Τρίτη, 8 Οκτ.
26oC Αθήνα

Τι θα έλεγε σήμερα στον Αλέξη Τσίπρα ο Τζον Μέιναρντ Κέινς

Τι θα έλεγε σήμερα στον Αλέξη Τσίπρα ο Τζον Μέιναρντ Κέινς

Δεν γνωρίζω αν ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχεται τη σκέψη του Τζον Μέιναρντ Κέινς, ούτε αν στις ΗΠΑ του ψιθύρισαν κάποιες από τις συνταγές του μεγάλου οικονομολόγου.

Θα μπω όμως στον πειρασμό να του θυμίσω την εκτίμησή του για την ύφεση και τη διάρκειά της για την οποία έγραφε πως «αυτό που συμβαίνει όταν μια οικονομία μπαίνει σε πτωτική πορεία είναι ότι τα εισοδήματα συρρικνώνονται» και πρόσθετε ότι «δεν υπάρχει αυτόματος μηχανισμός ασφαλείας και επομένως μία περίοδος ύφεσης δεν είναι βέβαιο πως θα μπορούσε να διορθωθεί από μόνη της».

Αν δεν το ξέραμε στο παρελθόν, το μάθαμε για τα καλά και μάλιστα στο σώμα και την ψυχή μας πως η προαναφερόμενη εκτίμηση είναι ορθή, ορθότατη.

Η οικονομία θα μπορούσε να μένει στάσιμη σαν πλοίο ακινητοποιημένο σε νηνεμία. Είναι μεγάλες αλήθειες που η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει κατά μέρος τη ρητορεία και να τις πάρει στα σοβαρά και γρήγορα –το συντομότερο δυνατό- να υιοθετήσει όλα εκείνα τα μέτρα που θα μπορούσαν να κινήσουν την οικονομία και να οδηγήσουν το καράβι μακριά από τη νηνεμία της ύφεσης.

 

Βεβαίως, οι δυσκολίες με τα προαπαιτούμενα και τις συνταγές των πιστωτών είναι μεγάλες. Επίσης καλείται να πετύχει πολλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ομως, να γνωρίζει πως όποιες επιτυχίες καταφέρει, όποιες αλλαγές επιχειρήσει σε άλλα πεδία θα διαγραφούν και δεν πρόκειται να παράξουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα αν η οικονομία παραμείνει βυθισμένη στην ύφεση.

 

Ερμηνεύοντας τον Κέινς, το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης θα είναι η περαιτέρω και διαρκής συρρίκνωση των εισοδημάτων, η αδυναμία είσπραξης των αναγκαίων εσόδων και ουσιαστικά η είσοδος της χώρας σε ένα νέο σπιράλ θανάτου (το πρώτο το έχει ήδη υποστεί ο λαός και γνώρισε με τον πλέον επαχθή τρόπο τι σημαίνει), το οποίο αυτή τη φορά θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία που θα σημάνει ταξίδι για την κόλαση.

 

Εκείνο που χρειάζεται η χώρα είναι, εκτός από το αίσθημα ευθύνης της κυβέρνησης πρωτίστως, αλλά όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων (επιτέλους πρέπει να μπει ένα τέλος στα μικροκομματικά παιχνίδια γιατί τώρα είναι και μικρόνοα και οι πολίτες δεν μασάνε τσίχλα πλέον), ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους που θα ανατάξουν την οικονομία και θα τη θέσουν σε κίνηση.

 

Για να γίνει, όμως αυτό πρέπει να μπει τέλος στις καθυστερήσεις, να παταχθεί η γραφειοκρατία, να δημιουργηθεί περιβάλλον που ευνοεί την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, φορολογική μεταρρύθμιση και μηχανισμούς που θα βάλουν τέλος στη φοροδιαφυγή, την παραοικονομία και την εισφοροδιαφυγή, που θα δώσουν κίνητρα για νέες επενδύσεις. Αυτή την ώρα χρειάζονται έργα, ευθύνη και υπευθυνότητα κατά πρώτο λόγο από την κυβέρνηση και στη συνέχεια από τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο.

Εργα Αλέξη Τσίπρα και πράξεις εδώ και τώρα και όχι άλλες δηλώσεις, λόγους και υποσχέσεις.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε