Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν και αυτό έχει σημασία. Αυτό δήλωσαν πηγές για τις συζητήσεις με τους δανειστές, ωστόσο τα μηνύματα από το εξωτερικό δεν είναι ενθαρρυντικά.
«Οι συζητήσεις των δανειστών με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, και στο σημείο αυτό πρέπει να δοθεί η ανάλογη σημασία», τονίζουν πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το mignatiou.com.
Το παραπάνω σχόλιο έγινε μετά την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας για τις πληροφορίες περί επανόδου των δανειστών στην Αθήνα, είπε: «Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν, αλλά οι διαφορές παραμένουν και είναι πολύ νωρίς για να προβούμε σε εικασίες σχετικά με την προοπτική για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας, παρατηρείται μία πολύ σκληρή αντιπαράθεση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με την ομάδα του ΔΝΤ, η οποία εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, υπάρχουν στιγμές που οι απόψεις “είναι πολύ μακριά” αλλά και περιπτώσεις που σημειώνονται οι αναγκαίες υποχωρήσεις και η προσπάθεια θα συνεχιστεί με στόχο την επιστροφή των Θεσμών, καθώς, όπως τονίστηκε, “ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει την άλλη εβδομάδα”.
Νωρίτερα, πάντως, το παρασκήνιο ήταν πλούσιο…
Την άποψη ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 7 Απριλίου στη Μάλτα εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
“Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να την εγκρίνουμε σύντομα αλλά αυτό δεν θα γίνει στις 7 Απριλίου στη Βαλέτα. Είναι πολύ νωρίς” ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ωστόσο πως έχει σημειωθεί “μεγάλη πρόοδος” και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός έκτακτου Eurogroup.
“Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να συγκληθεί ένα έκτακτο Eurogroup. Αυτό δεν είναι ανακοίνωση αλλά υπάρχει αυτή η πιθανότητα” σημείωσε ο ίδιος.
Στα… δικά μας όμως, δηλαδή στον τομέα της καθημερινότητας, αξίζει να αναφέρουμε πως την Εβδομάδα των Παθών αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή τα μέτρα που θα προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα θα κατατεθούν προς άμεση ψήφιση στη Βουλή έως -το αργότερο- τη Μεγάλη Τετάρτη.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, εκτιμάται ότι τα μέτρα θα κατατεθούν στη Βουλή με τη μορφή του επείγοντος, αλλά δεν αποκλείεται το νομοσχέδιο να έχει τη μορφή του κατεπείγοντος.
Θα κριθεί από το πότε ακριβώς θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους δανειστές.
Ανάλογα με το ποια μορφή θα έχει το σχέδιο νόμου (επείγον ή κατεπείγον) θα γίνει γνωστή και το ποια μέρα θα ψηφιστούν.Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, όλα δείχνουν ότι το αφορολόγητο έκλεισε στα 5.900 ευρώ με αποτέλεσμα να φορολογούνται για πρώτη φορά άνθρωποι με εισοδήματα της τάξης των 500 ευρώ μεικτά το μήνα. Το… τυράκι που μπαίνει εδώ είναι η μείωση του κατώτατου συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 20%.
Την ίδια ώρα έρχονται και περικοπές μέσω της προσωπικής διαφοράς για 900.000 παλιούς συνταξιούχους οι οποίοι θα έχουν τεράστιες απώλειες καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η μείωση φτάνει και το 30% με αποτέλεσμα ουσιαστικά να χάνονται ως και δυο συντάξεις τον χρόνο.
Στα αντίμετρα, τα οποία ωστόσο δεν έχουν κλείσει, περιλαμβάνεται μείωση της εισφοράς των συνταξιούχων για φάρμακα. Σύμφωνα με το σχέδιο η μείωση θα ανέρχεται σε 50% για όσους λαμβάνουν σύνταξη άνω των 700 ευρώ και 100% και όσους παίρνουν λιγότερα από 700 ευρώ.
Στα γενικά μέτρα για την ελάφρυνση των βαρών περιλαμβάνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή, λιγότερο από 10% μείωση, μείωση του φόρου επιχειρήσεων σε 26% από 29% που είναι σήμερα και (γενικά) μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.
Στα λεγόμενα κοινωνικά μέτρα περιλαμβάνονται, αλλά χωρίς και αυτά να έχουν κλείσει, η πλήρης κάλυψη βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά, επίδομα για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, αλλά και ένα ποσό για επίδομα θέρμανσης της τάξης των 200 εκατομμυρίων όπως και 400 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της απασχόλησης.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ