Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά το αίτημα της Ελλάδας να ζητήσει διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, προκειμένου να υπάρξει κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.
Με tweet ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημερώνει πως θα υπάρξει έκτακτη σύγκλιση του Eurogroup στις 20:00 ώρα Ελλάδας, προκειμένου να εξετάσει το αίτημα της Ελλάδας.
Extraordinary Eurogroup teleconference tonight 19:00 Brussels time to discuss official request of Greek government received this afternoon
— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) June 30, 2015
Νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogoup είχε ακυρώσει την τελευταία στιγμή την εβδομαδιαία εμφάνισή του στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.
Ο παρουσιαστής Φριτς Βέστερ του RTL, που κάνει συνήθως τη συνέντευξη, είπε πως δέχθηκε τηλεφώνημα από το γραφείο του Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, και του είπαν πως ο υπουργός λυπάται που δεν μπορεί να παρευρεθεί λόγω “επείγουσας υποχρέωσης”.
Η νέα πρόταση που ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρει πως από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος, αλλά τη συνέχεια της διαπραγμάτεθυσης με καλύτερους όρους για τον ελληνικό λαό.
Επισημαίνεται και επίσημα όπως χτες διέρρεαν κυβερνητικές πηγές πως η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, από τα πλέον επίσημα χείλη εκείνα του πρωθυπουργού, η Ελλάδα προτείνει διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να υπάρξει πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.
Η ελληνική πρόταση για τη διετή συμφωνία με τον ESM συνοδεύεται και conditionalities (κατάλογο όρων και προϋποθέσεων). Αυτό δήλωσε πριν από λίγο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς, πάντως, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Με τη νέα πρόταση αυτή θεωρείται πως η Ελλάδα επιχειρεί να αφήσει εκτός από μία ενδεχόμενη συμφωνιά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς καλεί τον ESM να καλύψει τις ανάγκες του, που σημαίνει και τις πληρωμές προς το ΔΝΤ. Με αυτή την πρόταση επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του NewsIt πως όλες οι πλευρές ψάχνουν με γοργούς ρυθμούς και άκρως παρασκηνιακά να αφήσουν τους σκληρούς του ΔΝΤ εκτός συμφωνίας.
Επίσης για πολλούς αυτή η ελληνική πρόταση θεωρείται πως η κυβέρνηση αποδέχεται όλη την πρόταση των δανειστών οπως αυτή διαμορφώνεται από τον κ. Γιούνκερ, δηλαδή με ΦΠΑ στα ξενοδοχεία 13% από 23% και εξαίρεση του ΕΚΑΣ από τις απαιτήσεις των δανειστών.
Θεωρείται πως εάν αυτή η πρόταση της ελληνικής πλευράς γίνει δεκτή, ο δρόμος της συμφωνίας είναι ορθάνοιχτος ακόμα και απόψε, πριν δηλαδή την λήξη του προγράμματος.
Οι πληροφορίες του NewsIt ανέφεραν από το πρωί πως οι δανειστές δείχνουν να κάνουν μία παραχώρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους, που σε πρώτο βαθμό κρίνεται ικανοποιητική από την πλευρά της Ελλάδας. Βέβαια, με τη νέα πρόταση της Αθήνας μένει να φανεί εάν θα γίνει δεκτή από τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι συσκέψεις στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι πυρετώδεις σε μία προσπάθεια αναζήτησης μιας φόρμουλας η οποία θα μπορέσει να άρει το αδιέξοδο και στη χειρότερη περίπτωση να βρεθεί μία φόρμουλα για παράταση του νυν προγράμματος ώστε να μην λήξει στις 12 το βράδυ.