Site icon NewsIT
08:15 | 28.09.19

Τι φέρνει στις βαλίτσες του από τις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι φέρνει στις βαλίτσες του από τις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Αιμίλιος Περδικάρης

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ Τα ισχυρά μηνύματα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τουρκία. Έθεσε τις βάσεις για δικαιότερη ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προσφυγικού Μαραθώνιος επαφών με επιχειρηματίες και επενδυτές.

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση με την ολοκλήρωση του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Όπως λένε χαρακτηριστικά, οι στόχοι που είχαν τεθεί επιτεύχθηκαν και κυρίως με την παρουσία και τις επαφές του πρωθυπουργού επιβεβαιώνεται πως ισχυροποιείται η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη και μπορεί να κοιτάξει με αισιοδοξία κι αυτοπεποίθηση το μέλλον.

Στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ χθες βράδυ, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία για την Κύπρο και στην Ευρώπη για το προσφυγικό. Όπως τόνισε για την περίπτωση της Κύπρου, η Τουρκία είναι αυτή που υπονομεύει με τη στάση της την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και πως θα πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο. Ενώ για το προσφυγικό επισήμανε πως οι χώρες εισόδου – όπως η Ελλάδα – δεν μπορούν και δεν πρέπει να επωμιστούν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης, βάζοντας και πάλι μ’ αυτόν τον τρόπο ζήτημα για μια πιο ολοκληρωμένη και δίκαιη ευρωπαϊκή πολιτική.

Ασφαλώς ύστερα από την ακύρωση της συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ η πιο σπουδαία συνάντηση του κ. Μητσοτάκη ήταν αυτή με τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν. Όπως έγραψε το newsit.gr, στην κυβέρνηση υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματά της και κρατούν ως θετικό στοιχείο ότι έγινε εμφανής προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Τα «αγκάθια», ωστόσο, παραμένουν και σε κάθε περίπτωση το καλό κλίμα και η επιτυχία της συνάντησης θα κριθούν εκ του αποτελέσματος κι αν πράγματι η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να κάνει έστω και μισό βήμα πίσω στα κρίσιμα ζητήματα, όπως το Αιγαίο, το Κυπριακό και οι υδρογονάνθρακες, αλλά και η πιστή εφαρμογή της συμφωνίας με την Ευρώπη για το προσφυγικό.

Ένα ακόμη ζήτημα που άνοιξε κατά την παραμονή του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη κι ιδιαίτερα στις επαφές του με την ομογένεια είναι αυτό της ψήφου των αποδήμων. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή έως τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ, συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο των υποχρεώσεών του, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως αντισυνταγματική και βαθιά προσβλητική την αντίστοιχη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτως ή άλλως, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδίδονται σ’ ένα ιδιότυπο μπραντεφέρ για το ζήτημα, δεδομένου πως το Σύνταγμα απαιτεί την πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής όχι για να εφαρμοστεί ο νόμος από τις μεθεπόμενες εκλογές, όπως γίνεται με την απλή αναλογική, αλλά για να ισχύσει στο ακέραιο. Άρα, με απλά λόγια, η θεσμοθέτηση της ψήφου των αποδήμων περνά μέσα από τη συναίνεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προσώρας μοιάζει απίθανη. Για το ζήτημα πάντως, ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να προχωρήσει σε κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την οικονομία και τις επενδύσεις, ο πρωθυπουργός επιδόθηκε σε έναν μαραθώνιο επαφών με εκατοντάδες επιχειρηματίες και υποψήφιους επενδυτές, στους οποίους υπογράμμισε τη βούλησή του να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού του σχεδίου. Ένα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει εκτός από τις μειώσεις φόρων και την άρση των γραφειοκρατικών βαρών για τις επενδύσεις ένα επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Συγκεκριμένες συζητήσεις, μάλιστα, έγιναν στις ΗΠΑ για τον τομέα της ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ).

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version