Site icon NewsIT

Τι όρο βάζει ο Σόιμπλε για να δεχθεί το σχέδιο γέφυρα

10.02.2015 | 06:30
Τι όρο βάζει ο Σόιμπλε για να δεχθεί το σχέδιο γέφυρα

- Πηγές της Κομισιόν χαρακτηρίζουν εφικτή μία συμφωνία έως το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου - Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπενθύμισε τη φράση του Γιούνκερ: Η Ευρώπη θα σέβεται την Ελλάδα όσο εκείνη σέβεται την Ευρώπη - Ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε ιδιαίτερα θετικά για τη δήλωση της Μέρκελ ότι περιμένει τις ελληνικές προτάσεις - Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες θεωρούν πως Αθήνα και εταίροι συμφωνούν σίγουρα σε 3 σημεία

Όσο πλησιάζει η ώρα του κρίσιμου έκτακτου Eurogroup της Τετάρτης, τόσο μειώνονται οι φωνές που σπέρνουν τον πανικό μιλώντας για ρήξη της Αθήνας με τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς τις τελευταίες ώρες υπάρχουν διαρροές που αφήνουν να διαφανεί ένα φως στο τούνελ των διαπραγματεύσεων.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε πως η Κομισιόν εργάζεται για την εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης για την Ευρώπη και την Ελλάδα, ενώ πηγές της Επιτροπής ανέφεραν χαρακτηριστικά πως είναι εφικτή μία συμφωνία έως το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της διαπραγμάτευσης και στόχος είναι η εξεύρεση λύσης. Μάλιστα, ο κ. Σχοινάς δήλωσε πως η απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί ομόφωνα, ενώ υπενθύμισε και τη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, κ. Γιούνκερ πως η Ευρώπη θα σεβαστεί την Ελλάδα όσο και εκείνη σέβεται την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, η απάντηση της Μέρκελ από την Ουάσινγκτον πως περιμένει στο έκτακτο Eurogroup τις ελληνικές προτάσεις έγινε θετικά αποδεχτή από την Ελλάδα. Θετικά την ίδια ώρα, αντιμετωπίζει και το Βερολίνο την υπαναχώρηση της νέας κυβέρνησης στο θέμα της διαγραφής του χρέους, αλλά και την αλλαγή στάσης στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Μάλιστα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σήμερα έκαναν λόγο πως η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ θα συνεχιστεί, αλλά και θα γίνει αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, κάτι βέβαια που μπορεί να φέρνει σε αντιπαράθεση τον κ. Βαρουφάκη με τον κ. Δρίτσα, αλλά το Βερολίνο θεωρεί πως αυτή η κίνηση της κυβέρνησης είναι ένα ακόμα σημάδι προς την εύρεση λύσης.

Σύμφωνα με γερμανό αξιωματούχο και στη Γερμανία φαίνεται πως δεν απορρίπτουν συλλήβδην όλες τις ελληνικές προτάσεις, αλλά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για να συμφωνήσουν με το σχέδιο γέφυρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο στη Γερμανία ο γερμανός υπουργός Β. Σόιμπλε φαίνεται πως δεν απορρίπτει το σχέδιο-γέφυρα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά βάζει έναν όρο. Κι αυτός ο όρος είναι να κλείσει το τρέχων πρόγραμμα, όπως έχει συμφωνηθεί από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Όπως αναφέρει η γερμανική κυβερνητική πηγή, εάν η Αθήνα συμφωνήσει αυτό τότε η Γερμανία είναι έτοιμη να συζητήσει τα επόμενα βήματα και συγκεκριμένα το σχέδιο – γέφυρα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μάλιστα, επισημαίνουν πως υπάρχουν συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει η χώρα και εάν δεν τις τηρεί τότε θα χάσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της, σημειώνοντας πως ποιός θα υπογράψει ξανά με την Ελλάδα την οποιαδήποτε συμφωνία εάν ξέρει πως η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να απορρίψει αυτές τις συμφωνίες.

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως παρά τις δηλώσεις αξιωματούχων για σκηνικό ρήξης, φαίνεται πως υπάρχει φως στο τούνελ, κάτι που μπορεί να έχει βάση μιας και αυτοί οι αξιωματούχοι έχουν γνώση των παρασκηνιακών επαφών στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με αυτές τις διπλωματικές πηγές, όλοι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάδα συμφωνούν σε τρία σημεία που είναι:

– Απαιτείται περισσότερος χρόνος για την ελληνική κυβέρνηση και τις διαπραγματεύσεις
– Υπάρχουν ανοιχτά θέματα, όπως το δημόσιο χρέος, για το οποίο φυσικά αποκλείουν το κούρεμα, αλλά συζητούν πχ μία ελάφρυνση όπως μπορεί να γίνει μέσω της επιμήκυνσης
– Όλοι συμφωνούν πως στο τέλος θα υπάρξει μία νέα συμφωνία για την Ελλάδα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version