Το… θρίλερ με τις εξαγγελίες Τσίπρα συνεχίζεται! Ο “πόλεμος” μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ καλά κρατεί και την ίδια ώρα οι θεσμοί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους και διαπιστώνουν… προβλήματα, τόσο για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, όσο και για τα μέτρα στα νησιά.
Τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επηρεάσουν την δημοσιονομική κατάσταση το 2017 και 2018, εκφράζουν σε μια πρώτη εκτίμησή τους οι θεσμοί, πλην όμως επισημαίνουν ότι η διαδικασία και τα μέτρα για τις συντάξεις εγείρουν “σημαντικές ανησυχίες”.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), η πρώτη εκτίμηση των θεσμών επισημαίνει ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση εγείρουν “σημαντικές ανησυχίες” τόσο για τη διαδικασία όσο και για την ουσία σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το Μνημόνιο, και ειδικά όσον αφορά τις συντάξεις.
Οι θεσμοί αναφέρουν ότι παρόλο που τα μέτρα αυτά μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας γύρω από το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τη δημοσιονομική κατάσταση το 2017 και 2018, αν και σε περίπτωση που επεκταθούν και τα επόμενα χρόνια, εγείρουν κινδύνους όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.
Οι χώρες της ευρωζώνης θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που συμφώνησε το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η έκθεση των θεσμών θα δοθεί στα υπουργεία Οικονομικών των κρατών – μελών και στη συνέχεια θα αποφασιστεί σε επίπεδο Euroworking Group ή Eurοgroup αν θα “ξεπαγώσουν” τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το ελληνικό ζήτημα πήρε νέες διαστάσεις, μετά την δημοσίευση από το MNI ενός ρεπορτάζ – βόμβα το οποίο δείχνει πλέον ότι υπάρχει ρήξη ανάμεσα στην Κομισιόν και στο Eurogroup. Επι της ουσίας, το MNI το οποίο επικαλείται ανώνυμη πηγή από την Κομισιόν, αναφέρει ότι το Eurogroup ΔΕΝ είχε ενημερωθεί για την απόφαση του Γερούν Ντάισελμπλουμ να “παγώσουν” τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Επι της ουσίας περιγράφει ένα είδος “πραξικοπήματος” εκ μέρους του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφού η ίδια πηγή αναφέρει ότι ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Κομισιόν και το Eurogroup για τα όσα εξήγγειλε ο έλληνας πρωθυπουργός και μάλιστα επισημαίνει ότι «Η Κομισιόν θα ενέκρινε τις κοινωνικές δαπάνες της Ελλάδας εφόσον είχε κληθεί να γνωμοδοτήσει επί αυτών».
Αυτό δείχνει μια αλλαγή κλίματος στις Βρυξέλλες και σε αυτό φαίνεται να βασίζεται η αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι θα έχουμε λύση στο θέμα έως τα Χριστούγεννα.
Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι εντός των προσεχών ημερών, και πάντως πριν τα Χριστούγεννα, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αποφανθούν ότι τα πρόσφατα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είναι συμβατά προς όσα έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές της.
Κατόπιν αυτού, οι ίδιες πηγές πιστεύουν, ότι όσοι αντιδρούν, με πρώτη τη Γερμανία, θα άρουν τις αντιρρήσεις τους, σε σχέση με την εφαρμογή από το 2017 των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Πιο λεπτομερώς, μόνο η Γερμανία ζήτησε να δει την έκθεση των θεσμών, για το αν τα μέτρα κοινωνικής στήριξης είναι συμβατά με τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, την ώρα που όλες οι άλλες χώρες ήταν υπέρ. Μόλις οι θεσμοί αποφανθούν θετικά, όπως αναμένει η Αθήνα, τότε ξεπαγώνει η διαδικασία, γνωστοποίησε επίσης η ίδια κυβερνητική πηγή. Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις Ντάισελμπλουμ, η ίδια πηγή ανέφερε, πως ο εκπρόσωπός του δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επαναλάβει το ερώτημα της γερμανικής πλευράς.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν, ότι ακόμη και αν χρειαστεί να υπάρξει στο πλαίσιο αυτής της απόφασης των θεσμών, μια αναφορά σχετική με την υποχρέωση της Ελλάδας να ενημερώνει τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών πριν την ανακοίνωση ανάλογων μέτρων, αυτό είναι ελάσσονος σημασίας και δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στην Αθήνα. Ταυτοχρόνως, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερά αντίθετη στην εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων λιτότητας.
Όσον αφορά τη Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών, η κυβερνητική πηγή σημείωνε, πως πήγε «πολύ καλά», με απόλυτη στήριξη των ελληνικών θέσεων, υπογραμμίζοντας την τοποθέτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, επίσης υπέρ των ελληνικών θέσεων, ενώ έκανε και αναφορά (η κ. Γεννηματά) στον «εκβιασμό Σόιμπλε». Αντίστοιχες θέσεις είχαν πάρει και οι κκ Μοσκοβισί, Σουλτς και Πιτέλα.
Στη συνάντηση, τέλος, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, ο Αλέξης Τσίπρας τον ενημέρωσε για το προσφυγικό και το οικονομικό ζήτημα, ειδικότερα δε, τη συμβατότητα των μέτρων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ