Πολιτική

Τη στρατηγική των Παρισίων αποφασίζουν Σαμαράς – Βενιζέλος

Κατευθύνσεις για τη στάση της κυβέρνησης στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα δίνουν το απόγευμα Σαμαράς και Βενιζέλος στους εμπλεκομένους Υπουργούς - κατώτερες του αναμενομένου οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, ελέω του αυστηρού δημοσιονομικού στόχου - στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα το αντιρατσιστικό παρά τις οργίλες αντιδράσεις γαλάζιων βουλευτών και Μητροπολιτών.

Συσκέψεις επί συσκέψεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο εν όψει του πρώτου σκέλους της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι. Μολονότι, στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη εννοούν να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους και προσδοκίες αναφορικά με τη συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου με τους επικεφαλής των δανειστών μας στη Γαλλική πρωτεύουσα, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως το τριήμερο στο Παρίσι θα αποκαλύψει σε μεγάλο βαθμό τις προθέσεις της τρόικας σε μία σειρά σημαντικών ζητημάτων, όπως η διαδικασία αξιολόγησης στο Δημόσιο και οι συνδεόμενες με αυτήν απολύσεις αλλά και τα όρια ελιγμών της ελληνικής κυβέρνησης, που επιχειρεί να θέσει τη δική της ατζέντα με προμετωπίδα το φιλόδοξο σχέδιο φοροελαφρύνσεων.

Ενδεικτική της κρισιμότητας της επικείμενης διαπραγμάτευσης και η σημερινή ( 6 το απόγευμα ) ευρεία σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά με τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και των Υπουργών, που θα απαρτίζουν την κυβερνητική αποστολή στο Παρίσι, όπου οι δύο “κεφαλές” της κυβέρνησης αναμένεται να δώσουν σαφείς οδηγίες για την τακτική, που πρέπει να ακολουθηθεί.

Ψήγματα της συγκεκριμένης τακτικής, διεφάνησαν χθες κατά τη σύσκεψη για τον ΕΝΦΙΑ, όπου οι…περιορισμένες διορθώσεις των κραυγαλέων αδικιών, αντικατοπτρίζουν τη διάθεση του Μεγάρου Μαξίμου να μην υιοθετήσει στρατηγική…τυφλής σύγκρουσης με τους δανειστές, αλλά να δώσει τη “μεγάλη μάχη” επί γαλλικού εδάφους στο μέτωπο των φοροελαφρύνσεων, που θα συμβολίσει στο εξωτερικό και το εσωτερικό την είσοδο της χώρας στο προθάλαμο της μεταμνημονιακής εποχής.

Συγκεκριμένα, από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι οι πρόσφατες θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας θα διευκολύνουν τις επιδιώξεις της Αθήνας, που ζητά μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, αναθεώρηση του αποτυχημένου μέτρου του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και μία αισθητή αποκλιμάκωση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Οι ίδιες πηγές “επαναχαράσσουν” τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας, αποκλείοντας νέο Μνημόνιο ή νέα δημοσιονομικά μέτρα ενώ απορρίπτουν κάθε συζήτηση περί νέων αντιδημοφιλών παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό και αλλαγής του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων.

Εξάλλου, στην επιχείρηση διαμόρφωσης ενός ευνοικού για τις ελληνικές θέσεις κλίματος, ώστε να ξεκλειδώσει και η μεγάλη συζήτηση για τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους εντάσσονται και οι συνεχείς επαφές του κυρίου Σαμαρά το μεσημέρι με τον νέο κοινοτικό επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και το προσεχές Σάββατο με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

Περιορισμένες οι επανορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Συνειδητή πολιτική απόφαση φαίνεται πως συνιστούν οι λελογισμένες διορθώσεις στις κραυγαλέες αδικίες, που κατεγράφησαν στον ΕΝΦΙΑ, καθώς, πάρα τις περί του αντιθέτου διαρροές των προηγουμένων 24ωρων, τα μη ηλεκτροδοτούμενα, τα ξενοίκιαστα, καθώς και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια προς τουριστική χρήση βρέθηκαν εκτός των μειώσεων.

Κυβερνητικοί παράγοντες σχολίαζαν, αργότερα, ότι πιθανές γενναιότερες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα έθεταν εκτός δημοσιονομικού στόχου το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι, υπαινισσόμενοι ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν ήθελε να τις… ναρκοθετήσει εγείροντας υπερβολικές αξιώσεις στο μέτωπο του συγκεκριμένου φόρου.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι στην παρούσα φάση δεν είναι πιθανό να επέλθουν μεγαλύτερες βελτιώσεις, παραπέμποντας τη συγκεκριμένη συζήτηση για του χρόνου, ωστόσο, ενδεχόμενη αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα πιθανώς να ανοίξει εκ νέου το παράθυρο περαιτέρω διορθώσεων στον ΕΝΦΙΑ.

Κανονικά το αντιρατσιστικό στη Βουλή

Εν τω μεταξύ, η χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου απεσόβησε κυριολεκτικά στο παρά ένα την πρόκληση νέας ενδοκυβερνητικής κρίσης, καθώς Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος επιβεβαίωσαν την αρχική τους απόφαση να εισάγουν προς ψήφιση στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που επανήλθε στην κυβερνητική επικαιρότητα κατόπιν πιέσεων του ΠΑΣΟΚ και μετά την αποπομπή Μπαλτάκου από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, στο εν λόγω νομοσχέδιο δεν θα συμπεριλαμβάνεται κατά πάσα πιθανότητα και η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, πρόταση, που συναντά οργίλες αντιδράσεις από γαλάζιους βουλευτές και αρκετούς Μητροπολίτες.

Από το ΠΑΣΟΚ, πάντως, δε μεταδίδεται κλίμα ανησυχίας με τους στενούς συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου να διαβεβαιώνουν πως και η τροπολογία περί επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια θα κατατεθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυξήσεις σοκ στον ΦΠΑ φέρνουν αυξήσεις στις τιμές – Τι θέλει η τρόικα, τι προτείνει η κυβέρνηση

Μια ημέρα νωρίτερα η συνάντηση με την Τρόικα στο Παρίσι

ΕΝΦΙΑ και “κόκκινα” δάνεια στο επίκεντρο των συσκέψεων του Βενιζέλου με στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Η Ευρώπη πενθεί μαζί με το λαό της Ελλάδας» το μήνυμα της Ρομπέρτα Μέτσολα για την απώλεια του Κώστα Σημίτη
«Ο Κώστας Σημίτης ήταν ένας βαθιά ευρωπαϊστής και οραματιστής πολιτικός, του οποίου η παρακαταθήκη έχει ξεχωριστή θέση τόσο στην Ελληνική όσο και στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή»
Ρομπέρτα Μέτσολα για Κώστα Σημίτη: Η Ευρώπη πενθεί μαζί με το λαό της Ελλάδας
«Προσπάθησε να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα και να μειώσει τη γραφειοκρατία» - Τα αφιερώματα των διεθνών ΜΜΕ για τον Κώστα Σημίτη
«Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, σύμβολο μίας μεταρρυθμιστικής και φιλοευρωπαϊκής αριστεράς» γράφει η γαλλική Liberation
Κώστας Σημίτης: «Προσπάθησε να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα και να μειώσει τη γραφειοκρατία» – Τα αφιερώματα των διεθνών ΜΜΕ