Όπως είπε χαρακτηριστικά,«δεν μπορεί ένας υπουργός Αμύνης ή ένας υπουργός Εξωτερικών να δεσμεύει τη χώρα σε τέτοια ζητήματα. Θα πρέπει να υπάρχει ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας».
Με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνει το Ποτάμι στο Ζάππειο, σήμερα το βράδυ, με θέμα «Τα σύνορα, η Λωζάνη, η ειρήνη. Η στάση της ΕΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Πόσο μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι; Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο;», ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε, ότι ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει τις προτάσεις των κομμάτων για τα εθνικά ζητήματα.
«Πρέπει να υπάρξει μια δημόσια συζήτηση, που θα επιτρέψει στον κόσμο να αντιληφθεί τους κινδύνους, να αντιληφθεί τα περιθώρια, για να υπάρξει μια κοινή πολιτική. Τα πράγματα αυτά δεν θα πρέπει να είναι αδιαφανή. Μιλάμε για συζήτηση. Δεν μιλάμε ούτε για λαοσυνάξεις, ούτε για συγκεντρώσεις όπου θα εκφωνούνται πατριωτικοί λόγοι, από αυτούς που έχουμε συνηθίσει σε κάποιες περιόδους. Αλλά κάποια ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί παρά να είναι διαφανή και οι προθέσεις των κομμάτων καθαρές», τόνισε.
Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος οι Νίκος Βούτσης, πρόεδρος της Βουλής, από τη ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη, ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο Χρήστος Ροζάκης, ομότιμος καθηγητής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Γιώργος Κακλίκης, πρέσβης ε.τ. και υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο Παύλος Τσίμας.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, σε μείζονα θέματα, το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να έχει την αντίληψη ότι πρέπει να συνεννοείται.
Όπως είπε στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού, «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη στιγμή. Είναι καλό να υπάρχει μια προσπάθεια συνεννόησης πολιτικών δυνάμεων, ανεξαρτήτως όσων μας χωρίζουν. Γι’ αυτό και πήραμε αυτή την πρωτοβουλία να συζητήσουμε και να υποβάλουμε συγκεκριμένες προτάσεις σε άλλα κόμματα».
Ανέφερε επίσης, ότι πρέπει να δώσουμε απάντηση στη στάση του Ερντογάν. «Όλα αυτά που λέει για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Όλα αυτά που προσπαθεί να κάνει γύρω από την Αγιά Σοφιά. Οι αμφισβητήσεις για μια γρήγορη, δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Όλα αυτά συνιστούν εθνικά θέματα στα οποία πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πρέπει να γίνεται μια δημόσια, εγχώρια συζήτηση για τα εθνικά μας θέματα, γιατί, για να υπάρχει σύμπνοια στην κορυφή, πρέπει να υπάρχει διάλογος στη βάση», επεσήμανε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ