Πολιτική

Τι σημαίνει “εμπροσθοβαρές πρόγραμμα”, τι ισχύει με τους νέους φόρους – Σε καλό κλίμα το Euro Working Group

Ολοκληρώθηκε το Euro Working Group στο οποίο συμμετείχαν οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης. «Ευρεία συναίνεση» στο ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των ζητημάτων μπορεί να διευθετηθεί «εύκολα» αν υπάρχει «πολιτική βούληση» ήταν το βασικό συμπέρασμα. Ποια είναι τα τρία "αγκάθια".

Το συμπέρασμα από το σημερινό Euro Working Group, ήταν πως πλέον υπάρχουν πολύ λίγα σημεία που έχουν ακόμα τεχνικές δυσκολίες. Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τους επικεφαλής του β, με τις πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ να αναφέρουν πως το κλίμα ήταν αρκετά καλό.

Διαπιστώθηκε σύγκλιση στα περισσότερα θέματα, ωστόσο παραμένουν ακόμη τρία “αγκάθια”. Αυτά είναι το φορολογικό, το ασφαλιστικό και φυσικά τα “κόκκινα δάνεια”.

Την ίδια ώρα, καλά πληροφορημένος παράγοντας των Βρυξελλών ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ιδανικά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από τις 12 Απριλίου, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό εξαρτάται από την «πολιτική βούληση».

Ξανά στην Αθήνα οι Θεσμοί

Την επόμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα δώσει τις νέες “μάχες” με τους Θεσμούς. Οι επικεφαλής τους έρχονται το σαββατοκύριακο στην Αθήνα, ενώ από δευτέρα θα γίνουν τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Η Αθήνα θέλει να πετύχει μέχρι τις 13-14 Απριλίου μια πρώτη συμφωνία, ενώ στόχος είναι η τελική συμφωνία να επέλθει δέκα μέρες αργότερα, στο Eurogroup.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, απέκλεισε παράλληλα το ενδεχόμενο νέων περικοπών στις συντάξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “11 περικοπές είναι ήδη αρκετές”.

Τι εστί… εμπροσθοβαρές;

Το πακέτο των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ είναι εμπροσθοβαρές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν όλες οι πλευρές. Αυτό σημαίνει πως το πρόγραμμα θα ψηφιστεί άμεσα, δηλαδή τα νομοσχέδια θα κατατεθούν μέχρι το Πάσχα.

Ωστόσο θα εφαρμοστεί σταδιακά μέχρι το 2018. Το ασφαλιστικό και το φορολογικό θα εφαρμοστούν φέτος και το 2017, ενώ όπως ενημέρωσε και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, η έμμεση φορολογία, (σ.σ. δηλαδή οι όποιες αυξήσεις σε καύσιμα, φόρους κατανάλωσης, ΦΠΑ κλπ) θα εφαρμοστεί από το 2018.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Κυριάκος Μητσοτάκης: «130 αστυνομικοί στον προαστιακό και στα λεωφορεία» – Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης
«Με την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί σε όλο το δίκτυο της Αττικής με ειδικό σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ