Πολιτική

Τι γράφει ο ξένος Τύπος για τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ

Εκτενή τα αφιερώματα, οι ανταποκρίσεις και οι αναλύσεις των μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης για την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 83η Διεθνή ¨Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Ενδεικτικώς, η Wall Street Journal σημειώνει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την μεταμνημονιακή οικονομική πολιτική του, υποσχόμενος κάποια ελάφρυνση από τα μέτρα λιτότητας, τηρώντας ωστόσο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Μιλώντας στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας αποπειράθηκε να εξισορροπήσει αφενός τις επιθυμίες των ψηφοφόρων που έχουν κουραστεί από την δεκαετή ύφεση και αφετέρου τις αγορές και τους πιστωτές της ευρωζώνης που δεν θέλουν αποκλίσεις από την αυστηρή πολιτική που επιβλήθηκε στην Ελλάδα. Θέλοντας να καθησυχάσει τις αγορές, ο πρωθυπουργός είπε πως θα συζητήσει με τους πιστωτές το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, δηλώνοντας πάντως ότι η χώρα μπορεί να επιτύχει τους στόχους των πλεονασμάτων χωρίς να εφαρμοστεί το μέτρο.

Η Ελλάδα δε θα κόψει συντάξεις ούτε θα αυξήσει τους φόρους, δηλώνει ο Τσίπρας, σύμφωνα με τον Telegraph. Εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία στη ΔΕΘ για να ανακοινώσει περικοπές φόρων για τα επόμενα χρόνια και ταυτόχρονα να αποκλείσει πρόωρες εκλογές.

Από την πλευρά του, το Aljazeera μεταδίδει: Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοινώνει το σχέδιό του για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. Δυο βδομάδες μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης δηλώνει πως θα δοθεί ώθηση στην οικονομία και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας μετά από χρόνια λιτότητας.

Μεγάλο το ενδιαφέρον και από τα γερμανόφωνα Μ.Μ.Ε.: O Τσίπρας υπόσχεται στους Έλληνες περισσότερα χρήματα, αναφέρει η Welt και εξειδικεύει: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε ολοκλήρωση του προγράμματος λιτότητας: Οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν, ενώ οι περικοπές στις συντάξεις θα μπορούσαν να ανακληθούν.

Κατά την Zeit, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει οικονομική «αναγέννηση». Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε στη χώρα του μια οικονομική «αναγέννηση» μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας.

Φέτος για πρώτη φορά ξανά, ένας Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορεί να αποφασίσει για την πολιτική της χώρας μετά το τέλος της οκταετούς πιστωτικής βοήθειας, αναφέρει η derStandard.

Ενώ σύμφωνα με την Deutsche Welle τέλος, με φορολογικές περικοπές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να κερδίσει πόντους μετά τα μέτρα λιτότητας. Οι επιχειρηματίες καλωσορίζουν την ανακοίνωση και ελπίζουν στην καλύτερη ανταγωνιστικότητα. Με υψηλότερους μισθούς ελπίζουν να διατηρούν ειδικευμένους εργαζόμενους στη χώρα. Πέρα από το φορολογικό σκέλος, ο Τσίπρας εργάζεται επί μακρόν, για μια καλύτερη σχέση με τους βόρειους γείτονες της χώρας, προκειμένου να τονώσει την οικονομία της περιοχής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους»
«Μακάρι η παρακαταθήκη της συνεννόησης και της αγάπης που αφήνει ο Πάπας Φραγκίσκος να βρει την καλύτερη συνέχεια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πάπα Φραγκίσκο 1