“Πλατφόρμες αποβίβασης¨” προσφύγων και μεταναστών, “ελεγχόμενα κέντρα” και ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ τα κύρια σημεία της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες έπειτα από ολονύκτιες συνομιλίες
Οι 28 ζητούν “ταχεία επεξεργασία” της ασαφούς ακόμη έννοιας “περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης” των προσφύγων και μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα εκτός της Ευρώπης σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για να αποτραπεί ο διάπλους της Μεσογείου.
Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι οι διασωθέντες στην θάλασσα θα μπορούν να τοποθετούνται σε “ελεγχόμενα κέντρα” στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από όπου θα μπορούν να κατανεμηθούν εντός της ΕΕ όταν θα δικαιούνται ασύλου ή να επαναπροωθούνται στις χώρες τους στην αντίθετη περίπτωση. Ωστόσο, ούτε η έννοια “ελεγχόμενα” δεν προσδιορίζεται.
Οι “28” ανακοίνωσαν ακόμα την ενίσχυση των μέσων της Frontex παρέχοντάς της μεγαλύτερη χρηματοδότηση (χωρίς συγκεκριμένα ποσά) και μία ευρύτερη εντολή. Προβλέπει, επίσης, την ενίσχυση της υποστήριξης της λιβυκής “ακτοφυλακής” και καλεί “όλα τα πλοία που επιχειρούν στην Μεσόγειο” να σεβασθούν την κείμενη νομοθεσία και να μην παρεμποδίζουν τις επιχειρήσεις της λιβυκής ακτοφυλακής. Η παράγραφος αυτή έδωσε ιδιαίτερη ικανοποίηση στην Ιταλία και την Μάλτα. Οι 28 συμφώνησαν, επίσης, να αποδεσμεύσουν την δεύτερη δόση του πακέτου των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ της βοήθειας προς τους πρόσφυγες στην Τουρκία και να χρηματοδοτήσουν το ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αφρική, ώστε να καταπολεμηθούν τα αίτια της μετανάστευσης. Η Ιταλία ζητεί από την πλευρά της μόνιμο σύστημα κατανομής και την πλήρη εγκατάλειψη της αρχής της ευθύνης της χώρας εισόδου.
Και οι αντιδράσεις από τις Ανθρωπιστικές Οργανώσεις για τους μετανάστες (ΜΚΟ)
Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) επέκρινε σήμερα τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, κατηγορώντας τους ότι συμφώνησαν να μπλοκάρουν τους ανθρώπους στις πύλες της Ευρώπης. Οι μόνες συνιστώσες στις οποίες φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι ευρωπαϊκές χώρες είναι από τη μία πλευρά το μπλοκάρισμα των ανθρώπων στις πύλες της Ευρώπης, ανεξαρτήτως του αν είναι ευάλωτοι και των ωμοτήτων από τις οποίες διέφυγαν, και από την άλλη η δαιμονοποίηση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης των μη κυβερνητικών οργανώσεων, πρόσθεσε ο Κάρλιν Κλέιζερ των MSF.
Τα ελεγχόμενα κέντρα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που προβλέπει να δημιουργήσει η ΕΕ θα πρέπει να είναι ανοικτά προκειμένου να προστατεύονται τα παιδιά, προειδοποίησε σήμερα η Unicef. Ανησυχούμε ότι τα παιδιά θα τίθενται υπό κράτηση, δήλωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ Σάρα Κρόου από τη Γενεύη μετά τη χθεσινή απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών. Η Κρόου πρόσθεσε ότι η Unicef έχει επίσης ερωτήματα για τις πλατφόρμες αποβίβασης τις οποίες η ΕΕ προβλέπει να δημιουργήσει σε περιοχές εκτός Ευρώπης, όπως η Βόρεια Αφρική. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του επικεφαλής της γερμανικής οργάνωσης για την προστασία των προσφύγων Pro Asyl, ο οποίος χαρακτήρισε απάνθρωπα τα ελεγχόμενα κέντρα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τόνισε ο Γκίντερ Μπούρκχαρντ, προσθέτοντας ότι το να ζητά κανείς άσυλο σε άλλη χώρα δεν είναι έγκλημα. Οι ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων δεν έχουν καμία συμπόνια για τους διωγμένους ανθρώπους, κατήγγειλε, περιγράφοντας τα ελεγχόμενα κέντρα ως καταυλισμούς απελπισμένων.
Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, όμως προειδοποίησε ότι τα ελεγχόμενα κέντρα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες θα πρέπει να δημιουργηθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ο ΔΟΜ εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την αλληλεγγύη και την ομοφωνία που προέκυψε από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Η υπηρεσία του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε λύση βρεθεί για το μεταναστευτικό θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και θα πρέπει να βοηθά τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών, και κυρίως την Ιταλία. Ωστόσο δεν μιλάμε για εξωτερικά κέντρα στα οποία θα συγκεντρώνονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες για να εξετάζεται το αίτημά τους για παροχή ασύλου, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ. Τα κέντρα αυτά θα πρέπει να βρίσκονται στην Ευρώπη, υπογράμμισε, ενώ εξέφρασε την ανυπέρβλητη ανησυχία του οργανισμού για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν πλατφόρμες αποβίβασης προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη εξαιτίας της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα. Από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σχολίασε: Χαιρετίζουμε οποιοδήποτε αποτέλεσμα οδηγεί σε μεγαλύτερη συνεργασία και μια πιο εναρμονισμένη προσέγγιση στην παροχή ασύλου και επίσης οποιοδήποτε αποτέλεσμα θέτει ως προτεραιότητα και στο επίκεντρό του τη διάσωση ζωών στη θάλασσα.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ