Πολιτική

“Θεσμικός” αντάρτης ο Χαρακόπουλος φέρνει τον πρωθυπουργό στη Βουλή

Τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων των ελέγχων που έγιναν για τη διαχείριση χρηματοδοτήσεων των αγροτικών συνεταιριστικών και συλλογικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ ζητούν 25 βουλευτές με ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Πρώτος υπογράφων είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής Γεώργιος Κασαπίδης ενώ την ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων συνυπογράφουν και βουλευτές της ΝΔ, ανάμεσά τους και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος αλλά και βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Αυτή η κίνηση του κ. Χαρακόπουλου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί τυχαία, καθώς είναι ο άνθρωπος που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση λόγω της διαφωνίας του για το γάλα και τη συμφωνία με την τρόικα. 

Όπως επισημαίνεται, «ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος των αγροτικών συνεταιριστικών και συλλογικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, ξεκίνησε με εντολή του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά αμέσως μετά τις εκλογές, έπειτα από καταγγελίες για μη ορθολογική διαχείριση κρατικών χρηματοδοτήσεων που έλαβαν μέσω του ΕΛΓΑ από το 1994 έως το 2011.

Ο έλεγχος αυτός ολοκληρώθηκε εδώ και μερικούς μήνες σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου. Ωστόσο, τα πορίσματα των υπηρεσιών που διεξήγαγαν τον έλεγχο δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, με συνέπεια πλήθος ερωτημάτων να παραμένουν αναπάντητα».

Αναφέρεται επίσης ότι «το ίδιο συνέβη και κατά τη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου στο πρόσφατο παρελθόν όταν κατά την υποβολή σχετικών ερωτημάτων, αυτά μέχρι στιγμής και με ευθύνη του ΥπΑΑΤ κ. Τσαυτάρη παραμένουν αναπάντητα».

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι είναι καθολική απαίτηση να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να εξακριβωθεί το πού και το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα αυτά του βαριά φορολογούμενου ελληνικού λαού. Επικαλούνται επίσης παλαιότερη ανακοίνωση του κ. Χαρακόπουλου σύμφωνα με την οποία το υπουργείο οφείλει να συμβουλευτεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τις ενδεδειγμένες ενέργειες του Δημοσίου επί της υποθέσεως και ζητούν να ενημερωθούν αν έχει υποβληθεί επισήμως ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να αποφανθεί, μεταξύ άλλων, αν τα ποσά των αναζητούμενων ενισχύσεων θα καταλογισθούν συνολικά σε βάρος των οργανώσεων και των μελών του τελευταίου ΔΣ ή των μελών όλων των ΔΣ κατά την περίοδο 1994-2011 και αν απαιτείται η αποστολή των πορισμάτων στον Εισαγγελέα.

Οι βουλευτές ζητούν από τον κ. Τσαυτάρη, στην περίπτωση που δεν έχει απευθύνει ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, να εξηγήσει γιατί δεν το έπραξε ως όφειλε για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ζητούν επίσης να κατατεθούν όλα τα πορίσματα της Διεύθυνσης Οικονομικού Ελέγχου του ΥπΑΑΤ αλλά και τα πορίσματα της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Τέλος, ζητούν να μάθουν αν ο πρωθυπουργός που με εντολή του ξεκίνησε ο έλεγχος στις ανωτέρω οργανώσεις, είναι ενήμερος των πορισμάτων.

Τον Φεβρουάριο του 2013 το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε δημοσιεύσει έγγραφη απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη που είχε διαβιβαστεί στη Βουλή και ανέφερε ότι «είναι σαφής η εντολή του πρωθυπουργού για έλεγχο των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων σε βάθος χρόνου, από το 1994 μέχρι σήμερα για να μην υπάρχουν ερωτηματικά και σκιές στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος».

Ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων στις Τριτοβάθμιες Οργανώσεις «για να εξακριβωθεί που και πως ξοδεύτηκαν τα χρήματα της ενίσχυσης που προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των ίδιων των αγροτών στον ΕΛΓΑ», οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις Δευτεροβάθμιες Αγροτικές Οργανώσεις (Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών) και σε Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς που διαχειρίστηκαν μεγάλα κρατικά κονδύλια και εμφανίζουν μεγάλα χρέη αλλά και σε μεμονωμένους αγρότες και των ενισχύσεών τους.

Ο υπουργός είχε διαβιβάσει αναλυτικά στοιχεία για τις οικονομικές ενισχύσεις των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ την περίοδο 1994 έως και το 2012 οι οποίες υπολογίστηκαν επί των εσόδων του ΕΛΓΑ από την ειδική ασφαλιστική εισφορά και ανήλθαν συνολικά σε 55.599.231 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η ΠΑΣΕΓΕΣ εισέπραξε συνολικά 37.471.011,39 ευρώ, η ΓΕΣΑΣΕ 11.321.002,35 ευρώ και η ΣΥΔΑΣΕ 6.807.218,12 ευρώ. Ο κ. Τσαυτάρης διαβίβασε στη Βουλή και τα στοιχεία για τις επιχορηγήσεις που έλαβε η ΠΑΣΕΓΕΣ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το 1995 έως και το 2010, που συνολικά φθάνουν το 1,2 εκατομμύριο ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΓΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απάτη 5 εκατ. ευρώ ανακάλυψαν δικαστικές αρχές σε ΜΚΟ

ΕΛΓΑ: Επιχορηγήσεις 6,5 εκατ. ευρώ για προστασία από το χαλάζι

Στα 14 εκατ. ευρώ οι κρατικές επιχορηγήσεις στην ΠΟΕ-ΔΟΥ και την ΟΣΥΟ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας