Site icon NewsIT
07:50 | 31.10.18

Τι προτείνει η ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος – Γιατί δεν δίνει συναίνεση στον Τσίπρα

Τι προτείνει η ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος – Γιατί δεν δίνει συναίνεση στον Τσίπρα
Newsit Newsroom

Μηδαμινές είναι πρακτικά οι πιθανότητες να προχωρήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, από τη στιγμή που η ΝΔ εμμένει στη θέση της πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση να στηρίξει η μία πλευρά τις προτάσεις του άλλου και ν’ αποφασίσουν οι πολίτες ποιες προκρίνουν με την ψήφο τους στις εκλογές.

Η αίσθηση που αποκόμισαν στην οδό Πειραιώς από την ομιλία Τσίπρα είναι πως ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τη συνταγματική αναθεώρηση ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα, προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο ίδιος και η κυβέρνησή του – π.χ. την παραίτηση Κοτζιά.
Προς τούτο, σηκώνουν το γάντι που πέταξε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας: απαντούν για το νόμο περί ευθύνης υπουργών ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν εκείνος είχε πάρει πρωτοβουλία το 2006, στην προηγούμενη δηλαδή αναθεωρητική διαδικασία που ναυάγησε στην πορεία, για την τροποποίηση του περιβόητου άρθρου 86. Μολαταύτα, ουδείς εκ των βουλευτών του τότε Συνασπισμού συνυπέγραψε αυτή την πρόταση, την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα από την οδό Πειραιώς. Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε μάλιστα για το ζήτημα στο Twitter πως ο πρωθυπουργός «ως συνήθως, λέει ψέματα», καθώς νωρίτερα ο κ. Τσίπρας τον είχε εγκαλέσει ότι δεν επιθυμεί την αναθεώρηση διότι στην πραγματικότητα δεν θέλει ν’ αλλάξει ή να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Πηγές από την οδό Πειραιώς σχολίαζαν ως προς τις προτάσεις Τσίπρα και τις θέσεις της ΝΔ ότι δεν έχουν διαφοροποιηθεί στο παραμικρό από αυτές που εξέφρασε το κόμμα το 2016. «Αν κάνει δεκτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα άρθρα που προτείνει προς αναθεώρηση η ΝΔ, τότε και η ΝΔ δεσμεύεται ότι θα κάνει δεκτά τα άρθρα που προτείνει προς αναθεώρηση ο ΣΥΡΙΖΑ», έλεγαν οι ίδιες πηγές από τη ΝΔ.
Ποιες είναι, λοιπόν, αυτές οι βασικές θέσεις; Μία από αυτές – που αποτελεί και το κύριο σημείο τριβής με τον ΣΥΡΙΖΑ – είναι το άρθρο 16 και η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Επίσης, η συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο και η εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, η ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών και η δημιουργία ενός σύγχρονου επενδυτικού περιβάλλοντος.
Ως προς το πολιτικό σύστημα, προτείνεται κατάργηση της δυνατότητας προκήρυξης πρόωρων εκλογών με την επίκληση μείζονος σημασίας εθνικού θέματος, ενώ προτείνεται πενταετής αντί τετραετής θητεία της Βουλής. Επίσης, η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά δίχως αλλαγή του τρόπου εκλογής του, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη ΝΔ αντιμετωπίζουν δε εξαιρετικά επιφυλακτικά το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για εννέα, συνολικά, διαδοχικές ψηφοφορίες και απευθείας εκλογή από το λαό, εάν δεν υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία σε αυτές.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version