Πολιτική

Θεοδωρικάκος: Οι 11 προσκλήσεις του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» με 5.000 έργα για την Αυτοδιοίκηση

Περί τα 5.000 έργα και δράσεις με αναπτυξιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με διασφαλισμένους πόρους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε τις 11 προσκλήσεις προς τους δήμους και τις περιφέρειες για έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,85 δισ. ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα έχει συμπεριληφθεί το σύνολο των 460 έργων της προηγούμενης περιόδου («Φιλόδημος Ι») και τα οποία μετά τη συμβασιοποίησή τους είναι του ύψους των 650 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι τα έργα θα δημιουργηθούν περί τις 40.000 θέσεις εργασίας. Σε εξέλιξη βρίσκονται 77 έργα της προηγούμενης περιόδου, με συμβάσεις 105 εκατ. ευρώ από τα οποία ήδη δημιουργήθηκαν 1.100 θέσεις εργασίας.

«Είναι πλέον στο χέρι όλων μας το πρόγραμμα αυτό να κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα και να πετύχει υψηλότατους ρυθμούς απορρόφησης των πόρων που έχουν διασφαλιστεί. Αυτός είναι ο δρόμος για να δημιουργηθούν αμέσως χιλιάδες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στην κατασκευή των έργων. Αυτή είναι η άμεση δική μας συμβολή στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Οι 11 προσκλήσεις

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, για πρώτη φορά υπάρχει ειδική πρόβλεψη χρηματοδότησης για αντισεισμική προστασία σχολικών κτηρίων και τις έξυπνες πόλεις.

Οι προσκλήσεις του προγράμματος είναι οι εξής:

1. Έργα ύδρευσης (αντικατάσταση πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης, και εξοικονόμηση νερού με σύγχρονες μεθόδους) με καταρχήν προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ.

2. Διαχείριση αστικών λυμάτων με καταρχήν προϋπολογισμό 200 εκατομμυρίων ευρώ. Η πρόσκληση αφορά την αναβάθμιση υπαρχόντων βιολογικών καθαρισμών, κατασκευές νέων δικτύων αποχέτευσης και ιδιαιτέρως στους μικρούς οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων νέους βιολογικούς καθαρισμούς καθώς αυτοί δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

3. Αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.

4. Διαχείριση στερεών αποβλήτων, γωνιές ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, τη διαχείριση των βιοαποβλήτων, με προϋπολογισμό 220 εκατομμύρια ευρώ.

5. Έργα αστικής αναζωογόνησης με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση αστικών περιοχών. Σε αυτή την πρόσκληση εντάσσονται και δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης στις γειτονιές από σχετικά προγράμματα των δήμων, καθώς και η ειδική μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα.

6. Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος και εμβληματικά κτήρια στους δήμους και αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ. Στον τομέα αυτόν περιλαμβάνεται η κατασκευή των σχολικών κτιρίων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ.

7. Μελέτες και έργα για την αντισεισμική προστασία των σχολείων και των αυτοδιοικητικών κτιρίων με καταρχήν προϋπολογισμό 40 εκατ.

8. Smart cities (έξυπνες πόλεις), με προϋπολογισμό 130 εκατομμύρια. Στην πρόσκληση αυτή περιλαμβάνονται μέτρα και συστήματα πρόληψης- παρακολούθησης -ελέγχου στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας, έξυπνα συστήματα και εφαρμογές στην Κινητικότητα, την στάθμευση, την κυκλοφορία και ασφαλώς την ηλεκτροκίνηση. Εξυπηρέτηση των πολιτών με ψηφιακές εφαρμογές και συστήματα. Υποστήριξη του τοπικού θεματικού τουρισμού, έξυπνα συστήματα για την ανάδειξη του Πολιτισμού- Τουρισμού. Μείωση της ενεργειακής σπατάλης στους δήμους.

9. Αναβάθμιση χωρών αθλητικών υποδομών, αναψυχής για τα παιδιά, με στόχο την βελτίωση παρεχομένων υπηρεσιών. Σε αυτή την πρόσκληση επίσης εντάσσεται το πρόγραμμα ελεύθερης πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στις ακτές και στις θάλασσες. Προϋπολογισμός 40 εκατ. ευρώ.

10. Έργα αγροτικής οδοποιίας με προϋπολογισμό 70 εκατομμύρια ευρώ με στόχο την διευκόλυνση των αγροτών και των επαγγελματιών που σχετίζονται μαζί τους.

11. Ξεχωριστή πρόσκληση για μελέτες με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο να διευκολυνθούν όλοι οι δήμοι που έχουν ανάγκη και ιδιαίτερα οι δήμοι με σοβαρές ελλείψεις στις τεχνικές τους υπηρεσίες.

Ι. Καλτσάς: Η επιτυχία του προγράμματος σημαντική για την πορεία της χώρας

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε Ελλάδα και Κύπρο, Ι. Καλτσάς, σε παρέμβασή του από το Λουξεμβούργο (μέσω video) ανέφερε ότι πέρα από τα περίπου 30 εκατ. ευρώ, που υπάρχουν στα ταμεία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από προηγούμενα προγράμματα, η ΕΤΕΠ σκοπεύει να στηρίξει με 1,5 δισ. ευρώ από επιπλέον επενδύσεις που θα έρθουν μέσα από το πρόγραμμα αυτό.

Απ. Τζιτζικώστας: Νέο ισχυρό όπλο της Αυτοδιοίκησης

Νέο ισχυρό όπλο της Αυτοδιοίκησης χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Απόστολος Τζιτζικώστας. Στον χαιρετισμό του επισήμανε ότι μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος μπορούμε να οδηγηθούμε σε «μια αυτοδιοίκηση δίπλα στην κοινωνία, που σε συνεργασία με την κεντρική πολιτεία, δουλεύει σκληρά και μεθοδικά, για να κάνει την καθημερινότητα και τις ζωές των ανθρώπων καλύτερες, για να κάνει τις περιφέρειες, τις πόλεις, τις γειτονιές έξυπνες, σύγχρονες, πράσινες, ανθρώπινες».

Δ. Παπαστεργίου: Θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας

Το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας, επισήμανε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογραμμίζοντας ότι η Αυτοδιοίκηση έχει μπροστά της μια δελεαστική πρόκληση για να ανασυγκροτήσει τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, οι δήμοι όλης της χώρας, η Ένωση Περιφερειών και με τη συμβολή της κυβέρνησης, θα βάλουμε τα δυνατά μας έτσι ώστε να πάρουμε ακόμη έναν τέτοιο έπαινο που θα φέρει το όνομα του οραματιστή Αντώνη Τρίτση: αυτόν της μέγιστης αλλά και ουσιαστικής απορρόφησης των πόρων του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένει τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, περιμένει τα προοδευτικά κόμματα για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης
Στελέχη της Κουμουνδούρου εκφράζουν την άποψη ότι είναι πολύ πιθανόν να μην έχουν ακόμα αποκαλυφθεί «όλα τα επεισόδια συγκάλυψης της υπόθεσης των Τεμπών»
Ο Σωκράτης Φάμελλος ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη στο «κάδρο» της κυβέρνησης: «Να μην μείνει αναπάντητη καμία αιχμή» η στρατηγική του Μαξίμου
Το κλίμα πόλωσης του τελευταίου διαστήματος, μαζί με την ιδιότυπη «μάχη» στα social media δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον
Η τραγωδία των Τεμπών
«Μια αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, τη Γερμανία και την Ευρώπη», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για της εκλογές στη Γερμανία
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς - «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι