Τετάρτη, 27 Νοε.
17oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Βραβεύθηκαν οι επιστήμονες που έφτιαξαν το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Θεσσαλονίκη: Βραβεύθηκαν οι επιστήμονες που έφτιαξαν το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Στη Θεσσαλονίκη η βράβευση του ζευγαριού των επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό. Στην τελετή παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στους δύο επιστήμονες που ανέπτυξαν το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού απονεμήθηκε το βραβείο Αυτοκράτειρα Θεοφανώ, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας έγινε η τελετή απονομής του βραβείου Αυτοκράτειρα Θεοφανώ στους δρ. Uğur Şahin και δρ. Özlem Türeci (κάτω φωτογραφία: ec-europa-eu) που έδωσαν στην ανθρωπότητα το πιο ισχυρό όπλο κατά της πανδημίας: Το εμβόλιο κατά του Covid19.

Πλην της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το παρών έδωσαν σημαίνοντα μέλη της Συμβουλευτικής και Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, όπως πρώην πρόεδροι χωρών, πρώην υπουργοί, και πρέσβεις.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Νίκη της καινοτομίας, της επιστήμης και της παγκόσμιας συνεργατικής προσπάθειας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απένειμε, με τον
Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ Σταύρο Ανδρεάδη και τον Πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χέρμαν Φαν Ρομπέι, το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στον Δρ. Ουγούρ Σαχίν και στην Δρ. Εζλέμ Τουρετσί, δημιουργούς του πρώτου εμβολίου για τον Covid19.

Στον χαιρετισμό της η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Είναι για μένα ιδιαίτερη χαρά να απονείμω το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στον Ουγούρ Σαχίν και την Εζλέμ Τουρετσί. Δύο εξαιρετικούς επιστήμονες, ζευγάρι στη ζωή και στην έρευνα, στους οποίους οφείλουμε ένα από τα πλέον αξιόπιστα εμβόλια, προϊόν συνεργασίας της εταιρείας BioNTech στην οποία διευθύνων σύμβουλος είναι ο Ουγκούρ Σαχίν, και της Pfizer. Δύο σπουδαίους ανθρώπους, που μετά τη θριαμβευτική τους επιτυχία έσπευσαν να δηλώσουν ότι τα αποτελέσματα των ερευνών τους ήταν μια νίκη της καινοτομίας, της επιστήμης και της παγκόσμιας συνεργατικής προσπάθειας.

Παιδιά Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία, μεγάλωσαν στο δυναμικό πεδίο που δημιουργούσε η διασταύρωση δύο πολιτισμών, ενός μεσογειακού και ενός κεντροευρωπαϊκού και συνεργάστηκαν με έναν Έλληνα από τη Θεσσαλονίκη, τον Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer (φωτογραφία άνω), στη βάση των κοινών αρχών, αξιών και δεσμεύσεων που διαπνέουν την επιστημονική έρευνα.

Το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», είναι θεσμός εμπνευσμένος από τη συμβολή της αυτοκράτειρας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Θεοφανώς Σκλήραινας στη διάδοση του βυζαντινού πολιτισμού, υλικού και πνευματικού, στη Σαξονία τον 10 μ.Χ. αιώνα, το βραβείο κατάφερε να γίνει, στα δύο μόλις χρόνια από τη θέσπισή του, ένας πανευρωπαϊκού κύρους και εμβέλειας θεσμός.  

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις