Κλειδί για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελεί η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σ’ αυτά τα πρώτα βήματά του πριν ανοίξει η σχετική συζήτηση με τους εταίρους, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στο περιθώριο του ταξιδιού του στην Κύπρο.
«Είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς αγορές δείχνουν τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση. Αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές, γιατί να μην μας εμπιστευτούν οι εταίροι μας; Τα συγκεκριμένα πλεονάσματα αποφασίστηκαν σε άλλη οικονομική συγκυρία και με τα επιτόκια δανεισμού υπερδιπλάσια των σημερινών», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στη Λευκωσία.
Όπως έχει πει πάντως ο ίδιος σε ανύποπτο χρόνο, το ζήτημα δεν πρόκειται ν’ ανοίξει από την ελληνική πλευρά εάν πρώτα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η αξιοπιστία εκ μέρους της Αθήνας. Όμως, η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων φαίνεται πως έχει δώσει μια άλλη δυναμική στην οικονομία και από τη στιγμή που οι εταίροι δεν έχουν κλείσει την πόρτα για το ζήτημα αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις.
Σημαντικές, άλλωστε, θα είναι οι επαφές που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν στα τέλη Αυγούστου, αλλά και τον (Ολλανδό) Μαρκ Ρούτε στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ στόχος της κυβέρνησης παραμένει να υλοποιήσει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα επιτρέψει την ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής πλευράς απέναντι στους εταίρους.
Σε ό,τι αφορά το κυρίως «μενού» της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός δήλωσε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ότι το ζητούμενο είναι μια «γενναία επανεκκίνηση, η οποία δεν γίνεται εν κενώ, αλλά σταδιακά, καθώς χρειάζεται χρόνος και οικοδόμηση εμπιστοσύνης». Την ίδια στιγμή, μίλησε για «βαθύτατα ουσιαστικές» συζητήσεις με τον πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μετά από τη συνάντηση στις δηλώσεις της ότι «η Κύπρος θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη στήριξη της Ελλάδας στην όποια κλιμακούμενη προκλητικότητα, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Με αφορμή, εξάλλου, την επικείμενη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί για την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «για την Ελλάδα δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την πλήρη κατάργηση των παντελώς αναχρονιστικών εγγυήσεων και χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί».
Εκτενής αναφορά υπήρξε, επίσης, στη συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη για τα ενεργειακά και συγκεκριμένα για τα ενεργειακά αποθέματα της ΝΑ Μεσογείου και τα υπό μελέτη ή σχεδιασμό δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε η ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου και η επιδίωξη συνεργασίας με όμορες χώρες που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τα ίδια δίκτυα.