Site icon NewsIT

Τι θα γίνει με τις διοικήσεις των τραπεζών μετά τις δηλώσεις Τσίπρα

06.10.2015 | 12:33
Πηγή Eurokinissi

Πηγή Eurokinissi

Θέμα αλλαγής των διοικητών στις τράπεζες έβαλε ευθέως ο Α. Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις. Διαβάστε όμως τι προβλέπει το Μνημόνιο αλλά και ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Προειδοποίηση – απειλή προς τους διοικητές των τραπεζών έκανε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός.
”Οι προηγούμενες κυβερνήσεις διατήρησαν τις διοικήσεις που οδήγησαν τις τράπεζες στην κατάρρευση και πλέον όσες τράπεζες χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του δημοσίου θα έχουν το αντίστοιχο management” ήταν η πιο χαρακτηριστική ατάκα του Α. Τσίπρα που έκανε λόγο και για διαπλοκή.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι αν είναι πραγματοποιήσιμες οι δηλώσεις Τσίπρα.

Γιατί το Μνημόνιο και ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ορίζουν, σύμφωνα με το Capital, πως ”οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν αυστηρά βάσει των αρχών της αγοράς χωρίς καμία παρέμβαση από την κυβέρνηση”.

Το θέμα της επιλογής διοικητών στις τράπεζες γίνεται απλούστερο αν αναλογιστεί κανείς πως τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα διοχετευθούν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δηλαδή του ESM.
Και αν μάλιστα δεν μπει ζεστό χρήμα στην ανακεφαλαιοποίηση από ιδιώτες – μετόχους τότε οι τράπεζες θα περάσουν στον έλεγχο του ESM. Με ότι σημαίνει αυτό και για τα πρόσωπα που θα διοικούν τις ελληνικές τράπεζες.

Πηγή Capital

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version