Τρίτη, 8 Οκτ.
20oC Αθήνα

Τι θα φέρει ο Τσίπρας από τις Βρυξέλλες

Τι θα φέρει ο Τσίπρας από τις Βρυξέλλες

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Από τη συνάντηση θα εξαρτηθεί αν υπάρξει πρόοδος στη συμφωνία, συμφωνία τελική ή και ρήξη. Είναι οι τρεις παραλλαγές του αποτελέσματος του ταξιδιού.

Ας αποκωδικοποιήσουμε τα γεγονότα και τις καταστάσεις σε μία προσπάθεια να διερευνήσουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες και με την υπόθεση ότι όλες οι πλευρές θέλουν ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ (τονίζω το ειλικρινά) να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και στην ευρωζώνη, το σίγουρο είναι πως θα υπάρξει πρόοδος και μάλιστα σημαντική, χωρίς να αποκλείεται (παρότι οι πιθανότητες είναι λιγότερες) ακόμα και τελική συμφωνία.
Αν δεν είχε διερευνηθεί και δεν είχε συμφωνηθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ο πρωθυπουργός δεν είχε κανένα λόγο να μεταβεί στη βελγική πρωτεύουσα να γυρίσει με άδεια χέρια και τσαλακωμένος.

Στις διεθνείς σχέσεις είθισται τα ταξίδια να είναι προετοιμασμένα, οι συμφωνίες σχεδόν συντεταγμένες από τους διπλωμάτες ή τους υπουργούς και το τελικό αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό προδιαγεγραμμένο όταν πρόκειται για συμφωνίες. Τον κανόνα δεν είχε τηρήσει ο Αντώνης Σαμαράς κατά το τελευταίο ταξίδι του στο Βερολίνο και τα αποτελέσματα τα είδαμε στη συνέχεια.

Επομένως ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να έχει ήδη στα χέρια του ισχυρές διαβεβαιώσεις τουλάχιστον για ουσιαστική πρόοδο αν όχι για τελική συμφωνία.

Αν δεν υπήρχαν αυτές οι διαβεβαιώσεις κάλλιστα θα ζητούσε να του σταλεί το κείμενο της συμφωνίας που συνέταξε η πενταμερής (Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ) και επ’ αυτού να κάνει αντιπροτάσεις και να συντάξει μία νέα συμφωνία που θα επέστρεφε στους δανειστές. Είναι η πιο ασφαλής μέθοδος γιατί αποκλείει ένα ενδεχόμενο διπλωματικό και πολιτικό στραπάτσο, που ασφαλώς κανείς δεν επιθυμεί.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να μεταβεί στις Βρυξέλλες με άδεια χέρια είναι γιατί η προτεινόμενη συμφωνία είναι πολύ δυσμενής και έχει επιλεγεί η ρήξη.
Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να εμφανίσει το ταξίδι του σαν την ύστατη κίνηση καλής θέλησης και να ρίξει όλο το βάρος της ευθύνης για την αποτυχία και τη ρήξη στους δανειστές.

Όμως, οι πληροφορίες, οι δηλώσεις και το κλίμα που υπάρχει δεν συνάδουν κατά τα φαινόμενα με μία τέτοια εξέλιξη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε