Η σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ) ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή του Νίκου Δένδια και των ομολόγων του της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ και των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στην οποία όλοι υπογράμμισαν τις κοινές αξίες, αλλά και την προσήλωση στην ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας την ώρα της τηλεδιάσκεψης, επισημαίνοντας ότι ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, γίνεται ακόμα πιο επιτακτικές.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες, τον υπάρχοντα σταθμό στη Ρεβυθούσα και τον διασυνδετήριο αγωγό IGB, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε λίγους μήνες.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο καλώδιο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα (Euro-Asia Interconnector), καθώς και τον αγωγό East Med.
Επίσης, γνωστοποιείται ότι αναφέρθηκε στον υπό κατασκευή σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από τη ρωσική εταιρία Rosatom, στο Άκουγιου, μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας την ανησυχία της Ελλάδας, ανησυχία την οποία ήδη μετέφερε στον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.
Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η πολυμερής συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, όπως το East Med Gas Forum είναι ανοικτά και σε άλλες χώρες της περιοχής, υπό τον θεμελιώδη όρο ότι τα συμμετέχοντα κράτη θα σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο, όπως το Δίκαιο της Θάλασσας, και βεβαίως τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που απαγορεύει ρητά την απειλή ή τη χρήση βίας.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται πως η απειλή χρήση βίας, ο αναθεωρητισμός, οι συνεχείς παραβιάσεις της κυριαρχίας άλλων κρατών, δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για την περιφερειακή συνεργασία.
Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε, επίσης, αναφορά στους άλλους τομείς συνεργασίας στο πλαίσιο 3+1, όπως η πολιτική προστασία, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η κυβερνο-ασφάλεια, όπου υφίσταται ήδη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, καθώς και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επεξεργάζεται συγκεκριμένη πρωτοβουλία στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας των θαλασσών.
Τέλος, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου 3+1 μέσω μιας διαδικασίας «από πάνω προς τα κάτω». Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την ενίσχυση του διακοινοβουλευτικού διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι η σχετική ελληνική κοινοβουλευτική ομάδα έχει ήδη συσταθεί και περιλαμβάνει τρεις πρώην υπουργούς Εξωτερικών.
Επίσης, γίνεται γνωστό πως πρότεινε όπως πριν από την επερχόμενη Υπουργική Συνάντηση του Σχήματος 3+1, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα, με φυσική παρουσία, το φθινόπωρο, προηγηθεί συνάντηση των γενικών γραμματέων των τεσσάρων υπουργείων Εξωτερικών.
Σημειώνεται εν προκειμένω ότι αύριο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης θα υποδεχθεί στην Αθήνα τους ομολόγους του της Κύπρου, Κορνήλιο Κορνηλίου και Ισραήλ, Alon Ushpiz.
Το σύνολο των συμμετεχόντων υπουργών Εξωτερικών, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, υπογράμμισαν την κοινή προσήλωση τους στη συνέχιση και εμβάθυνση του σχήματος 3+1 και τόνισαν την ανάγκη όπως επιταχυνθεί η συνεργασία, προκειμένου στην επόμενη συνάντηση τους παρουσιασθούν απτά αποτελέσματα.
Το κοινό ανακοινωθέν των 3+1
Με στόχο να επαναβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη σήμερα, τονίζεται σε κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών του σχήματος 3+1.
Υπογραμμίζεται, επίσης, πως σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο, οι υπουργοί επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους στο σχήμα 3+1 και αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, των δράσεων για το κλίμα, της ετοιμότητας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα, την ενεργειακή ασφάλεια και τη διασυνδεσιμότητα στην περιοχή.
Επίσης, σημειώνεται πως οι υπουργοί του σχήματος 3+1 υποστηρίζουν πρόσθετες πρωτοβουλίες, όπως η Υπουργική Συνάντηση στην έρημο Νεγκέβ, οι οποίες προάγουν τη συνεργασία στην περιοχή.
Παράλληλα, οι υπουργοί καταδίκασαν τις πρόσφατες αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατικής επίθεσης της 5ης Μαΐου στην πόλη Ελάντ.
Καταληκτικά στο ανακοινωθέν αναφέρεται πως οι υπουργοί αποφάσισαν να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους για το επόμενο έτος και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια επόμενη συνάντηση πριν από το τέλος του 2022.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ