Με δεδομένη την προγραμματισμένη έλευση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία για κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο, η όλη διαδικασία θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019.
Συγκεκριμένα, θα ψηφιστεί και ουσιαστικά την ίδια ημέρα (7.2.2019) θα ενεργοποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και το όνομα Βόρεια Μακεδονία για τα Σκόπια.
Την είδηση επιβεβαίωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, που σημείωσε ότι: «Απομένει η κύρωση, εντός των επόμενων ημερών, από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και ακολούθως, θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας στο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας γείτονος, θέτοντας έτσι αυτομάτως σε ισχύ τις τροποποιήσεις του Συντάγματος και φυσικά την αλλαγή του ονόματος”.
Σε ερώτημα του newsit.gr γιατί ο κ. Ζάεφ δεν μιλάει για Βόρεια Μακεδονία αλλά για Δημοκρατία της Μακεδονίας και αν βιάζεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει την συμφωνία, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: “Το ζήτημα είναι απολύτως τεχνικό. Η συνταγματική αλλαγή θα γίνει αυτόματα με την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να καλυφθεί και τυπικά αυτό”.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκινώντας την ενημέρωση είπε: «Η 25η Ιανουαρίου του 2019 αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια”. Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή σηματοδοτεί το τέλος μίας διένεξης 27 ετών, “στην οποία η Ελλάδα δεν έχασε μονάχα πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο, καθότι, όπως πρόσθεσε, “από το 1992 μέχρι σήμερα, εξαιτίας της διαφοράς για το όνομα, ανατράφηκε στο εσωτερικό της χώρας το τέρας του ψέματος, του εθνικισμού και του ακραίου ιστορικού αναθεωρητισμού”.
Σε ό,τι αφορά τη μετονομασία της ΠΓΔΜ, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ το μεσημέρι της Πέμπτης (31.1.2019) δήλωσε: “Η Δημοκρατία της Μακεδονίας και σε λίγο Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.