Η συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους ο Ε. Βενιζέλος έδειξε το κλίμα. Το κράτος από το 2008 είναι προνομιούχος μέτοχος και εγγυητής των τραπεζών, είπε ο Αντιπρόεδρος, και συνέχισε με νόημα, πως μας ενδιαφέρουν οι τράπεζες στο επίπεδο των καταθετών και των μικρομετόχων.
“Το ενδιαφέρον μας δεν είναι τόσο μεγάλο για τις τράπεζες ως διοικήσεων και τους μεγαλομετόχους. Άλλο το έθνος, άλλο τα συμφέροντα των τραπεζών. Για τις τράπεζες είναι εγγυημένες οι κεφαλαιοποιήσεις και η ρευστότητα.’
Είχε προηγηθεί η ενημέρωση από το οικονομικό επιτελείο μέσω τηλεδιάσκεψης των Ελλήνων τραπεζιτών για το “κούρεμα” και τη διαδικασία.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι επικεφαλής της ΕΤΕ κ. Βασ. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης, της Eurobank κ. Νικ. Νανόπουλος και Νικ. Καραμούζης, της Πειραιώς κ. Μιχ. Σάλλας και Στ. Λεκάκος και από την Alpha Bank οι εντεταλμένοι γενικοί διευθυντές κ. Σπ. Φιλάρετος και Αρτ. Θεοδωρίδης.
Οι οκτώ τραπεζίτες που μετείχαν στις τηλεδιασκέψεις απάντησαν πως θα πρέπει πριν δώσουν την όποια απάντηση ότι θα πρέπει να λάβουν έγκριση από τις γενικές συνελεύσεις για το “κούρεμα” που πλέον διαγράφεται στο 50%.
Επικαλέστηκαν πως θα κατηγορηθούν για απιστία στην περίπτωση που δεν έχουν στα χέρια τους έγκριση.
Στο τραπέζι έπεσε και η λύση του “κουρέματος” μέσω νομοθετικής ρύθμισης.
Η κυβέρνηση ως προς το τελευταίο διαμηνύει πως “δεν υπάρχει θέμα κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών, υπάρχει αναγκαστική αύξηση των μετοχικών κεφαλαίων. Είτε πάνε στο EFSF είτε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι το ίδιο”
Σε συνδυασμό μάλιστα με τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου “άλλο το συμφέρον του έθνους, άλλο των τραπεζών” φαίνεται πως διαγράφεται ένα σκληρό “παζάρι” που οδηγεί σε εντός πολλών εισαγωγικών εθελοντικό κούρεμα για τις τράπεζες.
Διαβάστε επίσης:
Το “κούρεμα” φέρνει εκλογές – Αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών θέλει ο Βενιζέλος για τη νέα συμφωνία