- Νέα δεδομένα και "αγκάθι" με την αιφνιδιαστική απόφαση του ΔΝΤ να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων - Ο Αλέξης Τσίπρας από το προαύλιο της ΕΡΤ δήλωσε πως επιθυμεί μία συμφωνία με βιώσιμο χρέος και αποκατάσταση της χρηματοδότησης - Το... "μπαλάκι" στους Θεσμούς για την εξεύρεση λύσης - Έτοιμο το Μαξίμου να στείλει κλιμάκιο στις Βρυξέλλες - Αξιωματούχος δήλωσε πως η συνάντηση του Γιούνκερ ήταν μία τελευταία απόπειρα για συμφωνία - Οι Financial Times αναφέρουν πως οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης έχουν ενοχληθεί από τις διαπραγματεύσεις -
Μετά το χτεσινό ψυχροπολεμικό κλίμα ήρθε η αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά σήμερα μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις, το σκηνικό άλλαξε και πάλι και εδώ στην Ελλάδα υπάρχει ένα θολό τοπίο, ενώ τα διεθνή μέσα μιλούν πλέον ανοιχτά για τελεσίγραφα των δανειστών και για εμπλοκή με απρόβλεπτη εξέλιξη.
Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατευθύνθηκε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ όπου είχε στηθεί πανηγύρι για την επαναλειτουργία της. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τα όσα δηλώνει από χτες στις Βρυξέλλες πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για την επίτευξη μίας συμφωνίας που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την κοινωνική συνοχή.
Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά “Παλεύουμε”.
Την ίδια ώρα όμως, στις Βρυξέλλες αγριεύει η κατάσταση για άλλη μία φορά. Σύμφωνα με τους Financial Times τις τελευταίες ώρες στη Γερμανία υπάρχουν μηνύματα πως σκοπεύουν να δώσουν ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις και να δώσουν τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, στη Γερμανία επισημαίνουν πως οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που δεν μετέχουν τόσο στενά στις διαπραγματεύσεις δείχνουν αρνητικοί να υπάρξουν συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση σε ένα σχέδιο που θα είναι μακριά από αυτό το σχέδιο των δανειστών, που προέβλεπε σκληρά μέτρα.
Έτσι σύμφωνα με το δημοσίευμα η Γερμανία ετοιμάζεται να σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση της και να δώσει ένα τελεσίγραφο στον Αλέξη Τσίπρα ή να δεχτεί το σχέδιο που του παρουσίασε ο Γιούνκερ ή τίποτα.
Αυτό που θόλωσε το σημερινό τοπίο ήταν η αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις, καθώς τα κλιμάκια του οργανισμού αποχώρησαν για την Ουάσινγκτον. Οπότε τα κλιμάκια αποχώρησαν την Τετάρτη και από αυτό φαίνεται πως η είδηση σήμερα ήταν γνωστή στους κόλπους της διαπραγμάτευσης.
Αυτή η είδηση δεν προκάλεσε έκπληξη στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς -όπως επισημαίνει ευρωπαίος διπλωμάτης- αν η διαδικασία με τους θεσμούς λειτουργούσε σωστά, δεν θα χρειάζονταν οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργό με τον πρόεδρο της Κομισιόν.
Με αυτή την εξέλιξη λοιπόν, αφού οι δανειστές επιμένουν για λύση εντός των τριών θεσμών, σημαίνει αυτόματα και εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, αν και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ διευκρίνισε πως το Ταμείο ποτέ δεν εγκαταλείπει το τραπέζι των συζητήσεων.
Όπως χαρακτηριστικά είπε: “ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια για να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία”, μια ατάκα… κλειδί, που υπονοεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών και η πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο κορυφής έχει τελειώσει.
Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βαλντις Ντομπρόβσκις, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος, τόνισε ότι “οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο. Είναι δυνατόν να επιτευχθεί πρόοδος και μια συμφωνία είναι δυνατή. Αυτό που πραγματικά απαιτείται είναι πολιτική βούληση”.
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιέγραψαν τις συνομιλίες ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που ολοκληρώθηκαν νωρίτερα σήμερα χωρίς συμφωνία ως μια “τελευταία προσπάθεια” για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το χρέος.
Σύμφωνα με πληροφορίες:
– Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ Γιούνκερ συνέστησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συνεχιστεί η προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης μέσω των “θεσμών” και των των τεχνικών κλιμάκιων
– Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ωστόσο ότι εκτός από τους “θεσμούς”, “θέλουμε διαπραγματεύσεις και στο πιο υψηλό επίπεδο”
– Το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει ότι τα τεχνικά κλιμάκια επί της ουσίας έχουν ολοκληρώσει το έργο τους και πως η συζήτηση πρέπει να είναι πρωτίστως πολιτική
– Γι’ αυτό άλλωστε λένε η συζήτηση γίνεται πλέον στο επίπεδο υπουργών (Παππάς-Τσακαλώτος) και επιτρόπων (Μοσκοβισί) στις Βρυξέλλες