Δεν θα είναι ευρωομόλογο, αλλά θα είναι… σαν ευρωομόλογο. Και δεν θα παραπέμπει σε μνημόνια, αλλά δεν θα είναι δανεισμός άνευ όρων. Αυτό είναι το περίγραμμα της λύσης που αναμένεται – εκτός απροόπτου – να εισηγηθεί σήμερα το Eurogroup για τη χρηματοδότηση των δράσεων κατά του κορονοϊού και των συνεπειών του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που θα προταθεί στο Eurogroup θα είναι ένα μικτό σχήμα, στη λογική του συμβιβασμού μεταξύ Γαλλίας και μεσογειακού Νότου από τη μία πλευρά και της Γερμανίας από την άλλη, το οποίο θα προβλέπει την αμοιβαιοποίηση χρέους των κρατών-μελών της ΕΕ, αυξημένους πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, πόρους από την Κομισιόν για την ενίσχυση της απασχόλησης και κεφάλαια από τον ESM με τη μέθοδο της πιστωτικής γραμμής στήριξης – δίχως, ωστόσο, όρους που παραπέμπουν σε μνημόνιο – κυρίως σε βάθος χρόνου, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ύφεσης.
Click4more Όλα τα σενάρια για το Eurogroup: Κλειδί η στάση που θα κρατήσει το Παρίσι
Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο: έκανε λόγο για πιστωτική γραμμή από τον ESM ύψους 240 δις ευρώ, το πρόγραμμα της Κομισιόν ύψους 100 δισ. ευρώ για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την πρόταση της ΕΤΕπ για πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων για το δανεισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ποσό έως 200 δις ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, οι παρεμβάσεις που αναμένεται να εγκρίνει το Eurogroup για όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ ξεπερνούν το μισό τρις ευρώ, δίχως να υπολογίζονται και οι αντίστοιχες και σχεδόν ισόποσες παρεμβάσεις της ΕΚΤ. Κι εφόσον βεβαίως το μπρα ντε φερ Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας με τη Γερμανία έχει… ισόπαλο αποτέλεσμα και το Eurogroup θα οδηγήσει έτσι σε συμβιβασμό και όχι σε ναυάγιο.
Η στάση της Ελλάδας στο Eurogroup
Από την κυβέρνηση λένε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές και παραπέμπουν στην κοινή επιστολή με άλλους οκτώ ηγέτες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ευρωομόλογο. Κοινώς, η Αθήνα θέλει μια χαμηλότοκη χρηματοδότηση χωρίς σκληρούς δεσμευτικούς όρους, η οποία θα ισχύσει για όλες τις χώρες της ΕΕ – ακόμη κι αν εν τέλει δεν πρόκειται για το ευρωομόλογο, με την ακριβή έννοια του όρου.
Click4more Σταϊκούρας: Έρχεται μείωση ενοικίου 40% και στις πληττόμενες επιχειρήσεις που μένουν ανοιχτές
Επισημαίνεται, εξάλλου, πως η Ελλάδα όχι μόνο αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή ως ισότιμο μέλος, αλλ’ επιπλέον έχουν γίνει δεκτές δύο προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και για την αναδιάρθρωση των πόρων του ΕΣΠΑ. Θετική είναι για την Ελλάδα και η απόφαση να μην ισχύσει η δέσμευση για το πρωτογενές πλεόνασμα και το στόχο του 3,5%, αλλά και η «ρήτρα διαφυγής» από το Σύμφωνο Σταθερότητας που δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δαπανήσει πόρους για τη στήριξη του συστήματος υγείας και των επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται.
Τα νέα μέτρα
Όπως ανακοίνωσε, μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το πλέγμα μέτρων που έχει ήδη παρουσιαστεί από την κυβέρνηση για επιχειρήσεις και εργαζομένους θα καλύψει και την περίοδο του Μαΐου κι ενδεχομένως του Ιουνίου, ενώ η συνολική παρέμβαση της κυβέρνησης στην οικονομία έως το καλοκαίρι ανέρχεται σε 24 δισ. ευρώ, δηλαδή σε 13% του ΑΕΠ. Από αυτά τα χρήματα, 10 δισ. ευρώ αφορούν σε εγγυήσεις ρευστότητας για την πραγματική οικονομία.
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στον Antenna, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι πιθανότατα η ρύθμιση για μείωση του ενοικίου επαγγελματικής στέγης κατά 40% θα ισχύσει και για τις επιχειρήσεις που πλήττονται και όχι μόνο γι’ αυτές που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση, ενώ κατά 40% θα μειωθεί το ενοίκιο α’ κατοικίας και για τους εργαζομένους τους. Επίσης, επανέλαβε ότι θα υπάρξει νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών μετά την επιστροφή στην κανονικότητα και ότι θα παραταθεί η προστασία της α’ κατοικίας που λήγει στις 30 Ιουνίου.