Εκείνο που ενδεχομένως θα συμβεί, ανάλογα με το κλίμα που θα διαπιστώσουν οι Ελληνες διαπραγματευτές μετά τη διαρροή, είναι να αυξηθεί η αντίσταση από την ελληνική πλευρά στις πιέσεις για πιο σκληρά μέτρα στο ασφαλιστικό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν πρόκειται να υπάρξουν περισσότερες υποχωρήσεις από όσες έγιναν και οι λύσεις να βρεθούν στο πλαίσιο όσων έχουν συζητηθεί και περιγραφεί πριν από την αναχώρηση του κουαρτέτου για το Πάσχα των καθολικών.
Η γραμμή που έχει χαραχθεί από την κυβέρνηση είναι να παραμείνουν άθικτες οι κύριες συντάξεις (έχει γίνει αποδεκτό και η μόνη αλλαγή που ενδεχομένως να γίνει είναι να μειωθεί το πλαφόν από τα 2.300 ευρώ στα 2.100, πράγμα που θα θίξει λίγες εκατοντάδες συνταξιούχων) να μην υπάρξουν περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις κάτω από τα 1.400 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως θα πέσει «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις 125.000 περίπου συνταξιούχων που έχουν αθροιστικά σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το πόσο θα περικοπούν οι επικουρικές θα εξαρτηθεί και από την αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων. Το θέμα υπάρχει στο τραπέζι και το πιο πιθανό σενάριο είναι η συνολική αύξηση να μην φτάσει στο 1,5%, αλλά να περιοριστεί στο 1%.
Επομένως, η περικοπή των επικουρικών θα είναι κλιμακωτή και θα κυμανθεί από 5% ως 30% και κατά πάσα πιθανότητα θα αφορά σε επικουρικές συντάξεις μεγαλύτερες από 170 ευρώ το μήνα. Στα μερίσματα του Δημοσίου η περικοπή τοποθετείται κοντά στο 30%, ενώ στο εφάπαξ οι περικοπές θα κυμανθούν από 15 ως 25%. Ένα νέο στοιχείο που θα μπει στο τραπέζι για συζήτηση είναι η χρήση της περιουσίας των επικουρικών ταμείων που ανέρχεται σε 2,5 δις. ευρώ ως το 2018, πράγμα για το οποίο το ΔΝΤ είχε εκφράσει ισχυρές αντιρρήσεις όταν έγινε η πρώτη βολιδοσκόπηση.
Η συνάντηση αναμένεται να γίνει την Τρίτη και εκεί, όπως έλεγε αρμόδιος παράγοντας στο newsit.gr θα καταφέρουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τη διάθεση και το κλίμα μετά τη διαρροή.