Σάββατο, 30 Νοε.
14oC Αθήνα

“Θύελλα” από την αντιπολίτευση για τις off shore υπουργών! Κατέθεσε επερώτηση η ΝΔ – Κατεπείγουσα ερώτηση και στην Κομισιόν!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το ζήτημα της νομιμοποίησης συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες, που ψήφισε πρόσφατα με ρύθμιση νόμου η Ελληνική Κυβέρνηση, έθιξε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, με κατεπείγουσα ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίκαιρη επερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή και η ΝΔ, όπως δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μαζική επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εκαπολύει η αντιπολίτευση, με αφορμή τη νομοθετική ρύθμιση που ανάβει στους υπουργούς το “πράσινο φως” να διατηρούν offshore εταιρίες.

Επίκαιρη επερώτηση η ΝΔ!

Από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Επίκαιρη επερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νίκο Παρασκευόπουλο και τον αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για τη σκανδαλώδη τροποποίηση της νομοθεσίας πόθεν έσχες από την Κυβέρνηση που δίνει το δικαίωμα κατοχής εξωχώριων εταιριών (offshore) σε πολιτικά πρόσωπα κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Με πρώτο υπογράφοντα τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καταγγέλλουν τις κυβερνητικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τα πολυνομοσχέδια των χιλιάδων σελίδων που «φανερώνoυν το πραγματικό ήθος της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την έννοια της διαφάνειας».

Με αφορμή τα όσα απίστευτα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τονίζουν μεταξύ άλλων ότι ενώ με την παλαιότερη διάταξη απαγορευόταν ρητά η συμμετοχή βουλευτών και υπουργών σε εταιρίες που εδρεύουν σε Κράτος με ιδιαιτέρως ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, κατάλληλο για φοροαποφυγή, το μόνο κριτήριο της απαγόρευσης με τη νέα διάταξη είναι η φορολογική συνεργασία με τις φορολογικές αρχές!

Προσθέτουν δε ότι μ’ αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται πλέον η φοραποφυγή, εφ΄ όσον αυτή γίνει μέσω χώρας που είναι φορολογικά συνεργάσιμη.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καλούν ευθέως την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσει άμεσα εξηγήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό για το ποια είναι η σκοπιμότητα αυτής της ρύθμισης και ποιοι είναι οι κατεπείγοντες λόγοι που την υποχρέωσαν να εντάξει αυτήν τη ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο.

Επιπλέον, η Νέα Δημοκρατία ζητά την κατάργηση της εν λόγω διάταξης και επισημαίνει τον κίνδυνο που δημιουργείται από τη δημοσίευση της, καθώς είναι σαφές ότι θα ευνοήσει τα πολιτικά πρόσωπα εκείνα, που κατά παράβαση του νόμου, κατείχαν ή συμμετείχαν σε εξωχώριες εταιρίες”. 

Κατεπείγουσα ερώτηση της Ελίζας Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη

Στην ερώτησή της η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί εάν η εν λόγω ρύθμιση ήρθε ύστερα από απαίτηση των Ευρωπαϊκών θεσμών στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας καθώς και εάν συνάδει ή αντίκειται στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, που επιχειρείται σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Πρόσφατα, η Ελληνική κυβέρνηση με ρύθμιση νόμου και συγκεκριμένα με το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου, που ψηφίστηκε την 22/05/2016, νομιμοποιεί τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, κυβερνητικών και άλλων αξιωματούχων σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες. Χαρακτηριστικά, η νομοθεσία προβλέπει ότι τα ανωτέρω πρόσωπα μπορούν πλέον να μετέχουν σε εταιρίες offshore, αρκεί η έδρα τους να βρίσκεται σε φορολογικά συνεργάσιμες χώρες με την Ελλάδα, ακόμα και αν στις χώρες αυτές η φορολογία είναι από 50% έως 100% χαμηλότερη σε σχέση με τη χώρα μας.

Η σχετική αυτή ρύθμιση τροποποίησε προηγούμενο νόμο, που προέβλεπε γενική απαγόρευση συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες, με απειλούμενες ποινές φυλάκισης, χρηματικά πρόστιμα και έκπτωση από δημόσια αξιώματα.

Δεδομένου ότι η εν λόγω ρύθμιση έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τις μη δεσμευτικές συστάσεις της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τη χώρα μας, για την υιοθέτηση κανόνων περιορισμού της διαφθοράς του πολιτικού προσωπικού και τον ουσιαστικότερο έλεγχο των ‘’πόθεν έσχες’’ τους , ερωτάται η Επιτροπή:

1. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση για τη νομιμοποίηση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες στην Ελλάδα ήρθε ύστερα από απαίτηση των Ευρωπαϊκών θεσμών, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας;
2. Συνάδει με την προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, που επιχειρείται σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.;
3. Επιτρέπεται σε άλλα Κράτη – Μέλη η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες και υπό ποιές προϋποθέσεις;». 

“Πάρτε πίσω τη ρύθμιση” λέει ο Θεοχαρόπουλος

«Αν είναι δυνατόν την ώρα που ο λαός περνά τόσο δύσκολα να έρχονται τέτοιες ρυθμίσεις στα ξαφνικά και η οποία απορώ αν την είχαν συνειδητοποιήσει και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί κανένας βουλευτής και υπουργός να έχει διαφορετικό φορολογικό πλαίσιο από τον μέσο πολίτη, να μπορεί να κάνει off shore σε ορισμένες περιοχές του κόσμου», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΑ, καλώντας τον πρωθυπουργό να τη πάρει πίσω.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι η χώρα δεν θα βγεί από τη κρίση με μέτρα υπερφορολόγησης και με το δημόσιο χρέος, ουσιαστικά, να μην αναδιαρθρώνεται. «Ένας μόνο τρόπος υπάρχει να γίνουν άμεσα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά δήλωσε αισιόδοξος.

«Η συμπόρευση δεν θα γίνει στη βάση θεωρίας, αλλά στη βάση συγκεκριμένων αναγκαίων μεταρρυθμίσεων με προοδευτικό πρόσημο. Στις εκλογές, όσοι θα παλέψουμε για την ενιαία, την ευρύτερη Κεντροαριστερά θα επιβραβευτούν. Τελικός κριτής είναι ο λαός στις εκλογές» σημείωσε. Ο κ. Θεοχαρόπουλος επανέλαβε τη θέση ότι ο αρχηγός θα πρέπει να εκλεγεί άμεσα από τη βάση της παράταξης και δήλωσε ότι συμφωνεί με τις πρόασφατες τοποθετήσεις του Κώστα Σημίτη.

«Είναι φανερό, βέβαια, ότι και από τις χθεσινές του δηλώσεις, από την πλευρά του προκύπτει ότι δεν μπαίνει σε αυτές τις διαδικασίες. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι οι δυνάμεις, κόμματα και κινήσεις, οι οποίες ασχολούμαστε πολιτικά ενεργά να πάρουμε πάνω μας όλη αυτή τη διαδικασία της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Συνεπώς, όταν λέει ο ίδιος ο κ. Σημίτης αυτά, δεν μπορούμε εμείς να λέμε άλλα», είπε χαρακτηριστικά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε