Δευτέρα, 25 Νοε.
15oC Αθήνα

Θρίλερ… χωρίς απόφαση ως τις 18 Μαρτίου – Ματ των Τούρκων με τους πρόσφυγες – Νέος κύκλος διαπραγμάτευσης Ελλάδας – Τουρκίας στη Σμύρνη

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Το τούρκικο παζάρι μπλόκαρε τη Σύνοδο που πήρε απόφαση για… νέα Σύνοδο στις 17-18 Μαρτίου
– Θετικά τα συμπεράσματα, ανέφεραν όλοι, αλλά οριστική λύση δεν δόθηκε στο προσφυγικό
– Μέτωπο Ελλάδας – Γερμανίας κατά της Αυστρίας και των κλειστών συνόρων
– Μένει στο τραπέζι η επιστροφή των παράνομων μεταναστών και των προσφύγων στην Τουρκία
– Κρίσιμες επαφές Τσίπρα στην Τουρκία και νέες διαπραγματεύσεις στη Σμύρνη

Την παλιά κλασική τακτική της αναβολής επέλεξε η Ε.Ε. και σε αυτό το πρόβλημα. Κάπως έτσι και παρά το ολονύκτιο θρίλερ επί της ουσίας λύση δεν δόθθηκε. Το ζήτημα παραπέμφθηκε σε νέα έκτακτη Σύνοδο στις 17 και 18 Μαρτίου όπου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Επί της ουσίας ωστόσο νικητής της συνόδου αναδείχθηκε η Τουρκία που κατάφερε να “εκπλήξει” του Ευρωπαίους με τις προτάσεις της, αλλά παράλληλα και τις οικονομικές απαιτήσεις με τις οποίες συνόδευσε τις προτάσεις με αποτέλεσμα η μοναδική λύση, έτσι όπως τώρα φαντάζει να μετριέται με ενίσχυση με πολλά δισ. προς την Τουρκία έτσι ώστε να σταματήσει η ροή προς τη Δύση προσφύγων και μεταναστών.

Τσίπρας: Έγινε ένα βήμα μπροστά

Θετικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας υπάρχουν και άλλα βήματα που πρέπει να γίνουν. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι βγήκε από το τραπέζι το ζήτημα των κλειστών συνόρων.

«Η συζήτηση εστιάστηκε πώς θα βρούμε ουσιαστική λύση για τον περιορισμό των ροών από την Τουρκία σε συνεργασία με την Τουρκία», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Τουρκία ήρθε με «δελεαστικές προτάσεις» στο τραπέζι, αιφνιδιάζοντας πολλούς. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι οι προτάσεις αυτές έθεταν ως όρο κάποια ανταλλάγματα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να αποφασιστούν σήμερα διότι τα κράτη-μέλη δεν ήταν έτοιμα και γιατί κάποια από αυτά τα ανταλλάγματα ήταν υπερβολικά.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος θα συνεχιστεί στη Σμύρνη, όπου θα πραγματοποιηθεί μια «ιστορική συνάντηση», όπως τη χαρακτήρισε και θα ληφθεί απόφαση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, ώστε η Άγκυρα να δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας . «Αυτή η συμφωνία μπορεί να ανοίξει δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι διακινητές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη γιατί «αυτή η αντιπαράθεση και σύγκρουση ιδεών μαίνεται». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αρχίζει να αναδεικνύεται ότι η μόνη λύση για να πάει η Ευρώπη παραπέρα είναι ο καθένας να σεβαστεί τις ανάγκες του άλλου.

Σε σχέση με τις αρχικές επιδιώξεις της Ελλάδας, αυτές που από κοινού χαράχθηκαν ως στόχοι στη Σύνοδο των πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι έχει επιτευχθεί η συντριπτική πλειοψηφία τους. Όπως είπε, η Ελλάδα πέτυχε να υπάρξει πλήρης αναγνώριση ότι πρέπει να στηριχθεί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, με οικονομική, τεχνική και υλικοτεχνική στήριξη, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Τέλος, υπάρχει σαφής αναφορά στη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στις χώρες της ΕΕ, ενώ όπως είπε ο πρωθυπουργός υπάρχει η επικαιροποίηση για γρήγορη επανεισδοχή, άρα να μειωθούν οι ροές.

 

Τι έπεσε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης:

Επιστροφή όλων των παράτυπων μεταναστών που πέρασαν από τη Τουρκία στην Ελλάδα πίσω στη Τουρκία.
Εφαρμογή του σχεδίου για απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζα για τους Τούρκους πολίτες.
Εκταμίευση των 3 δις και επιπλέον χρηματοδότηση για τους Σύρους πρόσφυγες.
Άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας.
Δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στη Συρία.
Μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Τουρκία στην ΕΕ με τη φόρμουλα «ένας προς ένα».

Γελούσαν και τα… μουστάκια του Νταβούτογλου

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου είπε μεταξύ άλλων ότι μια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι σημαντική ως πακέτο βοήθειας για τους πρόσφυγες αλλά και ως στρατηγική για την Τουρκία να μπορέσει να ενσωματωθεί στην ΕΕ.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας συμφώνησαν αργά χθες να ανοίξουν τα νέα κεφάλαια για διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ το γρηγορότερο δυνατό, και να επισπεύσουν την χρηματοδότηση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ αρχικά στην Τουρκία για το μεταναστευτικό. Συμφώνησαν επίσης να καταργήσουν τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις προς την ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι θα συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες ξανά στις 18 Μαρτίου, τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε ότι οι νέες προτάσεις με την ΕΕ είχαν συζητηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα.

Μέρκελ: Μεταφορά προσφύγων μεταναστών στην Τουρκία μετά τις 18 Μαρτίου

Όπως ανέφερε, στη σημερινή Σύνοδο των 28 εξετάστηκε το πώς θα βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και θα γίνει βιώσιμη, σημειώνοντας πως είναι ανάγκη να στηριχθεί η χώρα.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Άγγελα Μέρκελ ανέφερε ότι σήμερα διαπιστώθηκε πως η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα στην προστασία των συνόρων της, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων που βρίσκονται εκεί. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόσβαση των Σύρων προσφύγων στην εργασία, αλλά και σε έργα που πραγματοποιούνται για την υποστήριξη τους.

Η Α. Μέρκελ σημείωσε πως η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αναμένεται να συμβάλει στην καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, ενώ χαρακτήρισε «πρωτοποριακή» την πρόταση για επιστροφή στην Τουρκία των προσφύγων που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα και την επανεγκατάσταση ισάριθμων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στα ευρωπαϊκά κράτη. Όπως επισήμανε, κάτι τέτοιο θα έσπαγε το «φαύλο κύκλο» των ριψοκίνδυνων ταξιδιών στο Αιγαίο, καθώς θα δημιουργούσε κίνητρα για νόμιμη μετανάστευση.

Τέλος, η καγκελάριος της Γερμανίας, τόνισε πως η συμφωνία επανεισδοχής θα εφαρμοστεί μόλις υπάρξει τελική συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Μαρτίου, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να συμβουλευθούν τα κοινοβούλιά τους.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε