Δευτέρα, 19 Αυγ.
28oC Αθήνα

Θεοδωράκης: Χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η χώρα έχει ανάγκη τη σταθερότητα μέσω μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας λέει ο Σ. Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε από κοινού τους κυρίου Τσίπρα και Μεϊμαράκη για την πολιτική τους λέγοντας πως η χώρα έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις και όχι μόνο από οριζόντιες περικοπές.

Για μονόπλευρη εφαρμογή μνημονιακών κανόνων χωρίς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, μια πολιτική καταστροφική για τον τόπο κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ο Σ. Θεοδωράκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.
“Οι μαγκιές, είτε του Μεϊμαράκη που λέει ότι δεν θα ψηφίζει τη φορολόγηση των αγροτών, είτε του Τσίπρα που λέει ότι τον εκβίασαν, είναι η επόμενη καταστροφική συζήτηση”είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε ότι “το πολιτικό σύστημα, εννοώ τον Τσίπρα και τον Μεϊμαράκη, είναι ενωμένο στα βασικά. Και ποια είναι αυτά; Κάνουμε οριζόντιες περικοπές, αλλά όχι μεταρρυθμίσεις. Εμείς λέμε ότι η χώρα δεν θα σωθεί με μνημόνια αλλά θα σωθεί με μεγάλες μεταρρυθμίσεις”.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε σε ό,τι αφορά στην επόμενη ημέρα των εκλογών πως “πρέπει να υπάρξει σταθερότητα και μια Κυβέρνηση, πραγματικής, εθνικής σωτηρίας”.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:
-Πέρα από τα συνθήματα και τις πλάκες, ποια ουσιαστική διαφορά υπάρχει μεταξύ όσων λένε η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ; Εμείς παρουσιάσαμε 20 προτάσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα. Δεν είναι οι λύσεις για τα προβλήματα της χώρας, αλλά παρουσιάσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και είπαμε ξεκάθαρα στον κόσμο τι θα μπορούσε να γίνει. Βγαίνει τώρα η ΝΔ και λέει δεν θα ψηφίσουμε τη φορολογία των αγροτών. Είναι αυτή υπεύθυνη πολιτική;
-Αν καθίσουμε σ’ ένα τραπέζι με τον Τσίπρα και τον Μεϊμαράκη, πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε και θα βρούμε λύση διότι αυτή την ώρα συντελείται η απόλυτη διάλυση της ελληνικής οικονομίας.
-Είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός να ομολογεί ότι υπέγραψε όποια συμφωνία του έφεραν, να δηλώνει ότι δεν την πιστεύει και λέει ότι ο Θεοδωράκης μου έλεγε να φέρω μια συμφωνία για να την υπογράψω; Είναι δυνατόν να τα λέει αυτά ο κ. Τσίπρας; Εμείς λέγαμε ότι μπορούσαμε να πετύχουμε καλύτερη συμφωνία από τον κ. Τσίπρα. Θα είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα για τη χώρα. Εμείς όταν λέγαμε φέρτε μια συμφωνία, βλέπαμε και θέλαμε να αποφύγουμε εκείνο που ερχόταν: το κλείσιμο των τραπεζών. Το είπα στη Βουλή και μου απαντούσαν “γιατί νοιάζεσαι;”. Μάλιστα ορισμένα, ανόητα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι “ο κόσμος δεν έχει λεφτά στις τράπεζες και ο Θεοδωράκης νοιάζεται για τους τραπεζίτες”. Δεν γονάτισαν οι τραπεζίτες όμως από τα capital controls. Αυτοί έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Ο απλός κόσμος γονάτισε, η μεσαία τάξη.
-Το μνημόνιο πρέπει να εφαρμοστεί. Αν δεν εφαρμοστεί θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο. Είναι άλλο να λες ότι “θα διορθώσω τις άδικες πτυχές του μνημονίου” και άλλο να λες “δεν θα εφαρμόσω τίποτα”. Η χώρα αυτή τη στιγμή είναι δεμένη χειροπόδαρα. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια ομάδα ανθρώπων, όχι σε κομματική βάση, που θα εξετάσει το μνημόνιο Τσίπρα και θα προτείνει συγκεκριμένες διορθώσεις τις οποίες να μπορούν να δεχθούν και οι εταίροι μας. Οι μαγκιές, είτε του Μεϊμαράκη που λέει ότι δεν θα ψηφίζει τη φορολόγηση των αγροτών, είτε του Τσίπρα που λέει ότι τον εκβίασαν, είναι η επόμενη καταστροφική συζήτηση. Να τηρήσουμε λοιπόν την υπογραφή μας, και να διορθώσουμε το μνημόνιο σε κάποια σημεία του.
-Το πολιτικό σύστημα, εννοώ τον Τσίπρα και τον Μεϊμαράκη, είναι ενωμένο στα βασικά. Και ποια είναι αυτά; Κάνουμε οριζόντιες περικοπές, αλλά όχι μεταρρυθμίσεις. Εμείς λέμε ότι η χώρα δεν θα σωθεί με μνημόνια αλλά θα σωθεί με μεγάλες μεταρρυθμίσεις.
-Το πολιτικό σύστημα ευθύνεται για δύο πράγματα: το ένα είναι ότι άδειασε τα ταμεία. Το δεύτερο είναι, και ευθύνεται γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας, ότι πήγαμε στην Ευρώπη ως όμηροι και χωρίς κάποια πρόταση. Και τι είπε στους ευρωπαίους εταίρους μας; Είπε «δώστε μου χρήματα, αλλά δώστε και μου τη λύση». Εμείς είπαμε συγκεκριμένα πράγματα και προτείναμε συγκεκριμένες κινήσεις. Φόρο 13% στη αγροτική παραγωγή για να σταματήσει το παραεμπόριο και η παραοικονομία. Είπαμε για τους μικρομεσαίους και τον φόρο επιτηδεύματος που πρέπει να καταργηθεί. Είπαμε, από το Φλεβάρη μάλιστα, ότι πρέπει να κοπούν οι πρόωρες συντάξεις για να μη κοπούν οι κατώτατες συντάξεις. Προτείναμε επτά κινήσεις για το ασφαλιστικό και μας κατηγορούσαν ότι ξεπουλάμε τη χώρα. Είχαμε πρόταση για την ιθαγένεια και για το μεταναστευτικό. Από την πρώτη στιγμή προτείναμε λύσεις. Αν μας είχαν ακούσει τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά και πολύ καλύτερα σήμερα. “Παίξαμε” και πολιτευτήκαμε από την πρώτη στιγμή ως κυβερνήτες. Δεν κάναμε στείρα αντιπολίτευση.
-Οι άνθρωποι από το Ποτάμι, τους οποίους θα τους δείτε τις επόμενες ημέρες, είναι άνθρωποι που έχουν λύσει προβλήματα, που έχουν εργαστεί και που μπορούν να προσφέρουν διέξοδο στα προβλήματα του λαού.
-Δεν πιστεύω στους τεχνοκράτες. Πιστεύω στους ανθρώπους με πολιτικό ορίζοντα. Το κύριο ζήτημα δεν είναι τα βιβλία του προηγούμενου αιώνα αλλά τα προβλήματα του σήμερα. Νιώθω ότι υπάρχουν σύμμαχοι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ. Αρκεί να σηκώσουν κεφάλι, να παραμερίσουν τα παλαιοκομματικές απόψεις και να πουν ότι βάζουμε πάνω από όλα το καλό της χώρας. Όποιος προτείνει επαναληπτικές εκλογές είναι τρελός. Πρέπει να είμαστε αυστηροί σε αυτό. Δεν υπάρχουν περιθώρια για μπαλκόνια, ούτε για αφίσες. Πρέπει να συμπονέσουμε τον πολίτη που ζει συνέχεια υπό το βάρος των συνθημάτων. Πρέπει να υπάρξει, άμεσα, σταθερότητα και μια Κυβέρνηση, πραγματικής, εθνικής σωτηρίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε