Με αφορμή την επανεκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας, ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο και βρήκε την ευκαιρία να του θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός, επικοινώνησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του. “Συζητήσαμε επίσης, θέματα ελληνορωσικής και ευρωρωσικής συνεργασίας αλλά και για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, με έμφαση στη στάση της Τουρκίας”, αναφέρει.
Επικοινώνησα σήμερα με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β. Πούτιν προκειμένου να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την επανεκλογή του. Συζητήσαμε επίσης, θέματα ελληνορωσικής & ευρωρωσικής συνεργασίας αλλά και για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, με έμφαση στη στάση της Τουρκίας
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 22, 2018
Μεσολάβηση Πούτιν “ψάχνει” ο Τσίπρας
Την είδηση για το τηλεφώνημα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετέδωσε, νωρίτερα, η δημοσιογράφος του Alpha, Ευαγγελία Τσικρίκα με ανάρτησή της στο twitter.
Όπως αναφέρει, στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο βρέθηκε η στάση της Τουρκίας, δεδομένης της προκλητικής της στάσης στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.
Μάλιστα, η ελληνική πλευρά φέρεται να προσβλέπει σε παρέμβαση της Μόσχας και στην άσκηση πιέσεων από πλευράς του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την άμεση απελευθέρωση και την επιστροφή των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.
Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Πούτιν από τις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο η στάση της Τουρκίας, κι ενώ η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να προσβλέπει σε πιέσεις του Ρώσου Προέδρου προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν για την άμεση επιστροφή των 2 Ελλήνων στρατιωτικών #alphanews @ALPHA_TV
— EVANGELIA TSIKRIKA (@ETSIKRIKA) March 22, 2018
Κόλαφος οι Ευρωπαίοι κατά Ερντογάν
Όπως είχε μεταδώσει εξάλλου το πρακτορείο Bloomberg, οι ηγέτες της ΕΕ υπενθυμίζουν επίσης την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.