Σάββατο, 20 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Θρίλερ ή συμφωνία στο Χίλτον; Ούτε μισή ώρα δεν έμεινε ο Σταθάκης – Μέσα με το κουαρτέτο ο Τσακαλώτος

Θρίλερ ή συμφωνία στο Χίλτον; Ούτε μισή ώρα δεν έμεινε ο Σταθάκης – Μέσα με το κουαρτέτο ο Τσακαλώτος

– Αυτή την ώρα η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το κουαρτέτο
– Μόνο μισή ώρα κράτησε η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Γιώργο Σταθάκη
– Στις 18.30 η κρίσιμη συνάντηση Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών
– Κερασάκι στην τούρτα οι δηλώσεις Μοσκοβισί ότι βλέπει λύση για το χρέος έως την Πρωτομαγιά

Το κουαρτέτο είναι εδώ, ενωμένο δυνατό, για να παραφράσουμε ένα παλιό σύνθημα και οι συναντήσεις με τους υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα έχουν ήδη αρχίσει. Ο υπουργός Οικονομίας αποχώρησε από το Χίλτον μόλις μίση ώρα μετά, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- είχε πυρετό και ήταν κουρασμένος.

Αυτή την ώρα το κουαρτέτο συναντά ο υπουργός Οικονομικων Ευκλείδης Τσακαλώτος και στις 18.30 θα συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, μια συνάντηση που ανακοινώθηκε μόλις σήμερα! 

Τα πέντε κύρια ζητήματα των διαπραγματεύσεων αφορούν στο νέο φορολογικό καθεστώς, στη δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, στο νέο ασφαλιστικό, στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και να σταλεί στις αγορές ένα σαφές μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα.

Με τη συγκεκριμένη επιδίωξη συμφωνούν- σε γενικές γραμμές- με πρόσφατες δηλώσεις τους, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το θέμα του χρέους βρίσκεται τώρα στο τραπέζι». ‘Αγνωστη παραμένει επί του παρόντος η στάση του ΔΝΤ, τόσο αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων, όσο και με τις απαιτήσεις που θα θέσει για το δημοσιονομικό κενό και το ύψος των μέτρων για την κάλυψή του.

Μοσκοβισί: «Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμό για το ελληνικό χρέος μέχρι την 1η Μαΐου»

Η σημερινή δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών ήταν η τελευταία σε μια σειρά δηλώσεων για την ελάφρυνση του χρέους. Ο Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι LCP είπε: «ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμό για το ελληνικό χρέος μέχρι την 1η Μαΐου».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος πρόσθεσε πως για να φτάσουν να συζητήσουν για το θέμα του χρέους οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχει προηγηθεί «η συμφωνία ενός κοινού και καλού σχεδίου μεταρρυθμίσεων με την ελληνική κυβέρνηση, που είναι απαραίτητη πριν την έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε