Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 3 Φεβρουαρίου για την προεδρία Τραμπ
Τον αντίκτυπο της προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις ευρύτερες ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τους πιθανούς κινδύνους για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, εξετάζει με προσοχή η Αθήνα.
Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις, η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι αυτές είναι ισχυρές, ότι δεν απειλούνται και ότι αντίθετα θα έχουν «ακόμα μεγαλύτερο βάθος τα επόμενα χρόνια» επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο δεν εφησυχάζει.
«Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή εταιρική σχέση και δεν αναμένω οποιαδήποτε αλλαγή όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Παρά τις νέες «επιθέσεις φιλίας» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αποκαλεί επίσης «φίλο» τον Τούρκο πρόεδρο, κυβερνητικοί και διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ελλάδας ως ισχυρού πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή δεν μπορεί να παραγνωριστεί, ενώ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση και στις μεγάλες επενδύσεις που προωθεί η Αμερική στην Ελλάδα και στην περιοχή και κυρίως τις ενεργειακές.
Τι σηματοδοτεί το ενδιαφέρον Αμερικανικών κολοσσών για γεωτρήσεις στην Ελλάδα;
Όπως είναι γνωστό, μετά την Exxon Mobil και ο έτερος αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός Chevron εκδήλωσε ενδιαφέρον για γεωτρήσεις, σε περιοχή 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε θαλάσσια οικόπεδα της ευρύτερης περιοχής νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης.
Η επιλογή της ανακοίνωσης για τη Chevron στην Ελλάδα, ανήμερα της ορκωμοσίας του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι τυχαία, εκτιμούν πηγές της κυβέρνησης, σημειώνοντας με νόημα ότι ο πρόεδρος Τραμπ στηρίζει με την πολιτική του τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες και ότι η παρουσία δύο κολοσσών της ενέργειας στη χώρα μας (Chevron και Exxon Mobil) «στέλνει ηχηρά μηνύματα της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ».
«Αναγνωρίζεται η ισχυρή γεωπολιτική θέση της Ελλάδας σε μία ταραγμένη περιοχή και εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή» δηλώνει στο newsit διπλωματική πηγή.
«Δεν πιστεύω ότι η σχέση αυτή υπήρξε ποτέ καλύτερη από ό,τι τα τελευταία πέντε χρόνια. Έχουμε υπογράψει μια συνολική συμφωνία για την ασφάλεια και την άμυνα. Η σχέση μας υπερβαίνει κατά πολύ την άμυνα και την ασφάλεια» δήλωσε και ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος ακριβώς στο αυξημένο ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρίες για διάφορες επενδύσεις στη χώρα μας.
Έκτακτη Σύνοδος στις 3 Φεβρουαρίου για την προεδρία Τραμπ
Ωστόσο, την ίδια ώρα, η Ελλάδα, όπως και όλη η Ευρώπη, βρίσκεται υπ’ ατμόν για τις συνέπειες στις ευρωατλαντικές σχέσεις και στις ευρωπαϊκές οικονομίες, από απειλές που έχει ήδη εκστομίσει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Το θέμα θα συζητηθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου.
«Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι αυτές οι εκλογές είναι πράγματι ίσως το τελευταίο εφαλτήριο που χρειαζόμασταν για να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι θα πρέπει οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν σε μια ενιαία προσέγγιση όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα συνομιλήσει κεντρικά η Ευρώπη με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Δασμοί και αύξηση αμυντικών δαπανών στην ατζέντα Τραμπ
Η πιθανότητα επιβολής αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων προκαλεί «πονοκέφαλο», καθώς ο αντίκτυπος στις ευρωπαϊκές οικονομίες θα είναι μεγάλος.
Παράγοντες, δε, της Ε.Ε. εκτιμούσαν ότι ένας εμπορικός πόλεμος της Ευρώπης με τις ΗΠΑ θα εμποδίσει τη γηραιά ήπειρο να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες.
Η θέση Τραμπ προς τους νατοϊκούς συμμάχους ότι οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να ανέλθουν στο 5%, έχει προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι πολλές χώρες δεν δαπανούν ούτε καν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία ήδη δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ της για αμυντικούς εξοπλισμούς, λόγω της δύσκολης γειτονίας της με την Τουρκία.
«Αμυντική αυτονομία της Ευρώπης» η θέση της Αθήνας
Η Ελλάδα σταθερά επιμένει να ζητά από την Ευρώπη να δαπανήσει περισσότερα και να προχωρήσει άμεσα στην αμυντική της αυτονομία.
«Η αλήθεια είναι ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος, και σίγουρα ορισμένες από τις μεγάλες χώρες, έχουν επιδείξει ιδιαίτερο εφησυχασμό όσον αφορά στην ανάθεση των εγγυήσεων για την ασφάλειά μας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χωρίς η Ευρώπη να επωμίζεται το κόστος και να αναλαμβάνει το μερίδιο που μας αναλογεί» τόνισε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στη συζήτηση που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ενρίκο Λέττα.
Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία θα θέσει εκ νέου στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, είναι να υπάρξει ενιαία αμυντική πολιτική μέσω της δημιουργίας ενός Ταμείου Ανάκαμψης.
Αυτό εκτιμάται ότι θα επιτρέψει να υπάρξει περισσότερος δημοσιονομικός χώρος αυστηρά για επενδύσεις στην άμυνα, πάνω από το σημείο αναφοράς των δαπανών που υπάρχει σήμερα.
«Αυτός είναι, κατά τη γνώμη μου, ο ταχύτερος τρόπος για να ενθαρρύνουμε τις χώρες να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες» τόνισε ο πρωθυπουργός.