Η Ελλάδα θα είναι ο πρώτος σταθμός της μίνι ευρωπαϊκής περιοδείας που θα κάνει από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Η επίσκεψη ανακοινώθηκε επίσημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δεν… «ξέχασε» να στείλει κι ένα μήνυμα στην Τουρκία.
Το γεγονός πως ο Μάικ Πομπέο θα βρεθεί στην Ελλάδα αλλά δεν θα κάνει το αντίστοιχο ταξίδι και στην Τουρκία «ερμηνεύτηκε» από την Washington Post ως μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της ενόχλησης των ΗΠΑ, ακόμη και του Τραμπ, για τα όσα κάνει στην ανατολική Μεσόγειο. Μετά το δημοσίευμα «κόλαφο» ήρθε και η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις καλύτερες σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ… ever.
Click4more Washington Post: Ο Ερντογάν ξεπέρασε τα όρια, προσέβαλε τον Τραμπ
Στο επίκεντρο της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα θα βρεθεί η κοινή δέσμευση των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του για τα ταξίδια του Αμερικανού ΥΠΕΞ σε Ελλάδα, Ιταλία, Βατικανό και Κροατία.
«Στην Ελλάδα, ο υπουργός Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια για να ανανεώσουν την κοινή μας δέσμευση για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και για να γιορτάσουν την ισχυρότερη σχέση που έχει υπάρξει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες», αναφέρεται.
Στη Θεσσαλονίκη, ο Μάικ Πομπέο θα υπογράψει διμερή συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία. Επιπλέον θα συμμετάσχει με ηγέτες του επιχειρηματικού κλάδου της ενέργειας σε μια συζήτηση που θα υπογραμμίσει τη σημασία της ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων υποδομής που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός υπουργός θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας για να υπογραμμίσει την ισχυρή εταιρική σχέση ασφάλειας των ΗΠΑ με την Ελλάδα.
Πριν από την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάικ Πομπέο είχε υποδεχτεί στο γραφείο του τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο οποίος του εξέφρασε τις ανησυχίες της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
Ο Αρχιεπίσκοπος εστίασε στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάγκη προστασίας των θρησκευτικών μειονοτήτων και του Οικουμενικού Πατριαρχείο υπό το πρίσμα της απόφασης για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.