Πολιτική

Τι αλλάζει στον Κανονισμό της Βουλής

Ψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής που αφορούν και στο τμήμα του νομοθετικού έργου αλλά και στο τμήμα λειτουργίας του κοινοβουλίου. Οι δύο αλλαγές στο νομοθετικό έργο είναι δύο.

Η πρώτη, αφορά τη σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων, όπου προστίθεται ένα ακόμα μέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Η προσθήκη αυτή κρίθηκε αναγκαία για να μην «χαθεί» η κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την αύξηση του αριθμού των Ανεξάρτητων Βουλευτών, που πλέον εκπρόσωπός τους θα πρέπει να συμμετέχεις τις εργασίες και τις αποφάσεις με την ψήφο του στην Διάσκεψη των Προέδρων.

Η δεύτερη, αλλαγή αφορά το άρθρο 71Α με την οποία παρέχεται η δυνατότητα επιστολής ψήφου, κατά τις ονομαστικές ψηφοφορίες της Ολομέλειας της Βουλής, στις έγκυες Βουλευτές για το χρονικό διάστημα του τελευταίου μήνα της κύησής τους καθώς και της περιόδου που ακολουθεί μετά τον τοκετό.

Οι δύο αυτές διατάξεις πέρασαν με ευρεία πλειοψηφία όπως και τα άλλα τέσσερα άρθρα που αφορούν το Β‘ Μέρους του ΚτΒ (διοικητική λειτουργία της Βουλής) που τροποποιήθηκαν.
Τα τέσσερα αυτά άρθρα κυρίως αφορούν την αύξηση των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Βουλής για έργα συντήρησης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων των κτηρίων της Βουλής. Όρους, τρόπο, υπηρεσίες και τα όργανα που εμπλέκονται για τη σύναψη συμβάσεων από την Βουλή. Τον τρόπο σύνθεσης, θητείας και λειτουργίας των μελών της Επιτροπής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια και τις αναφορές των εκπροσώπων των κομμάτων για την ανάγκη ευρύτερων αλλαγών του ΚτΒ που αφορά τη διαδικασία του νομοθετικού και κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλής των Ελλήνων, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε πως άκουσα την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση που αναπτύχθηκε. Αυτά τα θέματα είναι λεπτά και χρειάζονται μια καλή επεξεργασία. Ελπίζουμε πως σε ένα μήνα από τώρα αφού οι προτάσεις αυτές επεξεργαστούν από θα μπορεί να έρθουν στην Επιτροπή Κανονισμού όπου εκεί και μετά στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί μια πολύ σοβαρή συζήτηση.

Ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε πως έχουμε αποδείξει ότι δεν θέλουμε να βάλουμε τα θέματα «κάτω από το χαλί…» αλλά να ασχοληθούμε με όλα τα θέματα που χρειάζονται αλλαγές και εκσυγχρονισμό κάτω από τα νέα δεδομένα καθώς η Βουλή λειτουργεί με ένα κανονισμό που είχε φτιαχτεί σε άλλη φάση και όχι με κοινοβουλευτική σύνθεση που μετρά 8 ή 9 κοινοβουλευτικές ομάδες. Κάτι που όταν εφαρμοστεί η απλή αναλογική που έχει ψηφίσει η Βουλή μπορεί η Βουλή να κληθεί να λειτουργήσει με ακόμα περισσότερα κόμματα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, πάντως, απαντώντας στις επικρίσεις των εκπροσώπων κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη αύξηση της νομοθέτησης με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος ή μέσω υπουργικών τροπολογιών που ουσιαστικά είναι νομοσχέδια ολόκληρα είπε πως « η λειτουργία της Βουλής δεν θα πρέπει να αντιστοιχηθεί με ένα Κανονισμό σε μια κατάσταση για την οποία όλοι εργαζόμαστε να την ξεπεράσουμε και απορρέει είτε από συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα ή επιτηρήσεις…» Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αναφορικά με το δικαίωμα της Βουλής να νομοθετεί είπε πως σαφώς έχει η Βουλή το απόλυτο δικαίωμα σύμφωνα με το Σύνταγμα αλλά παράλληλα ας μην παραγνωρίζουμε ότι « η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην Κυβέρνηση και αυτό το λέω για να ξέρουμε ότι και σε αυτό υπάρχει ένα όριο που το έχει θέσει ο ίδιος ο Συνταγματικός νομοθέτης»
 

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα