουμε τη συμφωνία και παράλληλα να προωθήσουμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν περιγράφονται όλες στο μνημόνιο, όπως για παράδειγμα σε τομείς όπως η παιδεία και η υγεία. Εμείς πρέπει να αποφασίσουμε ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν και αναρωτιέμαι ποιος θα το κάνει αυτό; Μπορεί να το κάνει η ΝΔ που μέχρι σήμερα αρνιόταν κάθε είδος μεταρρύθμιση και έκανε μόνο τα αναγκαία; Και βέβαια είναι φανερό ότι δε μπορεί να το κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. καθώς υπάρχει απέχθεια στο ΣΥΡΙΖΑ για τις μεταρρυθμίσεις.
-Ελπίζουμε σε δύο πράγματα. Πρώτον ότι ο κόσμος θα ψαλιδίσει τα φτερά των δύο μεγάλων κομμάτων και ότι τα ποσοστά του Ποταμιού θα είναι μεγάλα, για να μπορέσουμε να επιβάλλουμε κάποιους νέους, ευρωπαϊκούς, κανόνες κοινής λογικής στην πολιτική. Το δεύτερο που ελπίζουμε είναι ότι κάποιοι από τους αντίπαλούς μας θα αποκτήσουν μυαλό και θα φερθούν λίγο πιο υπεύθυνα. Ελπίζουμε ότι την 21η Σεπτεμβρίου δε θα κοιτάξει ο καθένας το συμφέρον της παρεούλας του και θα κοιτάξουν όλοι με ποιο τρόπο μπορεί να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα λύσει τα προβλήματα της χώρας
-Οι δημοσκοπήσεις δε λένε πάντα όλη την αλήθεια. Η δική μας αίσθηση από τις περιοδείες που κάνουμε σε όλη την Ελλάδα είναι ότι το Ποτάμι το ζητάει και το θέλει η κοινωνία. Αν αυτό μεταφραστεί σε ψήφο δεν μπορώ να σας το πω με σιγουριά. Εμείς δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα πέρα από το να συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Δεν ψάχνουμε πελάτες αλλά σοβαρούς πολίτες που λένε “επιτέλους υπάρχει ένα κίνημα που μας λέει την αλήθεια όλους αυτούς τους μήνες και που δείχνει ότι μπορεί να είναι χρήσιμο στο να λύσει τα προβλήματα της χώρας”.
-Δεν πιστεύω στα ισόβια κόμματα, ούτε στους ισόβιους αρχηγούς, ούτε στους ισόβιους βουλευτές. Δεν με πειράζει λοιπόν αν το Ποτάμι εξαφανιστεί σε 10 χρόνια. Άλλωστε εγώ έχω πει ότι πρέπει να φύγω από την πολιτική μετά από λίγα χρόνια και να έρθουν νεότερα Ποτάμια, καινούρια κόμματα και κινήματα και καινούριοι άνθρωποι που θα αφήσουν τις δουλείες τους και θα παιδευτούν με την πολιτική. Αλλά η ελπίδα μου είναι ότι μέχρι τότε θα έχουμε ρίξει το βάρος μας προς τη σωστή πλευρά της ζυγαριάς.
-Αυτή τη στιγμή η χώρα ισορροπεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, μεταξύ δραχμής και ευρώ, μεταξύ υποανάπτυξης και ανάπτυξης. Εμείς θέλουμε να αναστηθεί η χώρα, να υπάρξει ανάπτυξη και αν μετά το Ποτάμι δεν είναι χρήσιμο, ας είναι. Δεν μπήκαμε στην πολιτική ούτε για τα λεφτά ούτε για τη δόξα, μπήκαμε στην πολιτική επειδή πιστεύουμε ότι μπορούμε να κυβερνήσουμε τον τόπο. Και έχουμε τις λύσεις για να το κάνουμε.
-Προτείναμε ότι δεν μπορεί να γίνει κάποιος υπουργός αν δεν έχει τουλάχιστον πέντε χρόνια ένσημα. Ταυτόχρονα χρειάζεται τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες.
-Υπάρχει πρόβλημα διαφθοράς στη χώρα. Μικρής διαφθοράς την οποία ξέρουμε και είναι στο περιβάλλον μας, όπως η διαφθορά της απόδειξης ή των μαύρων επαγγελμάτων. Υπάρχει όμως και η μεγάλη διαφθορά. Των μεγάλων δημοσίων έργων, των παζαριών που γίνονται μεταξύ media, τραπεζών και πολιτικών. Χρειάζεται μια ενιαία αρχή προμηθειών, όπως επίσης στο θέμα της διαφθοράς πρέπει να αποκτήσουμε το θάρρος οι πολιτικοί και να παραδώσουμε τις έρευνες σε ανεξάρτητες αρχές. Δεν μπορεί να αποφασίζουν οι πολιτικοί ποιος πολιτικός είναι ένοχος ή αθώος.
-Δεν υπάρχει μέλλον σε καμία χώρα αν την εγκαταλείπουν τα μυαλά της.
-Βεβαίως το θέμα της οικονομικής μεταρρύθμισης που είναι τεράστιο. Πρέπει να υπάρξει ενίσχυση με κάθε τρόπο των εξαγωγών. Το Ποτάμι έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα -από το να επιστρέφεται ο ΦΠΑ αμέσως στις “λευκές” επιχειρήσεις, μέχρι την πρόσβαση σε άμεσα κεφάλαια που πηγαίνουν αποκλειστικά στις εξαγωγές. Δεν μπορεί μια χώρα σήμερα να προχωρά χωρίς καινοτομία. Καινοτομία είναι να βρεις τρόπους να διορθώσεις την αγροτική σου παραγωγή.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε